De Solar Bench: Zitten op je oplader

Het is een warme zomerdag in het park. De barbecue rookt, het bier staat koud en picknickkleedjes en badhanddoeken lijken iedere vierkante meter gras te bedekken. Ook een lekker muziekje mag in dit scenario natuurlijk niet ontbreken, maar die ene persoon die altijd zijn bluetoothspeaker bij zich heeft, is hem natuurlijk uitgerekend vandaag vergeten op te laden. “Geen probleem”, zeggen de makers van de Solar Bench.

Ze zijn al te vinden in bepaalde Europese steden: Solar Benches. Moderne bankjes in de buitenlucht die zichzelf en andere apparaten kunnen opladen door middel van zonne-energie. Tijdens een rondleiding door het Krakow Technology Park kreeg ik de eerste prototypes te zien,  gemaakt door de Poolse start-up Seedia. Dat wekte mijn interesse. Wat zou er allemaal mogelijk zijn?

Prototypes van de Solar Bench te zien in Krakow Technology Park

De Solar Bench is bedacht door Piotr Hołubowicz, een 26-jarige technicus, en Arthur Raccicki, de CEO van Pozytywnie.pl, een digitaal platform. Het is op het eerste gezicht een strak zitbankje met een modern, ietwat futuristisch design. In de prototypes die ik heb gezien zaten de zonnepanelen er nog vrij opvallend “aangeplakt”, maar daarvan is bij de nieuwste versie geen sprake meer.

Qua functionaliteiten zit de Solar Bank vol met handige mogelijkheden. Via de usb-ingang aan de zijkant van de bank kun je bijvoorbeeld je telefoon opladen en bij de meest recente versie kun je (mits je telefoon dit ondersteunt) al opladen door de smartphone simpelweg op het bankje te leggen. Wil je een YouTube filmpje laten zien, maar zijn je MB’s bijna op? Geen probleem. Het bankje fungeert namelijk ook als draadloze wifi hotspot. Zo heb je altijd kosteloos internet, ook als je in het buitenland bent.

Onderscheiden
Je telefoon is niet het enige apparaat wat met de Solar Bench kan verbinden. Het bankje werkt ook samen met zogenaamde beacons. Beacons zijn een soort kleine, vierkante monitors die informatie weergeven. Ze kunnen bijvoorbeeld hangen in een gebouw, maar ook buiten aan een muur. In Krakau zijn er bijvoorbeeld al verschillende beacons die informatie geven over de luchtkwaliteit. Piotr en zijn team hebben dan ook plannen om de Solar Bench in de toekomst uit te breiden met mogelijkheden om zaken als temperatuur, luchtdruk en zelfs kans op neerslag te gaan meten.

Moderne versie – met links CEO Piotr Hołubowicz | bron: Seedia

In principe kun je zelfs alles wat met usb werkt verbinden om op te laden. In de toekomst willen de makers gaan kijken of bijvoorbeeld ook elektrische auto’s met behulp van zo’n bankje (deels) geladen kunnen worden. Met dit soort extra functies, die verder gaan dan enkel smartdevices, wil Seedia zich blijven onderscheiden op de wereldwijde markt. Best wel grootste plannen dus voor een bedrijf dat langzaam de startupfase aan het ontstijgen is. Laat dat zonnetje maar komen.