Discussie over de veiligheid in Winkelcentrum Woensel

Eindhoven kent vele buurten waar overlast een rol speelt, een daarvan is Woensel. Volgens bewoners die in de buurt van het winkelcentrum wonen, is de veiligheid in de winkelstraten niet in orde.

Karin Bakelmans is wijkverpleegkundige en vindt dat er vooral s’ avonds meer controle moet zijn. Ze zegt dat wanneer er een groep jongeren haar tegemoet komt lopen, vooral haar jongere collega’s zich niet op hun gemak voelen. Buurtbewoonster Emma Clarijs vertelt dat ze ook regelmatig last heeft van hangjongeren in het winkelcentrum. Ze zegt dat ze deze jongeren vaak ziet met bier in hun bezit. Het drinken van alcohol op openbare plekken is verboden. Volgens haar moet daarom de controle beter op deze jongeren. ‘’Wanneer deze jongeren een boete krijgen zullen ze daar ook niet meer zitten’’. Aldus Emma Clarijs (buurtbewoonster). Als er wordt gekeken naar de registratiecijfers van Eindhovense buurten, zijn deze reacties op straat niet goed te verklaren. De overlast van jeugd is 4,1 procent en dat is vergeleken met andere buurten een percentage dat net onder het gemiddelde zit.

Bewoners Paulien Roijmans en Karel Stevens zijn van mening dat de beveiliging juist wél is verbeterd. Het valt hun op dat er vooral in winkels meer beveiliging rond loopt. En zij merken dat er zeker wel iets aan wordt gedaan. Denk aan de poorten die in de avond dicht gaan in de straten. Wat er beter kan zijn de regels voor fietsers. Er moeten duidelijkere regels komen voor waar mensen mogen fietsen of juist moeten afstappen. Ook is er geen logische doorstroom voor voetgangers, vertelt Karel Stevens. Volgens een andere bewoonster moet er ook meer controle komen voor mensen die afval niet in de prullenbakken gooien.