District 8 Boedapest

 

Boedapest is opgedeeld in verschillende districten. Józsefváros, district 8, is daar één van. Het is gelegen in Pest, dichtbij het centrum. Je kunt dit district verkennen met een wandelroute en daarbij langs verschillende gebouwen en parkjes lopen. Zo staat hier het National Museum, zijn er verschillende universiteiten en is er een park genaamd János Pál pápa park. District 8 staat verder bekend als een ‘zigeunerwijk’ met veel diversiteit. Je kan dit goed terug zien in de omgeving en de mensen die voorbij lopen.

 

De Népszinház Straat

Door: Lot Boone

Zodra je in de richting van de Népszinház straat loopt merk je al de diversiteit. De straat ligt tussen de Nagyfuvaros and Kisfuvaros straat en zit vol met verschillende soorten winkeltjes zoals een Griekse en Turkse supermarkt en een Nigeriaanse kapperszaak. De eigenaar van de Turkse supermarkt staat naast de bakken fruit die voor zijn winkel zijn opgesteld. Hij praat met de eigenaar van de winkel die naast hem zit en lacht vriendelijk naar de mensen die voorbij lopen. Je ziet in de Népszinház straat  niet veel lokale mensen uit Boedapest, maar vooral mensen met een andere etniciteit. Deze straat was vroeger dan ook de plek waar vooral de immigranten, zoals Turken, Arabieren en Afrikanen, te vinden waren. Het is verder een drukke straat met veel oude gebouwen en tramstations. Zodra je de straat weer uitloopt zie je al gelijk meer lokale mensen uit Boedapest. De Hongaren zijn zich dan ook onbewust van de Népszinház straat.

János Pál pápa park

Door: Casper van Dijk

District 8, of Józsefváros zoals het district in het Hongaars heet, staat bekend als de volksbuurt van Boedapest. Naast Hongaren met een lager dan gemiddeld inkomen wonen er ook veel studenten en zigeuners. De laatste groep wordt in Hongarije erg gediscrimineerd. Dit valt echter niet op als men door de wijk loopt. Sommigen lijken een gezellig praatje te maken, de rest laat elkaar vooral met rust.

Vergeleken met de rest van Boedapest ligt het werkloosheid gehalte bijna twee keer zo hoog (3,8 om 6,2) en hebben ook veel minder mensen een eigen huis (93,3 om 84,1). Dit zorgt voor een heel zichtbaar probleem. In district 8 zijn veel bedelaars en daklozen. Vooral in het park János Pál pápa park is dat goed te zien. Op bijna alle bankjes liggen mensen te slapen in vieze kleding en onder een dikke deken. Andere drinken goedkope blikken bier.

Gesprekspogingen komt men op boze blikken te staan, maar zijn ook bijna niet mogelijk omdat de mensen niet of amper Engels spreken. Józsefváros is duidelijk heel anders dan het centrum van Boedapest. De problemen zijn hier veel zichtbaarder, toch is het ook goed om dit te zien. Het park heeft overal bankjes. De meeste van deze bankjes zijn bezet door zwervers. Ze liggen te slapen of praten met elkaar. Het oogt onveilig en onprettig. In vergelijking met andere parken in Boedapest zie je hier heel duidelijk de armoede die de stad kent. Er zijn hier eigenlijk geen toeristen te bekennen. Men krijgt op deze manier een beter beeld van hoe Boedapest echt is

Hongaars Nationaal Museum Hongarije (Magyar Nemzeti Múzeum)

Door: Sarah Risseeuw

In Boedapest vindt je het Hongaars Nationaal Museum. Dit museum staat in het teken van de Hongaarse geschiedenis. Het museum bestaat al ruim twee eeuwen lang. In 1802 werd het gesticht door de graaf Ferenc Széchényi. Hij stond zijn bibliotheek en zijn muntenverzameling af om het museum te kunnen beginnen.

Het gebouw is niet te missen. Om het museum heen ligt een grote tuin met begroeiing en een groot standbeeld van de dichter János Arany. Zijn gedicht ontketende de opstand tegen de Habsburgers.

De Habsburgers waren mensen uit een belangrijke Europese vorstenfamilie. Ook in Hongarije was er een Habsburgse familie. Zij regeerden eeuwenlang over Hongarije.

In het museum zijn exposities te bezichtigen vanaf 400 voor Christus tot en met de twintigste eeuw.

Er is enorm veel te zien, dus een snel bezoekje is geen aanrader. Neem echt de tijd om alles goed te bekijken, want dat is het waard.

Een pronkstuk wat je niet mag missen is de Monomachus kroon uit 1042.

De Monomachus kroon is een Byzantijnse diafragmaplaat. Dit is een halfronde gouden plaat. De Romeinse keizer IX Monomakhos Constantine wordt hierop afgebeeld.

Hongaars Nationaal Museum.org

Adres Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088 Hongarije

Openingstijden Dinsdag tot en met zondag van 10:00-18:00 en maandag gesloten