De meest innovatieve wijk van Praag: het Holešovice district

Holešovice was vroeger een grote industriewijk in Praag. Nu huizen er opvallend veel hipster-eettentjes en vind je er de coolste hotspots van de stad. Op het eerste gezicht lijkt het nog steeds een oude, vervallen wijk, maar wie goed kijkt ziet omgebouwde fabrieken en een café waar alleen met bitcoins kan worden betaald.

La Fabrica

La Fabrica

La Fabrica was vroeger een complex van verschillende fabrieken. Tegenwoordig huist hier een cultureel centrum in waar veel verschillende toneelstukken worden gegeven. Zo op deze avond, 15 mei, de dansshow Amazones. Bij binnenkomst is het gezellig druk en wordt er een muziekje gedraaid om het publiek wat in de stemming te brengen. Ga met je muis op het midden van onderstaande afbeelding staan om het fragment te beluisteren.

Twee dansstudenten vertellen: ‘’Het is nu de derde keer dat we hier komen, we komen alleen voor show van deze choreografe. De kaartjes zijn voor ons wat duur, maar omdat we op de dansacademie zitten kunnen we korting krijgen.’’

Amazones is, zoals de site ons vertelt: ”A nation of mythical women, warriors whose furious powers and mercilessness have created bizarre stories.” Een mix tussen haat en liefde tussen de dansers zorgt voor een mooi samenspel. Door de heftige, verkrampende mimiek op hun gezichten en de Amazone-achtige geluiden shockeert de show regelmatig. Experimenterend is de show zeker. De dansers komen bijvoorbeeld door middel van elastieken verrassend het publiek in gesprongen, waar het publiek van terugdeinsde van de schrik.

Foto door Lenka Vagnerova, choreografe van de show

Bekijk het programma van La Fabrica hier

DOX

Het contemporary art museum DOX heeft verschillende wisselende tentoonstellingen. Het pronkstuk van het museum is Gulliver, een zeppelin. Contemporary art betekent letterlijk ‘hedendaagse kunst’, hier zie je dus ook de innovatie binnen de kunstwereld terug.

Op het moment zijn er twee tentoonstellingen te zien. De eerste heet ‘We don’t have to dance’ waarbij je vele posters tegenkomt gerelateerd aan jazz. De maker was een van de leiders van de Jazz Section, een groep die de jazz in de jaren 80, ondanks de slechte reputatie van toen, liet groeien. De posters die te zien zijn, waren voor die tijd innovatief volgens DOX. De tentoonstelling is nu te zien omdat de maker dit jaar 70 wordt.

De tweede expositie heet ‘I WELCOME’. De tentoonstelling gaat over de vluchtelingenkwestie en over de politiek die vaak pas ingrijpt nadat er genoeg druk komt van het volk. Ook gaat het over dat elke oorlog eigenlijk een oorlog is van iedereen, en niet alleen van het desbetreffende land.

Het complex van DOX

Gulliver

Ook benieuwd naar Gulliver? Kijk dan hier 

VNITROBLOCK

Vroeger een fabriek, nu een restaurant en winkel in één. In het complex huizen verschillende winkeltjes en zelfs een bioscoop. Na het shoppen kun je ergens gaan zitten voor een kop koffie of thee. Voor wie wil, is er ook een heuse sneakermachine. Aan het gebouw zijn de vele elementen nog te zien van haar vroegere bestemming, zoals de stalen constructies in het plafond.

Voor meer informatie kijk hier 

Paralelní Polis

Betalen met Tsjechische kronen? Vergeet het maar, hier kan dat alleen met bitcoins. Wie een beetje thuis is met de cryptomunt kan hier gaan werken op zijn laptop onder het genot van een kop koffie. Ook kun je hier een werkplaats huren die je, natuurlijk, betaald door middel van bitcoins. Ga met je muis op het midden van onderstaande afbeelding staan om het fragment te beluisteren.

Bekijk hieronder een kort interview met de oprichter van het café.

De koerswisselingen

Toepasselijke decoratie

Een bitcoinmachine

Op bezoek bij Paralelní Polis? Kijk dan hier

Door: Sanne de Brouwer