Debatteren over geld

Is geld lenen dom? Kom je als jongere in de schulden, ben je dan zelf verantwoordelijk? Over deze vragen bogen leerlingen uit de gemeentes Heusden, Waalwijk en Loon op Zand zich vandaag tijdens de Debatbattle Grip op geld.

Het wemelde van de leerlingen vanochtend bij Sporthal De Slagen. Kinderen uit 54 klassen waren uitgekozen door hun klas om hier op het podium te debatteren over zaken die met geld te maken hadden. Het thema van het debat luidde ”Niet alleen jouw schuld”.

Drukte bij Sporthal De Slagen

De Debatbattle

Het programma begon met een enthousiaste groep breakdancers en een DJ, om de zaal een beetje op gang te krijgen. Hierna volgden vier debatrondes waarin volop gediscussieerd werd en uiteindelijk één grote finale waarna de winnaar bekend werd gemaakt.

Presentatie 

Het debat werd gepresenteerd door de mannen van Supergaande en geleid door Chantal Deken, wie de initiatiefnemer en directeur is van Discussiëren Kun Je Leren. In de jury zat onder andere de burgemeester van Waalwijk, Nol Kleijngeld.

De winnaar

De laatste stelling was Kinderen die in Nederland in armoede opgroeien hebben evenveel kansen als andere kinderen. Na deze laatste strijd werd de battle gewonnen door Tycho, leerling aan het Willem van Oranje College in Waalwijk. Tycho vind zijn beker fantastisch. ”Ik denk dat ik hem ergens in de woonkamer ga neerzetten.  Als er dan een keer een discussie is, dat ik kan zeggen van ‘ja, maar ik was wel de Debatheld van de Langstraat.”’ Of hij er in de toekomst iets mee gaat doen? ”Ik zou later wel een politieke functie willen bekleden. Je moet klein beginnen, dus misschien in de gemeenteraad. ”

Tycho met zijn beker

Deze week, van 12 tot met 16 maart, is de week van het geld. Het doel van deze week is leerlingen leren omgaan met geld. Meer informatie over deze week is hier te vinden.

De videoreportage van deze dag is hieronder te bekijken.

Door: Sanne de Brouwer