Deense overheid helpt bedrijven de crisis door

Deense overheid helpt bedrijven de crisis door

Ook in Denemarken was er een lockdown vanwege het coronavirus. Toch ging Denemarken als een van de eerste landen hun scholen en kappers weer openen. Denemarken heeft ook net zoals Nederland hun bedrijven gesteund en geholpen in deze moeilijke tijd. Jesper Rasmussen CEO van C5 Innovation heeft mij meer vertelt over hoe hij de corona crisis heeft ervaren met zijn bedrijf en geeft zijn mening over hoe de overheid in Denemarken het Deense volk heeft gesteund. “Ik denk dat de overheid niet beter had kunnen helpen en kunnen doen met de kennis die ze toen hadden”.

Hoe heeft het coronavirus uw zaken met buitenlandse partners beïnvloedt?
“We doen eigenlijk alleen maar zaken met bedrijven uit het buitenland. De meeste zitten in Oostenrijk en Oekraïne. We werken vooral aan de infrastructuur van wegen en bruggen. Het goede nieuws voor ons was dat ondanks het coronavirus ze door bleven gaan met het werken aan deze projecten. We hebben het de afgelopen twee en een halve maand drukker gehad dan daarvoor. Veel van onze concurrenten zijn afgehaakt in deze tijd, dus we hadden alle klanten voor onszelf. Het is natuurlijk wel een aparte situatie allemaal”.

Heeft Denemarken de bedrijven goed ondersteund in deze tijd?
“Ja, op elk gebied ondersteunen ze bedrijven. Ik vind dat er een grote onverwachte steun is van de overheid voor kappers tot bedrijven die niet eens belasting betalen in Denemarken. Hier sta ik en vele Deense mensen totaal niet achter. Ik vind dat je belasting moet betalen als je steun van de overheid wilt krijgen. Maar er was dus voor elk bedrijf een grote steun vanuit de overheid. Het is achteraf natuurlijk altijd makkelijker om te zeggen wat ze beter hadden kunnen doen, maar ik vind het lastig om daar enig kritiek over te geven. Naar mijn mening hebben ze erg hoog gescoord op het handelen van deze hele situatie en konden ze niks beter doen. Ik vond het erg fijn hoe ze ermee om zijn gegaan en hoe ze ons hebben geholpen”.

Heeft uw bedrijf veranderingen moeten doorstaan door het coronavirus?
“We zijn niks veranderd. We hebben een erg klein team en alles wat we kunnen uitbesteden qua werk laten we door iemand anders doen. We hebben erg weinig onkosten en blijven zoveel mogelijk bij de kernzaken. Dat is een van onze sterke kanten, we hebben geen groot bedrijf, dus geen dure belasting en als we mensen nodig hebben vragen we iemand van buitenaf. Hierdoor kost het ons niks als we ze ook niet nodig hebben. Ook de productie is aardig hetzelfde gebleven. Alleen de levering kan iets langer duren. We hadden deze situatie natuurlijk niet aan zien komen, maar we waren gelukkig wel goed voorbereidt”.

Heeft de corona crisis impact gehad op uw privé leven?
“Tijdens de lockdown waarbij de sportscholen, restaurants en andere sociale bezigheden gesloten zijn natuurlijk wel, maar als straks alles weer open gaat denk ik dat er niks veranderd en alles weer wordt zoals we gewend zijn. Wel kon je niet langs familie en moest je in parken met afstand afspreken als je iemand wilde zien. Dat was wel allemaal even wennen”.

Wat vond u ervan dat de scholen en kappers weer open gingen?
“Persoonlijk had ik langer gewacht met het openen van scholen en kappers en juist het toerisme weer laten komen. in ieder geval in de minder drukke gedeeltes van Denemarken. Zo kan de economie weer een beetje gaan opbloeien. De kinderen konden prima via de online lessen hun stof leren en uitleg krijgen van school. Ze hadden elke dag van negen tot twee uur in de middag les. Ook kregen ze huiswerk en het werkte heel goed. Mijn zoon heeft niet eens boeken, alles staat op zijn computer. Maar ze zijn rustig en met halve klassen begonnen, dus ik vind wel dat ze dat goed deden. We hebben de laatste weken ook gezien dat het weinig heeft veranderd in de situatie. Ik ken niemand, op een persoon na die het heeft gehad in de omgeving. Waar ik woon is een erg lage populatie, dus we hebben hier bijna geen zieke mensen”.

Denkt u dat Denemarken weer open gaat voor toerisme deze zomer?
“Ik denk dat we in Juli weer helemaal open gaan. Maar ik weet het natuurlijk niet zeker. Als het blijft gaan zoals nu, dan verwacht ik dat ze de zomerhuisjes weer gaan openstellen, waar mensen dus op afstand en zelfvoorzienend kunnen zitten. Ook zal Kopenhagen denk ik minder snel opengaan dan een rustige omgeving zoals waar ik woon. Zelf zou ik einde zomer of begin van de herfst op vakantie willen gaan. Eerst moet ik me even goed focussen op het bedrijf en het uitbreiden daarvan. En dan zal het ook ergens in Zuid-Spanje zijn verwacht ik of misschien wel Amsterdam”.

-Lotte van Son