De voedselbank: meer dan alleen voedselpakketten uitdelen

Joke Cats werkt al sinds oktober 2004 als vrijwilliger bij de voedselbank in Maassluis. Ze vindt het fijn om mensen hulp te bieden. Joke is daarom, naast haar betaalde baan, twintig tot veertig uur per week in de voedselbank te vinden. Niet alleen om voedselpakketten uit te delen, maar ook door op nog veel meer andere manieren, de mensen die het iets minder makkelijk in onze samenleving hebben te helpen.

 “Ik ben bij de voedselbank terecht gekomen doordat ik eerst bij een ander vrijwilligersproject heb gewerkt. Ze vroegen daar of ik misschien een handje kon helpen, omdat ze mensen te kort kwamen bij de voedselbank. Wat ik zo leuk vind aan werken bij de voedselbank zijn de verschillende soorten mensen die je ontmoet. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik de mensen kan helpen en een stukje licht in hun duisternis kan brengen. En niet alleen helpen als in voedsel geven, maar ook leren om zichzelf te helpen. Want een voedselpakket is natuurlijk wel aardig en fijn, want dat haalt een deel van de zorgen die de mensen hebben weg, maar het mooiste is natuurlijk als je mensen nog verder kunt helpen door ze door te verwijzen naar andere organisaties om meer te geven dan alleen het voedselpakket.

Geen enkele dag is voor mij hetzelfde. De vrijdag is dan nog wel het meest gestructureerd. Ik start om half 8. We kijken dan met het hele team wat er allemaal binnen is gekomen aan spullen en eten en gaan dit dan verpakken en klaarzetten voor de middag als de mensen langskomen op hun boodschappen op te halen. Alles wordt gecontroleerd op datum. Vervolgens loop ik rond in de loods om te kijken hoe alles van de kledingbank er uit ziet, bij de speelgoedbank om te kijken of alles netjes blijft en daarna nog even bij de huisraadbank een blik slaan. s ‘Middags lunchen we samen met het hele team. Daarna is het tijd voor de mensen om langs te komen en spendeer ik de meeste tijd achter de balie om bij te houden wie er allemaal wel en niet langskomen. Maar ik loop ook rond om even mensen aan te spreken om te vragen of alles naar wens verloopt. Donderdag is er altijd administratief werk. Voor de rest van de week is er altijd wel een overleg hier of een overleg daar dus daar zit niks structureels in.

“Geen enkele dag is voor mij hetzelfde”

De normen om bij de voedselbank te komen worden ieder jaar landelijk vastgelegd. De voedselbanken in Nederland mogen dan zelf kiezen of ze daaraan meedoen. Voor 2019 is dit een basisbedrag van 135 euro en voor ieder persoon binnen een gezin 90 euro. Tijdens zo’n intake wordt er gekeken naar de inkomsten en uitgaven van een gezin, bijvoorbeeld de vaste lasten en aflossingen. Daarna ga je berekenen of de mensen aan de normen voldoen. Als ze binnen die norm vallen -en vaak zelfs daaronder- dan hebben ze recht op zo’n pakket. Bij voedselbank Maassluis hebben nu 235 gezinnen en in totaal 720 mensen recht op zo’n pakket.

De mensen die bij de voedselbank komen verschillen van vluchtelingen tot Nederlanders die door allerlei nare gebeurtenissen ineens in de armoede terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld een vrouw die een jaar lang door haar man mishandeld is, en nu gescheiden is en geen alimentatie krijgt. Of een jonge vrouw waarvan de moeder had gezegd dat ze alle betalingen zou regelen, maar dat vervolgens niet gedaan heeft. We hebben ook een vrouw die na het overleiden van haar man tot ontdekking kwam dat de man alleen maar schulden gemaakt had. Als de mensen dan eenmaal in de armoede zitten raken ze daar alleen maar gestrester van. Dit heeft weer invloed op je hersenen, je gezondheid en hoe je functioneert. Dus door de armoede raken de mensen steeds meer in de problemen. Dit willen we oplossen door het project wat we willen opstarten. Bij dit project willen we de mensen weer op eigen kracht de samenleving in helpen. We proberen vrouwen hun kracht terug te geven, zodat ze voor hun kinderen ook als voorbeeldfunctie en rolmodel kunnen dienen. We willen met dit project graag samenwerken met taalhuizen voor bijvoorbeeld laaggeletterdheid, of bedrijven die de mensen willen helpen met de financiële zorgen. Cursussen opvoedkunde en leren ondernemen waardoor de mensen meer vertrouwen in zichzelf krijgen horen hier ook bij. Dit allemaal zodat je gewoon weer de regie over je eigen leven kunt hebben.

“We proberen vrouwen hun kracht terug te geven, zodat ze voor hun kinderen ook als voorbeeldfunctie en rolmodel kunnen dienen”

Naast extra dingen voor volwassenen doen we ook iets extra’s voor de kinderen. We organiseren elk jaar een sinterklaasfeest met cadeautjes voor de leeftijd van 0 tot en met 14 jaar. We sparen ook allemaal schoolartikelen op die we dan eens in het jaar op de schoolartikelenmarkt weggeven aan de kinderen. Ook kunnen de kinderen bij de kledingbank het hele jaar door kleding halen, omdat ze natuurlijk veel groeien. We hebben ook nog een creaclub draaien voor de kleine kinderen. Zodat de kinderen niet tussen de mensen door hoeven te lopen die hun boodschappen op komen halen, maar gewoon even lekker wat anders kunnen gaan doen zodat ze niets aan hun hoofd hebben. Alle spullen die op deze dagen worden weggegeven krijgen wij door middel van donaties, met als doel dat we bij de voedselbank ook verspilling tegengaan.”