De stemming in Nijmegen  

Nijmegen staat bekend als ‘groene’ stad. Dit betekent dat Nijmegen vooral op partijen als GroenLinks stemt. En aangezien er over een paar weken weer gemeenteraadsverkiezingen zijn, besluiten Isa en ik om aan de Nijmegenaren op straat te vragen waar zij dit jaar op gaan stemmen. 

De Nijmeegse jongeren die ik heb gesproken weten niet zo goed wanneer de gemeenteraadsverkiezingen zijn. “Uhm ergens in maart, dacht ik”, zijn veel van de reacties die ik krijg als ik ze vraag wanneer de gemeenteraadsverkiezingen zijn. Ik spreek twee jongens die zich al wel wat meer bezighouden met de gemeenteraadsverkiezingen. Wanneer ik aan hun vraag op welke partij ze gaan stemmen krijg ik het antwoord: “In ieder geval niet op een linkse partij.” Een van de jongens houdt zich stil en heeft duidelijk geen zin in een gesprek met ons, maar de andere jongen zegt dat hij dit jaar op de VVD gaat stemmen.

De oudere Nijmegenaren stemmen vooral op de sociale partijen. Zo vertellen twee mensen mij dat ze op de SP gaan stemmen, net zoals bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De rest van de ‘oudere’ Nijmegenaren die ik heb gesproken houden zich er nog niet zo mee bezig, weten niet wanneer de gemeenteraadsverkiezingen zijn of willen het niet met ons delen.

Ook zijn er een aantal volwassenen die mij vertellen dat ze dit jaar niet gaan stemmen. “Niet zo slim van mij eigenlijk, want de gemeenteraadsverkiezingen hebben meer met ons te maken dan de landelijke verkiezingen”, zegt een vrouw die ik spreek op de grote markt.