De Nederlandse eetcultuur

 ‘De Nederlandse eetcultuur bestaat niet echt’

De meningen zijn verdeeld over de vraag of de Nederlandse eetcultuur bestaat. Iemand die daar veel over kan vertellen is een chef-kok van het oer-Hollands bedrijf genaamd Van der Valk Ik heb chef-kok Freddie van Putten geïnterviewd die al 18 jaar werkzaam is in de keuken van Van der Valk hotel de Molenhoek.

 

In een artikel uit Trouw stond dat de Nederlandse eetcultuur niet bestaat, wat is jouw mening daarover?

De Nederlandse eetcultuur bestaat niet echt, omdat wij heel veel nationaliteiten in Nederland hebben en dus veel invloed van buitenaf hebben die verschillend zijn op wat wij eten.

 

Wat is volgens jou iets typisch Nederlands?

Erwtensoep, bitterballen, stampotten, oliebollen en hagelslag

 

Zijn er ook regionale verschillen in eetgewoontes?

Als we terugkomen op de stampotten, elke regio doet er andere groente bij. Bijvoorbeeld de klassieke wortelstamp met wortel en ui. Meer naar Noord-Nederland stampen ze er prei of bruine bonen doorheen. Dan krijg je toch weer een heel andere beleving van de gerechten en dat wordt dan als iets regionaal gezien.

 

Zolang jij als kok werkzaam bent, merk je dan dat er veel dingen veranderd zijn in de Nederlandse eetcultuur?

Ja, de mensen ontwikkelen tegenwoordig een steeds betere smaak.

 

Wat bedoel je hiermee, dat de mensen een steeds bredere smaak ontwikkelen?

Ons verwachtingspatroon is aardig bijgesteld. Vanuit dat verwachtingspatroon hebben mensen een verwachting van uit eten gaan. Tegenwoordig is buiten de deur eten niet meer zo makkelijk, mensen verwachten een hele beleving, Het wordt echt een avondje uit. Het is niet meer zoals vroeger dat we even stoppen om snel een hapje te gaan eten. De smaak van het eten speelt hier een steeds belangrijkere rol in.

 

Vind je dat een positieve of negatieve ontwikkeling?

Die ontwikkeling is zeker positief. Er komen ook steeds meer kookprogramma’s op televisie. Daardoor weten mensen ook steeds meer van eten, smaak en de bereidingstechnieken ervan.

 

Waren er 18 jaar geleden al dergelijke kookprogramma’s?

Nee, dat is echt iets van de laatste jaren.

 

Kun jij deze programma’s toejuichen?

Ja en nee, er zijn veel kookprogramma’s in het weekend waar de mensen naar kijken en alle bereidingstechnieken zijn op internet te vinden. Vroeger was dat nog een stukje vakmanschap van de kok zelf dat je je daardoor liet verrassen als gast zijnde. Aan de andere kant kunnen mensen het eten hierdoor beter waarderen.

 

Merk je dan ook dat je meer uit de kast moet halen met het koken?

Je moet uiteraard creatief blijven om die mensen te blijven verrassen.

 

Wordt het vak voor jou dan ook moeilijker?

Het vak hoeft niet per se moeilijker te worden, het is maar net wat je er mee doet. Je moet kijken en luisteren naar je gasten/doelgroep. Als je dat niet doet, kan je gastenaantal flink teruglopen.

 

Allochtonen hebben ook een grote invloed op de Nederlandse keuken, Welke allochtone groep is dat volgens jou?

Vroeger was dat meer de Chinese keuken en dat is nu meer de Japanse keuken aan het worden. De pizza’s en pasta’s zijn ook nog steeds onderdeel van ons dagelijks assortiment.

 

Als we naar regionale invloed van allochtonen gaan kijken, zien we in de Randstad veel invloed van Surinamers en Antilianen, hoe is dat in deze regio?

In de Randstad zijn veel meer nationaliteiten vertegenwoordigd als hier in Noord-Limburg, aan deze kant zijn de nationaliteiten toch meer Indisch.

 

Als we naar de toekomst gaan kijken van onze eetcultuur, hoe zie jij die voor je over ongeveer 20 jaar?

We zullen over 20 jaar waarschijnlijk veel met moleculair koken doen, dat wil zeggen dat we naar de samenstelling van de moleculen van de gerechten gaan kijken en wat er nog aan toegevoegd kan worden. Daardoor kunnen wij in de toekomst de gekste en raarste gerechten neerzetten.

 

Hoe kijk je dan tegen moleculair koken aan?

Moleculair koken is een vak apart, maar is zeer interessant. Zelf doe ik er zowel privé als op het werk weinig mee. In de toekomst zou het misschien wel een onderdeel van onze keuken kunnen worden. Het kan een mooie toevoeging of verrijking van de gerechten worden. Je kunt daardoor je gasten opnieuw blijven verrassen.

 

15 jaar geleden werd er al biologisch gekookt, maar was het nog vrij bijzonder, tegenwoordig is biologisch koken een hype in Nederland, wordt dat in de toekomst een onderdeel van de Nederlandse eetgewoontes?

Biologisch is eigenlijk altijd goed, maar het is de vraag tot hoever we moeten gaan met biologisch voedsel. We hebben op de wereld een voedseltekort en daar bovenop moeten we dan ook biologisch gaan produceren. We kunnen nooit alles biologisch krijgen, dat wordt veel te duur.

 

Bent u trots op onze bekende bitterbal of stroopwafel?

Het is wel iets moois om uit te kunnen stralen naar de buitenlandse toeristen toe.  Het is leuk om aan mensen te laten proeven omdat het toch vrij eenvoudig is maar vreemd voor hen is. Bijvoorbeeld de stroopwafel. Dat is een harde koek, maar dat kennen ze in het buitenland niet.

 

Zou er meer voor Nederlandse lekkernijen gepromoot moeten worden?

Nou, vervoer van eten is zo makkelijk nog niet omdat er hoge eisen zijn waaraan voldaan moet worden. Maar er zullen zeker buitenlandse bedrijven zijn, die het eten uit Nederland willen laten exporteren.

 

De Italiaanse keuken doet het goed in Nederland, denk je dat het Nederlandse eten ook naar het buitenland toe gaat en er stamppot restaurants zullen ontstaan?

Nou, dat denk ik niet. Er is daar toch meer een andere cultuur. Wij zijn dol op pasta, maar een Italiaan is toch meer trots op producten uit hun eigen land. Ze zijn snel van mening dat eten uit het buitenland niet kan tippen aan het eten bij hen thuis.