De oosterse wijken van Amsterdam: Javastraat en Dapperstraat

Geschreven door Celine Teusink en Robin Nipshagen

Een lange straat dat eindigt in een parkje. De mensen verschuilen zich achter de ramen van de rijtjeshuizen. Aan het eind van de straat staan twee basisscholen, Nautilus en Flevoparkschool. De scholen staan aan het park waar speelattributen staan. Midden op het plein staat een bord met duidelijke afspraken tussen bewoners, de jeugd en het stadsdeel. Er lopen kinderen door het park, begeleid door hun juffrouw.

Een stukje verderop staat een buurthuis, Archipel. Dit is het oude korfbalclubhuis. Buurtbewoners kunnen hier terecht voor een inburgeringscursus, kookworkshops en spelletjes. Ook worden hier feestdagen gevierd voor verschillende culturen. Er kunnen ruimtes worden afgehuurd. René, de beheerder van Archipel, vertelt dat er pluriformiteit is. Veel vrouwen komen op het buurthuis af. Het buurthuis staat op een plein met een moestuin en een speeltuin. De moestuin is voor de buurtbewoners.

Even verderop is het Javaplein. Hier staan meerdere restaurantjes waar je bijvoorbeeld appeltaart met een gratis glas water kan krijgen. Vanuit het raam kun je de tram zien langskomen.

Op de Dapperstraat is een lange markt te vinden, de Dappermarkt. De vislucht van de viskraam komt je tegemoet, terwijl de meeuwen azen op het eten. Je kunt hier onder andere kleding, eten en prulletjes kopen. Door de regen is het rustig op straat. De markt is omsingeld door andere winkels. Bewoners en toeristen scharrelen over de markt.