De donkere kant van Dick Bruna

door: Lizenka van Essen. Het icoon van duizenden boeken vol duistere verhalen, ‘het zwarte beertje’ van Dick Bruna staat garant voor spanning, misdaad en sensatie. Tussen 1955 en 1970 verschijnen er diverse boekomslagen met het het duistere beertje bij uitgeverij Bruna. In de tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam ‘De donkere  kant van Dick Bruna’ staat de gitzwarte beer centraal.

Ander licht

Deze expositie laat een andere kant zien van de beroemde Nijntje-ontwerper. In deze verhalen staan de liefkozende verhalen van het witte konijn niet centraal maar de avonturen van detectives met vergrootglazen en lange leren jassen. Die hun hoofd breken over onoplosbare puzzels en duisteren zaken. In deze boeken zijn wapens, gif en illegale praktijken eerder regel dan uitzondering. ‘Bruna trekt in zijn Zwarte Beertjes alle registers open doopt zijn pen diep in de inktpot.’

Inspiratie

De hal van de expositie is groot, licht en verdeeld over verschillende ruimtes. Om in die ruimtes te komen moet je door een deur compleet met huisnummerbordje ernaast. Eenmaal door de deur betreed je de donkere wereld van Dick Bruna. Achter elke deur verschuilt zich een andere wereld, in de ene uitvergrote tekening in de ander twee grote lichtbakken met diverse kaarten erin van de tekenaar. Aan de muur hangen een aantal van zijn meesterwerken ingelijst. De ruimtes zijn minimaal ingericht, net als Bruna’s werk. Dat is zijn kracht, vindt ook grafisch ontwerper Dylan: “Ik doe hier inspiratie op voor mijn werk, van zijn minimalisme kan ik nog wat leren.” Niet onder een ladder door lopen, het is pure bijgeloof. Bruna speelt er graag mee, in zijn werk zie je ratten, muizen, zwarte katten om onheil te voorspellen.