Denemarken niet vluchteling vriendelijk

Denemarken niet vluchteling vriendelijk

Denemarken staat niet bekend als het meest vluchteling vriendelijke land van Europa. Door de corona crisis willen hulporganisaties dat de vluchtelingen, in het Griekse vluchtelingenkamp op Lesbos, verdeeld gaan worden over Europa. Nederland heeft al aangegeven hier niet aan mee te werken, zal Denemarken het dan al helemaal niet doen? Ook staat Denemarken niet bepaald bekend als het beste land om als asielzoeker een nieuw leven te starten. Lotte Thillerup vertelt over hoe de kinderen daar op het begin naar school gaan en hoe zij vindt dat de Denen omgaan met asielzoekers.

Vluchtelingen verdelen over Europa
De situatie voor vluchtelingen door het coronavirus zijn erg slecht. Vooral de vijfentwintig duizend vluchtelingen in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, hebben een enorm groot probleem als het coronavirus daar losbarst. Gelukkig is er nog geen besmetting in het kamp vastgesteld maar als dat wel gebeurt, zorgt het voor een grote ramp. Dit komt door de slechte hygiëne en het gebrek aan medische zorg. Hulporganisaties roepen daarom op om de vluchtelingen te verdelen over Europa. Nederland heeft al aangegeven hier niet aan mee te doen en geen vluchtelingen op te vangen uit het kamp. Nieuwe vluchtelingen zullen voor een dichte deur staan bij de asielzoekerscentra en in een noodopvang terecht komen. Als reactie op de vraag om de asielzoekers op te vangen heeft de Deense overheid gezegd dat het alleen maar meer asielzoekers zal gaan aanmoedigen om naar Europa te komen. De vraag was of Denemarken veertig minderjarige uit een overbevolkt kamp wilde opvangen. Denemarken was een van de vele Europese landen die nee zei tegen het opvangen van asielzoekers.

Het gelukkigste land ter wereld
Ruut Veenhoven een professor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een onderzoek gedaan naar geluk en dus ook naar Denemarken, het gelukkigste land van de wereld. Zowel Veenhoven zijn “Wereld database van geluk” als de “wereldkaart van geluk”, gemaakt door de Universiteit van Leicester, heeft Denemarken bovenaan staan als een van de gelukkigste landen ter wereld. Hoe kan Denemarken het gelukkigste land zijn, terwijl de mensenrechten voor immigranten en vluchtelingen daar helemaal niet goed zijn? Denemarken maakt misbruik van de Dublin 2 overeenkomst. Dublin 2 stelt dat asielzoekers moeten worden behandeld in het land waar ze de meeste tijd hebben doorgebracht wanneer hun aanvraag op asiel is ingediend. In de praktijk gebruiken EU-landen het Eurodac-systeem om asielzoekers terug te sturen naar het eerste Europese land waar ze zijn binnengekomen.

Minderjarige vluchtelingen
Als je als minderjarige asielzoeker wordt toegelaten tot Denemarken moet je eerst les krijgen over de Deense cultuur en de Deense taal. Het is voor Denemarken erg belangrijk dat elke inwoner de benodigde kennis heeft om in het dagelijks leven met de rest mee te kunnen doen. Lotte Thillerup is docente aan een middelbare school in Denemarken waar ze speciale klassen hebben voor vluchtelingenkinderen. ‘’Voor dat de kinderen bij andere Deense kinderen in een klas komen moeten zij een tot twee jaar in een aparte klas zitten. Zij krijgen niet alleen les in de Deense taal en -cultuur maar ook in wiskunde en andere schoolvakken. ‘’ vertelt Lotte. De klassen zorgen ervoor dat de kinderen later makkelijker bij de andere kinderen in de klas zullen aansluiten en zich beter op hun gemak zullen voelen. ‘’Door het nieuwe asielzoekersbeleid van Denemarken merken wij dat er steeds minder vluchtelingenkinderen het land in komen. Dit is ook de bedoeling van het beleid. Dus dit aantal zal de komende jaren alleen nog maar minder worden.’’

Emigreren en integreren
Er wordt verwacht dat de vluchtelingen zich snel aanpassen aan de Deense cultuur. Het integreren is een proces waar de Denen veel waarde aan hechten. Lotte vertelt dat dit proces lastiger is dan dat het in eerste instantie lijkt. ‘’We hebben het altijd over hoe de asielzoekers moeten integreren maar we hebben het nooit over hoe wij kunnen helpen met dit proces. Het lijkt wel een eenrichtingsverkeer. ‘’ zegt Thillerup. ‘’Mensen met een andere etnische achtergrond worden vaak niet eens uitgenodigd bij Denen thuis. Dit is niet omdat de Denen racistisch zijn maar ze zijn erg gereserveerd. De Denen zijn over het algemeen open minded maar niet open naar andere mensen. Het is ook lastig om vrienden te worden met Deense mensen. Het is niet perse dat de Denen niet vriendelijk zijn tegen de asielzoekers maar zij worden niet ingelicht over hoe zij met elkaar moeten omgaan. Zodra wij als Denen de asielzoekers helpen met integreren zal het leven voor beide partijen een stuk makkelijker worden.‘’

-Lotte van Son