De Pannenschuur in Oisterwijk: ”Voelt als een dorp op zich”

De wijk ‘De Pannenschuur’ in Oisterwijk is gelegen aan de bovenkant van het spoor dat Oisterwijk doorkruist. Hierdoor is de wijk wat afgezonderd van de rest van Oisterwijk. Volgens Allecijfers.nl heeft de wijk in totaal 5475 inwoners waarvan bijna een derde, 1905 inwoners, een leeftijd heeft tussen de 45 en 65 jaar.

Voorzieningen

Oozo.nl zegt dat De Pannenschuur 171 hectare groot is, maar als je aan de bewoners vraagt hoe zij de wijk zouden omschrijven, dan noemen zij het unaniem een klein dorpje op zich. Dit gevoel krijgen zij, naar eigen zeggen, door het centrale plein waar je een supermarkt, een Restaria, het buurthuis, kinderdagverblijf en basisscholen kan vinden. “Door alle voorzieningen voelt de wijk net als een dorp of zelfs een stad op zich. 

Uitstraling

De Pannenschuur is een van de weinige wijken die winkels heeft, wat door de bewoners als erg prettig ervaren wordt. Wat de bewoners ook erg prettig vinden, zijn de bomen en de natuur wat je ziet als je door de straten van De Pannenschuur loopt. Dit geeft de bewoners het gevoel dat hun wijk erg verzorgd is. 

Wijkcentrum

Ook heeft De Pannenschuur een gelijknamig wijkcentrum; dit is een groot onderdeel van de buurt. Elke dag van de week (buiten zondag) is er een activiteit aan de gang. Amarant is er iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 voor de dagbestedingVolgens de website van De Pannenschuur is er iedere donderdagochtend een groep dames die de ochtend vult met het ontwerpen, maken en vermaken van kleding. Ook is er bijvoorbeeld ouderenbiljart, bingo en bepaalde sporten als badminton en tafeltennis. 

Diversiteit

De Pannenschuur is een diverse buurt, 4750 bewoners van de wijk zijn autochtoon en 725 zijn allochtoon: Er wonen veel verschillende mensen; dit zorgt voor levendigheid in de wijk“, zegt Ria van Os*.

Verbeterpunten

Bewoners noemen het een wijk met veel plussen, maar ook wat minnen. Volgens de bewoners zijn er toch wat punten voor verbetering. De oversteek van de Pannenschuurlaan is erg druk, zeker voor kinderen die naar school gaan“, zegt Marcel de Kort*. Een ander zegt: ‘’Ik vind de dubbele rotonde erg gevaarlijk; die mag van mij wel aangepakt worden’’. 

 

*bewoners wilden liever niet met hun eigen naam in het wijkportret.

(Stan Linders en Mara van Beers)