De ‘spookstad’ Doel

TILBURG Sinds de jaren zestig wordt Doel met uitsterven bedreigd. Door de onzekere toekomst hebben veel bewoners hun woningen verlaten. Wat is de oorzaak van de leegloop?  Wij (Mirjam en Laura) gingen op onderzoek uit om de oorzaak van verlaten stad te achterhalen.

Doel
Doel is een dorp gelegen op de linkeroever van de Schelde in de Belgische gemeente Beveren. Uniek aan Doel is het stratenpatroon in de vorm van een dambord wat is ontstaan tijdens de inpoldering en herinrichting van het dorp. Het huidige straatbeeld van Doel bestaat uit veelal leegstaande en vervallen huizen vol met graffiti en een werkende kerncentrale op de achtergrond. Op dit moment zijn er achttien woningen bewoond, volgens oud-bewoner Guido van de Wallen.

Plannen uitbreiding Antwerpse haven
Wat is nu de oorzaak dat Doel een verlaten stad is. Zoals al eerder vermeld wordt Doel al sinds de jaren zestig met uitsterven bedreigd. In deze periode was er sprake van een explosieve groei van de industrie wat leidde tot de uitbreiding van de Antwerpse haven. De Antwerpse haven en de Vlaamse regering maakten plannen om ook uit te breiden op de linkeroever van de Schelde; Doel moest voor deze plannen letterlijk van de kaart geveegd worden. De onzekerheid die de voorgenomen plannen met zich meebrachten zorgden voor de leegloop van het dorp Doel.

Leegloop door onzekerheid
De bewoners wisten niet waar zij aan toe waren en kozen ervoor om hun woning te verkopen aan de Antwerpse haven. De 65-jarige Van de Wallen is sinds anderhalf jaar niet meer woonachtig in Doel en woont nu in Kieldrecht. “Voor mijn gevoel moest ik wel tekenen, anders kwam er een gerechtelijk proces. Als ik weer terug zou kunnen komen, zou ik dat zo doen. Nog altijd kan ik niet langs mijn oude huis lopen. Dat is veel te emotioneel voor mij.”

Voormalige woning Van de Wallen

Actie voeren
De voorgenomen plannen van de haven en de regering kwamen niet verder dan de bouw van het Deurganckdok. Het overige deel van het plan, nog een containerbok plaatsen, is tot op heden niet gerealiseerd. De (oud)bewoners van Doel richtten een actiecomité op genaamd: Doel2020. Dit comité zet zich in voor het behoud van Doel en stapte meerdere malen met succes naar de Raad van State om de plannen tegen te houden. De plannen van de regering voldoen keer op keer niet aan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen en tevens is de motivatie van de regering om Doel van de kaart te vegen onvoldoende volgens de Raad van State en het Europese Hof van Justitie.