‘De tweede plaats was het streven’

Na een aantal jaren afwezigheid werd de oliebollenkraam van Jan en Yvonne Vlot vorig jaar 10e in de AD oliebollentest. Vaste klanten zijn al jaren tevreden over de kraam. Het stel bakt sinds jaar en dag oliebollen in De Akkers, een wijk in Spijkenisse. Het ene jaar is het er drukker dan het ander, maar over het algemeen is het in december goed druk. De 10e plaats lijkt een bevestiging voor jaren hard werken.

“Om eerlijk te zijn was de 10e plaats wel een kleine teleurstelling vorig jaar,” zegt Jan Vlot, waarna Yvonne moet lachen op de achtergrond, “enerzijds ben je natuurlijk 10e van Nederland en dat is goed. Maar we hoopten wel hoger te eindigen. Helaas zaten de omstandigheden een beetje tegen toen de test werd afgenomen.”

“Zonder dranghekken had het vechten geweest voor een bol.”

De afgelopen jaren stond de kraam niet in de uitslag. “Er zijn natuurlijk heel veel verkooppunten van oliebollen in het land. Mijn logica zou zijn dat je als je in de top 10 komt, je het jaar erna ook getest wordt. Helaas was dat niet zo.” Zelf aanmelden voor de test deden Jan en Yvonne ook niet, als enige in de top 20 van 2017. “Dat deden we voorheen ook niet, toen kwamen ze wel.” Een grijns verscheen op het gezicht van Jan.
Als de testers langskwamen was dat wel positief voor de verkoop van oliebollen. “In 2008 werden wij 5e, toen werd het ongelofelijk druk. Toen had een journalist ook een stuk geschreven waarin stond dat je de beste oliebollen op Voorne-Putten bij ons koopt. Toen kwamen mensen uit het hele eiland naar onze kraam toe. Gelukkig hadden we toen een parttime medewerker die ons erop wees om dranghekken aan te schaffen. Dit bleek wel nodig, we hadden een parkoers uitgezet met die hekken en het stond helemaal vol. Zonder die hekken had het hier vechten geweest voor een bol.”

Een jaar of 20 geleden ijzelde het op oudjaarsdag. Toen was de opbrengst in De Akkers veel lager dan verwacht en ook gehoopt. “Door de ijzel was het zo smerig en ook gevaarlijk, dat er heel weinig mensen op straat liepen. Het is niet zo dat we er voor joker hebben gestaan, een boekje lezen of iets dergelijks, maar daar hadden we wel meer van verwacht.”

“Als je eerste staat word je gierend gek.”

Volgens het AD is het ‘vallen en opstaan’ in De Akkers. Die uitspraak is volgens Jan Vlot terecht: “We staan een keer 16, dan 5, dan 12, dan naar 10. Vrij simpel, dat is stuiteren. Maar we praten over een test van 250 kramen en als je dan 16e staat hoef je je niet te schamen. Maar het streven is naar de 2e plaats, dat wilden we altijd bereiken. Als je eerste staat word je gierend gek. Dan komen er zo ontzettend veel mensen op je af, dan moet je een oven hebben die 4x zo groot is. Dat is voor ons niet te doen. Een voorbeeld daarvan is een bakker in Vleuten die een jaar of 7 geleden won. Maar dat was een kleine dorpsbakkerij. De man heeft zo ontzettend veel moeten investeren in huur van ovens en personeel. Qua omzet weet ik niet wat hij er aan over heeft gehouden, maar wat ik wel weet is dat hij een zenuwinzinking kreeg van de stress. Half januari lag hij er uit.”

Vlot zegt dat het drukker is dan vorig jaar rond midden december, “maar dat kan natuurlijk aan meer dingen liggen, niet alleen aan de tiende plek van vorig jaar. Het vertrouwen in de economie groeit elk jaar bijvoorbeeld.”
De Vlots hebben af en toe een klein beetje last van werkdruk: “Als het januari is willen we eigenlijk allebei de hele tijd liggen. Want in de laatste week van december slaap je bij wijze van spreken 80% minder dan normaal. Je lichaam gaat wel adrenaline aanmaken, op het moment is het wel te doen.
We moeten goed plannen, 14 dagen voor kerst verspreiden we bijvoorbeeld 15.000 folders door Spijkenisse, dan krijg je al vrij snel bestellingen door voor oudjaarsdag. Dan weet je beter hoeveel je ongeveer moet inkopen en is het minder gokken want dan weet je waar je aan toe bent. Samenwerken is heel belangrijk. De klep gaat op 30 december om 6.00 open, en sluit op 31 december om 18.00. Het komt wel eens voor dat ik dan 36 uur in mijn schoenen sta. Je hebt echt goed teamwork nodig. Je kan niet om 17.00 even gaan eten bijvoorbeeld.”

“In 2 maanden tijd kan je geen jaarsalaris verdienen.”

Ook buiten de maanden november en december is het druk. “We bakken ook op jaarmarkten en braderieën oliebollen. Verder hebben we hier een viskraam om de hoek. Ook in Maaswijk, een paar wijken verderop, hebben we een haringkraam. In 2 maanden tijd kan je geen jaarsalaris verdienen, het is uiteraard wel een flink deel van ons inkomen,” lacht Vlot.