Debat van de Eindhovense nacht

Op woensdag 14 maart vond in het Designhuis een debat plaats over het nachtleven van Eindhoven. Georganiseerd door onder andere Stichting Nachtburgemeester Amsterdam en het Designhuis zelf. Vragen en stellingen over het nachtleven kwamen aan bod waar partijen, genodigden en het publiek op mochten reageren.

De avond werd op Facebook aangekondigd en er werd, vanwege het grote animo, besloten om het debat ook via de Facebook-pagina van This Is Our House te live streamen. Op deze avond waren: de PvdA, VVD, DENK, GroenLinks, D66, CDA en Brede Beweging LinksOm aanwezig. Vooraf werd vermeld dat de SP niet wilde komen wat toch als ontzettend jammer werd ervaren. Deze partij heeft wethouder Jakob Wedemeijer en hij gaat onder andere over vergunningen, een actieve stad en evenementen.

Het Designhuis zat vol met gemêleerd publiek, jong en oud. De grote trap diende als tribune en de twee vides stonden vol met mensen. De avond had een interactieve insteek, alle aanwezige personen kregen een groen en rood papierenvel overhandigd. Hierdoor kon iedereen voor- of tegenstemmen bij de vragen en stelling van die avond. Mensen kregen de kans om vragen te stellen of te reageren door middel van een werpmicrofoon. Deze microfoon kon naar iedereen in de zaal gegooid worden en zorgde voor betere verstaanbaarheid.

Mirik Milan begon het debat met een verhaal over zijn werk. Hij vertelde over zijn taak als nachtburgermeester van Amsterdam en hoe hij met zijn stichting het nachtleven daar heeft weten te beïnvloeden. De eerste vraag luidde daarom ook als volgt: ‘is de Eindhovense nacht bruisend genoeg?’ Alleen maar rode vellen gingen de lucht in, zowel van het publiek als de politici. Er volgde een stevig debat over wat er moest worden veranderd aan het nachtleven.

De rest van de avond ging op hetzelfde niveau verder. Het publiek deed enthousiast mee en politici kwamen met interessante antwoorden. Al met al een geslaagde avond die voor jong en oud toegankelijk was.

Door Puck Vriends