De schijn van Marseille

Kortebroekenweer. Het modewoord van de week. De eerste dagen was er twijfel over of het wel iedere dag kortebroekenweer is, maar al gauw kwamen we er achter dat het iedere dag kortebroekenweer is. De zon is onze grote vriend.

Vandaag is het plan om verder op verkenning te gaan in Le Panier. De filmredactie wilt een aantal mooie shots verzamelen om de vibe van de oude wijk vast te leggen. En dat lukte goed. Los van het weer dat mee zit, zitten de mensen ook mee. Neem bijvoorbeeld Theo. Een spontane jongeman die zijn leven heeft toegewijd aan een bijzondere passie: ijsrollen. We aanschouwden iets wonderlijks. Theo mengde een soort vloeistof met fruit op een ijskoude plaat, waar uiteindelijk prachtige rolletjes ijs uitkwamen. Hij vertelde dat hij dit al een groot gedeelte van zijn leven doet. Hij begon eerst op straat met een klein kraampje, waar hij van twaalf tot en met zes stond. Uiteindelijk had hij genoeg geld bij elkaar om zijn eigen zaakje te beginnen. Een toplocatie, zo midden in Le Panier.

Een stukje verder werden we begroet door zang en gitaar. Een straatmuzikant speelde prachtig gitaar en zong zelfs mooier dan dat hij speelde. Ook hij maakte een praatje met ons. De reputatie van Marseille als gevaarlijke stad ebt steeds verder weg.

Natuurlijk eindigde de dag aan de kade, ons vaste plekje. Aan het water genieten van onze grote vriend, de zon.

 

Door: Niels Kruize