Denemarken handballand!


Wat maakt Denemarken interessant voor Nederlandse handbalsters?

Steeds meer Nederlandse handbalsters vervolgen hun carrière in Denemarken en niet in eigen land. Het niveau van de Nederlandse dames was voor het Wereldkampioenschap in 2019 genoeg voor de winst, maar het niveau in de nationale competitie blijft achter. Denemarken is een handballand en kent een hoog niveau voor vrouwen en mannen op internationaal niveau. Ook het aantal verenigingen en atleten wijst uit dat de sport populair is in het Scandinavische land. Wat zijn de verschillen met Nederland? 

Nederland met mannen en vrouwen onderaan lijst in EHF ranglijst

De verklaring voor een lager competitieniveau is duidelijk te zien in de ranglijst van de Europese Handbal Federatie (EHF). De EHF stelt elk jaar op basis van de laatste competities een ranglijst op met de zogenoemde EHF competitiecoëfficiënt. Deze wordt berekend op basis van de prestaties van de daarbij aangesloten clubs in de Europese clubcompetities in de eerste drie van de voorgaande vier jaren.  Hoe hoger de EHF coëfficiënt is, hoe hoger het niveau van de competitie in het betreffende land vergeleken met de andere landen.

Er is duidelijk te zien in deze ranglijst dat Denemarken één van de grootste landen is in de handbalsport. Met een zevende plaats bij de mannen en een vierde plaats bij de vrouwen is op te merken dat het land zich goed staande weet te houden tussen de beste landen van Europa.   Nederland staat zowel bij de mannen als vrouwen nog niet eens in de top twintig. Bij de mannen misschien minder verrassend omdat zij ook nog nooit een internationale medaille wonnen – ook de U19 en U20 teams lukte dit nog niet. Nederland staat op plek 26 bij de mannen en plek 22 bij de vrouwen. Beiden met een coëfficiënt van onder de acht.

Competitie maakt dus verschil in handbalsport

Net als in basketbal, voetbal en dergelijke kent handbal dus ook een weldegelijke transfermarkt. Veel Nederlanders vertrekken naar onder andere Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Andersom is dit dus minder, omdat Nederland minder aantrekkelijk is voor deze spelers. De komende jaren zullen er niet snel Nederlandse spelers terugkeren, tenzij het niveau van de Nederlandse competitie zal stijgen.

Meer lezen over de statistieken? Klik op deze link voor het hele verhaal.

In gesprek met Estavana Polman 

‘De uitblinkster van Oranje’

“Handbal, wat schuift dat?”

De handbaldames mogen niet communiceren over het loon dat ze verdienen. Zo zei Tess Wester in 2017 op NPO Radio: “ Als ik mijn salaris vertel, kunnen ze mijn contract ontbinden.” Online research doet uitschijnen dat de lonen bij de dames lager zijn dan bij de mannen. Wel kaartte de Volkskrant in 2017 al aan, dat je voor geld te verdienen met handbal naar het buitenland moet gaan. Duitsland, Frankrijk en Denemarken zouden meer budget hebben voor het handbal dan Nederland.INTERVIEW MET ALEC SMIT

Alec Smit ruilde Nederlandse handbalcompetitie in voor Duitse Bundesliga en Deense Liga: zijn verhaal

Hij is pas 21 jaar maar maakt de laatste jaren naam in de Duitse en Deense handbalcompetitie. Momenteel bouwt hij ervaring op in de Deense competitie welk land op nummer zeven staat in de Europese Handbal Ranglijst en speelt in het Nederlandse herenteam. Hij kwam vanuit Duitsland welke een hoger niveau handbal kent. Welke reden had hij om naar Denemarken te vertrekken en hoe is handbal daar vergeleken met in Nederland?

“Ik had voor mijzelf de keuze gemaakt om na mijn middelbare schooldiploma tot m’n twintigste volledig te focussen op mijn sportcarrière. Ik was ervan overtuigd dat ik als full time topsporter meer uit die jaren zou halen in het buitenland dan wanneer ik in de Nederlandse competitie zou blijven spelen. Ik koos niet specifiek voor Duitsland en sprak eigenlijk eerder over een vervolg in Scandinavië. Op dat moment had ik ook al een aanbieding uit Zweden op zak. Via de Nederlandse spelers bij het Duitse team HSG Nordhorn-Lingen kreeg ik er last-minute een mooie optie bij. Het plaatje paste: Nederlandse spelers, 2e Bundesliga én concurreren voor speeltijd met een andere jonge speler op dezelfde positie in het veld. Het verschil was in de eerste maanden wel erg groot. In Duitsland is simpelweg alles veel professioneler. Het was voor mij de overstap van ‘’semi-professionele’’ topsport naar beroepssport met alles wat daarbij hoort in het land: wonen, taal, cultuur, contracten, sponsorbelangen en reizen.

Denemarken, de volgende stap

De optie uit Denemarken kwam in mijn derde jaar dat ik speelde in Duitsland. Voor deze fase in mijn ontwikkeling kwam dit op een goed moment. Ik was al in gesprek over een contract voor de komende jaren maar kon nu met een gelukje per direct overstappen. Ik ging van op de bank zitten in  weliswaar ‘de sterkste Liga van de wereld naar hele wedstrijden spelen in een interessante competitie op topniveau. Op de lange termijn past Denemarken ook bij mijn duale loopbaanambities. Ik ga namelijk het spelen in de Deense competitie combineren met een Universitaire bachelor.

Bron: 1Limburg (door Jack Kochanowski)

“Ik ging van op de bank zitten in  weliswaar ‘de sterkste Liga van de wereld’ naar hele wedstrijden spelen in een interessante competitie op topniveau.”

Foto: NOS

 

Bron: Tina Kolthof (Handbal Inside)

Contrast tussen Denemarken en Nederland

In Duitsland en Denemarken is het simpelweg je beroep. De verwachtingen en ambities liggen hoger, er gaat meer geld in om en de échte topsporters zoeken die competities juist op. Dat betekent dat de Nederlandse competitie die spelers en speelsters al relatief vroeg kwijtraakt. Als het sportief gezien niet interessant is voor de beste spelers om in Nederland te blijven en de randvoorwaarden semi-professioneel blijven, zal je altijd een groot gat houden met de andere landen.  

Ambitie en commitment bij Nederlandse handbal

Ik heb veel respect voor het damesteam. Het is duidelijk dat zij op dit moment wereldtop zijn én ook nog eens afleveren op de momenten dat het moet: op grote toernooien. Dit is natuurlijk super voor het Nederlandse handbal in het algemeen. Wat ik ook respecteer aan de Nederlandse handbalsters is dat er velen de stap naar het buitenland (durven te) maken, veel vaker dan de mannen. Daar spreekt absoluut ambitie en commitment uit.

Toekomst van handbal in Nederland

Ik hoop dat de handbal in Nederland, vooral bij de mannen, blijft doorgroeien op internationaal niveau. Structureel de eindtoernooien halen en meer spelers die Nederland vertegenwoordigen in topcompetities lijkt mij het volgende doel. Met het behalen van het EK20 is de eerste stap daarin gezet.

“Wat ik ook respecteer aan de Nederlandse handbalsters is dat er velen de stap naar het buitenland (durven te) maken, veel vaker dan de mannen.”

 

Lees het volledige interview hier!

 

VIDEO

Een kijkje in het leven van een handbalspeler tijdens corona. Geen competitie en teamtrainingen in zowel Denemarken en Nederland als gevolg van het virus.

Download en kijk de video hier:  


Door Jimmy Spijkers, Nicky van der Gijp en Kim van ‘t Verlaat