De stille wildernis van “dam in de Dubbel”

Dubbeldam, gevestigd op het groene Eiland van Dordrecht, is volgens omwonende Schapenkoppen niks meer dan ‘een gezellige en rustige wijk om te wonen’. De gemiddelde leeftijd in deze wijk wordt veelal omschreven als oud en er is sprake van weinig tot geen buurtoverlast of -ruzies.

Joey:

“De gemiddelde leeftijd ligt hier hoog. Veel van de huizen in deze wijk (78%) stammen uit het bouwjaar vóór 2000 en worden bewoond door bejaarden die hier al hun hele leven wonen. Jongerenoverlast zal je hier niet meemaken, zo’n rustige wijk is het hier. Je hebt wel verschillende sportverenigingen voor jongeren, maar die willen hier toch niet komen wonen.”

Ad van Driel:

“Ik woon al 84 jaar in Dubbeldam samen met mijn vrouw. Het is nog steeds een rustige wijk, maar helaas is het dorpsgevoel weg. Door veel nieuwbouw (83% eengezinswoningen) is het meer een stad geworden. Maar ik woon hier nog altijd gelukkig zonder problemen.”

 Smith:

“Het is een hele vertrouwelijke buurt. Er rijdt nooit een politiewagen door deze wijk en toch is er geen overlast (4 misdaden per 1000 inwoners). Het is hier echt heerlijk wonen. Je kunt gewoon boodschappen doen, je portemonnee vergeten en mensen lenen jouw gewoon muntjes voor een winkelkarretje of betalen jouw boodschappen.”

 Vos:

“Het enige probleem in Dubbeldam is dat het aantal jongeren niet stijgt. Op een gegeven moment worden alle bejaarden hier overgeplaatst naar een bejaardentehuis en komen de woningen leeg te staan. Ik woon nu in een huurhuis (27% huurwoningen), maar jongeren kunnen dat tegenwoordig echt niet betalen.”

Veel van de gegevens komen uit de cijfers voor wijken en buurten van het centraal bureau voor de statistiek. Daarnaast zijn diverse andere bronnen gebruikt. Zie deze bronbeschrijving, je vindt daar ook de definities van alle onderwerpen.