‘’Drugs dealen? Dat is nu voorbij’’

Dre (pseudoniem, 19) heeft een lange geschiedenis met drugs. Op zijn vijftiende rookte hij voor het eerst een joint met een goede vriend, die op diezelfde leeftijd al cocaïne dealde. Het bleef niet bij wiet roken, hij heeft verschillende soorten soft- en harddrugs gebruikt. Later is hij ook een tijdje wiet gaan dealen.

Bron: Getty Images

Door Gina Wessels Beljaars

Afgelopen zomer heb je gedeald. Hoe kwam je in dat wereldje terecht?

Ik en mijn vrienden kenden een paar dealers, omdat we zelf ook van hun kochten. Je komt steeds meer mensen tegen die wiet roken en dealers kennen. Sommige dealers vroegen of je geld wilde bijverdienen, of ze vroegen of je iets voor hen wilde doen. We wisten dat er meerdere dealers bij ons in de buurt waren. Er was niet echt sprake van concurrentie: de meeste dealers die ik ken, kennen elkaar niet. Ik verkocht ook alleen maar wiet en heb nooit echt gevaarlijke situaties meegemaakt. Je kan er veel geld aan overhouden, maar dat ligt ook aan de inkoopprijs en aan je verkoopprijs. Meestal kochten we 50 gram in. Daarvan rookten we zelf wel wat op. Ik en mijn vriend verdienden ongeveer 100 euro per week, dus ik hield 50 euro per week zelf over.

 

Dat is eigenlijk evenveel als wanneer je in de supermarkt zou werken.

Dat klopt. Ik gaf mijn geld ook gewoon uit aan dingen waar andere mensen van mijn leeftijd het aan uitgaven. Het was niet veel anders, alleen hoe ik het verdiende. Meestal ontmoette ik mijn dealer ergens buiten in een parkje, waar we wisten dat er geen politie zou komen.

 

Was je daar bang voor?

Eigenlijk niet, ik dacht daar nooit zo bij na. En de politie in Nederland wil je ook wel eens gunnen. Ooit was ik op Stratumseind en waren we cocaïne aan het snuiven terwijl de politie voorbijliep. Het enige wat ze zeiden was ‘dat is slecht voor je’, en verder liepen ze door. Misschien had ik opgepakt kunnen worden of een boete kunnen krijgen, daar heb ik geluk mee gehad. Ik dacht daar niet zo bij na. Achteraf gezien was het niet zo slim om het zó in het openbaar te doen.

 

Dealde je ook tijdens uitgaan?

 Nee, als ik uitga drink ik meestal veel. Ik drink zoveel dat nodig is om het leuk te hebben. Dealen tijdens uitgaan heb ik nooit gedaan.

 

Wat heb je nog meer geprobeerd?

Truffels, LSD, oxycodon, XTC en MDMA.

 

Wat is je daarvan het meest bijgebleven?

Ooit ging ik met vrienden LSD proberen in Maastricht. Een vriend van mij had het al getest, maar het was geen echte LSD. Het was een nieuwe soort. Onderweg naar Maastricht werd een van de jongens met wie ik was al een beetje geplaagd door ons, hij voelde zich toen al niet fijn denk ik. Dat had invloed op zijn trip. Hij zag dat zijn vader hem had geappt en was in de veronderstelling dat hij wist wat hij nu aan het doen was. Hij begon te huilen en werd helemaal wild. Maar wij zaten zelf ook in die trip, dus voor ons was het lastig om hem te troosten. Bij LSD kom je soms in en soms uit je space. Dat was gek. Het heeft wel onze vriendschap versterkt: het versterkte echt het groepsgevoel, het wij-gevoel dat we hadden.

 

De leukste ervaring die ik heb was toen ik en mijn vrienden GHB probeerden. Een vriend van me had het meegenomen en we hadden die avond ook veel gedronken. We waren in de club en we waren allemaal op een soort festival, althans door de drugs. Zo voelde dat. We gingen hélémáál los daar. Dat moet er wel grappig uit hebben gezien voor de anderen in de club.

 

Wat is de keerzijde van je drugsgebruik?

Ik merk dat mijn kortetermijngeheugen veel minder goed is. En als ik bijvoorbeeld vroeg op de dag wiet rook, ben ik ’s avonds sneller moe.

 

Hoe denken je ouders over drugs?

Van mijn ouders mag ik wiet roken, ik heb zelf ook een paar plantjes. Soms rook ik een joint met mijn broertje van 16. Ik denk dat ze het niet leuk zouden vinden als ze erachter zouden komen dat ik gedeald heb.

 

Wat zou je nog willen proberen?

Ik zou nog graag een keer een Xanax willen proberen, maar niet net als soundcloudrapper Lil Peep eraan doodgaan, haha. Harddrugs kopen is natuurlijk een risico. Je kunt ze altijd laten testen voor je ze gebruikt. Dat zou ik in zo’n geval ook wel doen.

Wat me ook wel gaaf lijkt, is om DMT te proberen. Ayahuasca (DMT) is een rituele drug en  veroorzaakt een roes met hallucinaties. Dan ga je echt spacen. Je ziet dan van alles, en die trip duurt ook best lang. Gebruikers kunnen mystieke ervaringen en contacten met vreemde wezens krijgen.

 

Hoe zijn anderen terechtgekomen?

Ik rook alleen vaak een joint, maar ben niet verslaafd aan harddrugs. Daar heb ik wel geluk mee. Ik zat ook niet zo diep in die wereld. Mijn vriend, die op zijn vijftiende al cocaïne dealde, zit er nu nog steeds in. Hij heeft veel geld verdiend en kocht een tijdje terug in Londen ook een Rolex. Hij is Haïtiaans en spreekt goed Frans, en is dan ook benaderd om in Parijs te gaan dealen. Dat zou ik nooit doen.

De jongen waarmee hij heeft gedeald heeft een tijdje vastgezeten voor het verhandelen van cocaïne. Zo ver is het bij mijn vriend (nog) niet gekomen.

 

Waar zie je jezelf over een paar jaar?

Ik zou iets willen doen wat ik echt leuk vind. Wat dat is, daar moet ik nog precies achter komen. Dealen? Dat is nu voorbij, dat was iets tijdelijks. In de toekomst zie ik mezelf niet meer dealen. Dat is over.