Discriminatie tegen LHBT’ers blijft aanwezig in lockdown

Homogeweld blijft aanwezig in Spanje, ook tijdens de lockdown. In de coronatijden neemt geweld op straat af, want de mensen in Spanje moeten massaal binnenblijven. Dat lichamelijk geweld afneemt, wil niet zeggen dat er geen haatvolle berichten verspreid kunnen worden.

LHBT= (Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen)

In de periode van 9 maart tot 3 april 2020 zijn er in Catalonië minimaal twaalf aanvallen jegens homoseksuele en transseksuele Catalanen voorgekomen. Observatori Contra l’Homofòbia (Observatorium tegen homofobie, OCH) heeft deze gegevens bekendgemaakt. Zij tonen aan dat de discriminatie vooral op social media plaatsvindt. “Haters zijn nu vaker thuis en hebben dus meer tijd om homofobe berichten te typen”, zo zegt het OCH.

‘Anders zijn’
Silvia Martínez Moreno (15) woont in Madrid en gaat daar naar een militaire school. Sinds een jaar weet ze dat ze naast jongens ook op meisjes verliefd kan worden. Een paar vrienden weten dit al, alleen haar ouders niet, want ze heeft op schuilnaam op social media: @muse_random_posts.

De negentienjarige Elisabeth Serrano uit het Catalaanse Sant Celoni studeert aan een technische hogeschool en valt ook op beide geslachten. Elisabeth is niet alleen biseksueel, maar beschouwt zichzelf bovendien als genderneutraal, dus voelt zich geen man of vrouw.

Beiden zijn niet altijd even vriendelijk behandeld vanwege hun geaardheid. Zo is Silvia vaak getreiterd op haar school en heeft Elisabeth ‘misgenderende’ voorvallen gehad, waarbij ze is gepest vanwege haar genderneutraliteit. “Ik werd opzettelijk beledigd als jongen en ze duwden mij vaak daarbij”, zegt Elisabeth.

Oorzaken van haat in lockdown
Er komen steeds meer homorechten en er komt meer homo-emancipatie in Spanje. LHBT-organisaties zetten zich massaal in voor holebi’s en de wetgeving bestraft discriminatie en geweld tegen hen. Toch nemen hate crimes tegen LHBT-personen toe. In het afgelopen verslag van de ILGA Europe, een mensenrechtenorganisatie gericht op LHBT’ers, staat dat in 2019 een aantal voorvallen hebben plaatsgevonden zoals een anti-homoprotest in Murcia, een neonazi die een haatdragende anti-LHBT-website bezat en verschillende gemelde geweldsincidenten.

Spanje staat volgens rainboweurope.org (een website die kijkt naar de Europese homorechten) op plek 6 van de 49 Europese landen. Een score van 67 procent op de homorechten laat zien dat er in Spanje dus nog werk aan de winkel is.

Het OCH houdt op een website dagelijks bij hoeveel gevallen van homofobie er in heel Spanje gemeld zijn. In de periode van 1 januari 2020 tot nu zijn er 44 gevallen gemeld. Verder maakt het observatorium elk jaar een overzicht van alle incidenten rondom de LHBT-gemeenschap die te maken hebben met, aan de ene kant vooruitgang, maar aan de andere kant de hate crimes.

“Er komt meer discriminatie en geweld quarantaine voor, omdat veel LHBT-kinderen bij hun ouders wonen die helaas niet allemaal tolerant zijn. Dit leidt tot mogelijke aanvallen in eigen huis”, zegt Silvia die denkt dat er veel huiselijk geweld kan plaatsvinden. “Je mag je huis niet uit en daarom blijf je bij familieleden die je wellicht niet zullen accepteren.”

Elisabeth voegt daaraan iets toe: “Ik denk echt dat door thuisblijven haat zou kunnen toenemen, omdat haat niet zal verdwijnen door het thuis zijn. Op televisie zie ik momenteel vaak praatprogramma’s over homoseksualiteit of over de LHBT-gemeenschap in deze lockdown. Hierdoor creëren de haters toch hun beelden over de community en willen ze die woede uiten.”

Ik geloof dat kinderen, bijvoorbeeld op conservatieve scholen, geen dingen als diversiteit leren en dat er veel verschillende soorten mensen zijn. Daardoor ontstaat er een beeld dat de mensen die een andere seksuele voorkeur hebben slecht en anders zijn, terwijl dat volgens mij niet zo is. Nu die scholen gesloten zijn, nemen ze die ideeën mee naar huis.”

Voorvallen
Eugeni Rodriuez (voorzitter OCH en LHBT-activist) vertelt aan de Catalaanse krant Cronica Global dat er een aantal incidenten hebben plaatsgevonden. Niet alle incidenten worden in de Spaanse media gemeld, omdat niet alle slachtoffers hun verhalen kwijt willen.

Eén daarvan is vrij recent, namelijk op 17 april. Een man stond in de wachtrij in het winkelcentrum Mercat del Clot en liet een vrouw voorgaan. Een bewaker zag dat gebeuren en beledigde de jongen door te zeggen: “De hond heeft ontdekt dat je een flikker bent”. De OCH heeft die melding ontvangen van het slachtoffer en de klacht doorgestuurd naar de Mossos d’Esquadra (Catalaanse politie) en de gemeenteraad van Barcelona.

Mogelijke oplossingen en hulplijnen
De Spaanse meiden zijn het erover eens dat homohaat niet zo snel kan verdwijnen. “Het is er namelijk altijd al geweest, maakt niet uit over welke periode het ging”, vertelt Elisabeth. In quarantainetijden is het niet mogelijk voor de onderdrukte LHBT’ers om elkaar te ontmoeten als er problemen zijn. Zij zullen dus online naar hulp moeten vragen. Dat kan via het OCH die hun telefoonnummer beschikbaar hebben gesteld om mensen met vragen en problemen te woord kunnen staan en tips kunnen geven.

“Als je hulp nodig hebt, zou het ideaal zijn om een hulporganisatie te bellen. Videogesprekken werken niet altijd, dus telefoongesprekken zijn naar mijn mening betrouwbaarder. De steun van een vriend hebben is ook altijd erg nuttig”, vertelt Silvia.

Op 17 mei is de internationale dag tegen homofobie gehouden. In Spanje werd hier natuurlijk bij stilgestaan. Bijvoorbeeld door een livestream te houden op Instagram.  Het OCH hield een Q&A (vraag en antwoord) om (met name mensen binnen de doelgroep) te ondersteunen en vragen te beantwoorden die te maken hebben met de hedendaagse discriminatie.

De gemeenteraad van Barcelona, OCH en het LHBT-centrum van de Catalaanse hoofdstad hebben op diezelfde meidag een protocol gelanceerd om homofobie tijdens de lockdown aan te pakken. De belangrijkste doelstellingen zijn begeleiding van slachtoffers, juridisch advies en psycho-emotionele en informatieve zorg voor de getroffenen.


Homofobie is een probleem dat niet zo maar op te lossen is. Daarom is het belangrijk dat slachtoffers, ook in de lockdown, om hulp en advies te vragen. Als ze een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt is het dus echt noodzakelijk om een klacht in te dienen, anders kunnen de autoriteiten je niet helpen.