De succesjaren van PSV

 

© Thijs van Breda

De twee meest besproken jaren van PSV zijn 1988 en 2005. In deze jaren had de club uit Eindhoven succes op het hoogste Europese niveau. Supporters Belinda Lebens, Jack de Kroon en Thijs van Breda vertellen hoe zij dit hebben meegemaakt. Het is het mooiste dat ik heb meegemaakt met PSV”, aldus De Kroon. 

Tekst: Nienke Wensveen
Beeld: Thijs van Breda

In seizoen 2004/05 komt PSV na penalty’s tegen Olympique Lyon in de kwartfinale van de Champions League. Dat een Nederlandse club na de poulefase doorgaat naar de achtste finale komt al niet vaak voor, maar een halve finale halen, gebeurt zelden. Daarom is dit jaar erg speciaal voor supporters van PSV. In de halve finale speelde PSV tegen het Italiaanse AC Milan. In de totaalstand was het gelijk, maar Milan mocht door, omdat het een uitdoelpunt had. Iets wat PSV niet had. 

 

Penalty’s 

© Thijs van Breda

Thijs van Breda was bij alle thuiswedstrijden en bij de uitwedstrijd tegen AC Milan voor de Champions League in 2005. “Bij de poulewedstrijden keken we van wedstrijd tot wedstrijd. Het was heel apart om de poule te overleven. De wedstrijd tegen Monaco kan ik me niet meer zo goed herinneren. De kwartfinale tegen Lyon was superspannend. Na de verlenging stond het nog steeds gelijk. Ze namen de penalty’s richting de west-tribune. Wij hadden een seizoenkaart op vak NN dus de penalty’s werden aan onze kant genomen. Toen de beslissende penalty erin werd geschoten, was er ontlading. Voor de wedstrijd zie je altijd een aantal beelden van het verleden. Dan zie je ook dat Guus Hiddink juichend het veld in rent. Dat was na die penalty. 

 

AC Milan 

Van Breda kreeg per toeval een kaartje voor de uitwedstrijd tegen AC Milan: “Een vriend belde mij of ik mee wilde naar Milaan. Een kennis van ons stond in de rij bij Ticketbox. Toen had ik nog niet door dat dit zo bijzonder was. Toen we met 2-0 verloren, gingen we met lood in de schoenen naar huis. Maar bij de thuiswedstrijd werd het 2-0. Toen begon ik er wel in te geloven. AC Milan maakte vlak voor tijd nog 2-1, maar Cocu maakte meteen daarna 3-1. Er was veel extra tijd en we hadden best wel wat kansen op de 4-1. Helaas ging het anders.” 

 

Europa Cup I 

In 1988 speelde PSV in Stuttgart de finale van de Europa Cup I, de voorganger van de Champions League, tegen het Portugese Benfica. In de wedstrijd werd zowel in reguliere speeltijd als in de verlenging niet gescoord, waardoor penalty’s genomen moesten worden. Veloso van Benfica was de enige de mistte in de strafschoppenreeks. Hierdoor won PSV voor de eerste en tot nu toe enige keer de cup met de grote oren. 

 

Busreis 

Belinda Lebens en Jack de Kroon waren bij de finale van de Europacup. Voor Lebens begon de pret al bij de kaartjes kopen: “Wij hebben kaartjes bij een reisbureau van PSV gekocht. Dat had busreizen met wedstrijdkaart georganiseerd. Het was al ’s ochtends leuk om de bus te vinden. Toen was er naast het stadion een heel open ruimte parkeerterrein. Je had een kaart met het nummer van je bus. Dan moest je alle bussen aflopen om die van jou te vinden. Ik zat in bus 61. Mijn moeder bleef thuis om op de hond te passen. Mijn broer moest ook thuisblijven, want die zat toen in militaire dienst. Mijn vader, mijn schoonzus en mijn buurjongen zijn wel gegaan. Ik ben met een vriendin gegaan. We zaten allemaal in andere bussen. Dat was heel grappig. Dan zit je niet met een kliek bij elkaar.” Ook De Kroon heeft mooie herinneringen aan de busreis: “Ik schat dat er 125 tot 150 bussen stonden. De bussen vertrokken in groepen van ongeveer tien bussen. Voordat we de Duitse grens over waren, hadden alle bussen elkaar al ingehaald. Daardoor zaten we in een grote kolonne van bussen.” 

 

De finale van ‘88 

Zowel Lebens als De Kroon vonden de wedstrijd spannend. “Het was een groot stadion. We konden niet alles goed zien”, vertelt Lebens. De Kroon zegt dat de wedstrijd zelf eigenlijk slecht was: “Het was een draak van een wedstrijd. Ik had hem opgenomen en later teruggekeken. Ik dacht: wat een bizar slechte wedstrijd. Ze waren allebei te bang om te verliezen, want het was een finale. In het stadion maak je dat niet zo mee, want je bent in de sfeer van de wedstrijd.”  

 

Goede sfeer 

De dag was voor de Kroon extra speciaal, want het was zijn trouwdag: “Toen ik ging zei mijn vrouw: ‘We zijn dan wel vier jaar getrouwd’. Ja, zei ik, maar volgend jaar vijf. Het was niet echt tactisch, maar ze begreep het wel. Achteraf zei ze dat ze eigenlijk mee had moeten gaan.” Volgens Lebens was er in Stuttgart een goede sfeer: “Van te voren voordat de wedstrijd er was, was het zo’n gezellige sfeer. In Stuttgart was het een feestje onder elkaar, ook met de Benfica-supporters. Na de wedstrijd feliciteerden ze ons nog.” Na de wedstrijd ging het feest in Eindhoven voor Lebens door: “Wij waren ’s ochtends om zes uur weer terug. Toen we thuis waren, hadden we even geslapen. Want ja, in de bus hadden we weinig geslapen. Daarna zijn wij weer de stad in gegaan.” 

 

Toekomstige prestaties 

Dit jaar was in Europees opzicht een minder seizoen. In de poule werd de club laatste. Volgens De Kroon kan PSV niet meer de Champions League winnen: “Ik heb altijd geroepen: dat gaan we nooit meer meemaken. De kans is klein. Dat komt vanwege het grote geld. Dan kan Nederland niet meer mee. Alleen de grote voetballanden. De Europa League zou wel kunnen. Dat is wel afhankelijk van de vorm van de dag en wie je treft.” Lebens en Van Breda geloven er nog wel in. “Ik denk dat het kan. Toen was het team samen sterk. Dat is nu ook. Dit jaar zal het niet gebeuren. We zitten in een sterkere poule, maar ooit zullen wij niet de zwakste ploeg zijn”, vertelt Van Breda. Lebens: “Waarom niet? PSV draait gewoon hartstikke goed. Ooit zullen we het geluk hebben dat we een minder zware poule loten en dat het weer gaat lukken. Er zijn supporters die er niet in geloven, maar dat zijn geen echte supporters.”