‘De stad kleurt morgen blauw-wit!’

Op verschillende pleintjes worden de dranghekken alvast klaargezet en in de kroegen staan de fusten al opgestapeld. De stad maakt zich klaar voor een avond waarin, hopelijk voor het eerst, de Europa League wordt veroverd. Morgen speelt Olympique de Marseille de finale in Lyon tegen Atletico Madrid. Op de 25.000 supporters na, die de wedstrijd in het stadion bijwonen, zullen de meeste fans zich in de Franse havenstad verzamelen om op grote schermen en in cafés de finale te kijken.

Een geweldige avond

Victor Decour is café-eigenaar. Zijn kroeg ligt aan de oude haven waar morgen een hoop fans zich voor aanvang van de finale zullen verzamelen. “Het wordt een geweldige avond waar we niet genoeg hebben aan de normale voorraad bier. De stad kleurt morgen blauw-wit!” Een kleine understatement, want de straten hangen nu al vol met versieringen. Rond elke straatlantaarnpaal is blauw-wit papier gewikkeld; op verschillende plekken hangen grote vlaggen en de meeste inwoners hebben hun tenuetjes al uit de kast gehaald. Morgenavond wordt volgens Decour extra speciaal omdat Les Olympiens al even geen succes meer heeft gehad. “Paris Saint Germain domineert de Ligue 1, van mij mogen ze, ondertussen veroveren wij Europa”, zegt Decour.

Nog bijzonderder is natuurlijk dat de finale gespeeld wordt in de thuisbasis van Olympique Lyonnais, de aartsvijand van de club uit Marseille. Als Atletico morgen wordt verslagen haalt l’OM de eerst Europese titel sinds 1993 binnen, toen won het de Champions League. Een uitgebreid verslag van de festiviteiten rond de wedstrijd van morgen volgt snel.