“De legalisatie van XTC is geen goed idee”

Yasin Yenem, ervaringsdeskundige bij Novadic Kentron, en Cor Verbrugge, wetenschappelijk medewerker verslavingszorg, delen hun kijk op het idee van legale XTC.

De Nederlandse politiek staat open voor een onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van het legaliseren van XTC, maar is legaliseren wel een goed idee? Wetenschappelijk medewerker verslavingszorg Cor Verbrugge en ervaringsdeskundige Yasin Yenem van verslavingscentrum Novadic Kentron vinden van niet. Zij denken dat er een betere optie is, namelijk goede voorlichting over drugs door de juiste mensen.  

Door: Hidde van Gijn

“Zelfs wiet moet illegaal zijn naar mijn mening”

Bepaalde drugs zoals alcohol en tabak zijn vrijwel altijd beschikbaar geweest voor de Nederlandse bevolking omdat ze zogezegd deel uitmaken van de cultuur. Buiten deze twee voorbeelden is er geen enkele drug die met de Nederlandse cultuur verworven is. “Als je aan mij vraagt of we bepaalde drugs moeten legaliseren zeg ik: absoluut niet! Zelfs wiet moet illegaal zijn naar mijn mening”, zegt Yasin Yenem, ervaringsdeskundige bij Novadic Kentron. Hij denkt dat als we nu beginnen met het legaliseren van bepaalde drugs het een kettingreactie veroorzaakt, waardoor in de toekomst zwaardere drugs ook legaal te verkrijgen zijn. “De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven en ons moeten beschermen. Als de overheid iets gaat vrijgeven wat schadelijk is vind ik dat een kwalijke zaak. Ergens moet een lijn getrokken worden.”

In de politiek heb je voor en tegenstanders van de kwestie. “Ik denk persoonlijk dat het in de Tweede Kamer meer over de inhoud van verslavingsproblematiek zou moeten gaan, en vooral moet worden gekeken naar hoe de zorg in deze kwestie staat. Wij bij Novadic Kentron kunnen namelijk met zekerheid zeggen dat als je middelen minder beschikbaar maakt er minder verslaafden van dat middel zijn”, aldus Verbrugge.

Verkrijgbaarheid

“Als XTC wordt genormaliseerd is de kans veel groter dat meer mensen het gaan proberen”

Een argument van de voorstanders van de legalisatie van XTC is dat mensen beter op de hoogte zijn van wat ze precies innemen bij gereguleerde verkoop. Tegenwoordig kopen de meeste gebruikers het op straat of via een dealer. De kans bestaat dan dat er gevaarlijke stoffen in de drug zitten. Yenem en Verbrugge kijken hier anders tegenaan. “Het feit dat XTC een slecht imago heeft en je veel meer moeite moet doen om het te krijgen maakt het minder aantrekkelijk. Als XTC wordt genormaliseerd is de kans veel groter dat meer mensen het gaan proberen”, aldus Verbrugge.

“Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat ik uiteindelijk bijna altijd op zoek ging naar een sterker middel. Als er een sterker middel in de winkel ligt is de kans groot dat verslaafden zich daaraan vergrijpen”, zegt Yenem.

Van sociale zorg naar informele zorg

De verslavingszorg is in de afgelopen dertig jaar veel veranderd. Dertig jaar terug was toen vooral een sociale zorg. De zorg is steeds technischer en professioneler is geworden. Verslaafden kregen voorheen slechts een psychologisch onderzoek. Op basis daarvan werd een behandelplan ontwikkeld. Tegenwoordig is er een belangrijke ontwikkeling gaande, namelijk de informele zorg. Door deze ontwikkeling krijgen patiënten bredere hulp omdat ze met deskundigen kunnen praten die ooit in dezelfde situatie hebben gezeten. “We zitten in een fase waarin ervaringsdeskundigen een grotere rol krijgen. Dit noemen we informele zorg.  Mensen die het zelf hebben meegemaakt ondersteunen nu de professionals in het bieden van hulp,. Ik sta heel erg achter deze belangrijke ontwikkeling”, zegt Verbrugge.

Voorlichting en informele zorg

Het werken met ervaringsdeskundigen wordt gezien als een ‘driehoeksverband’. Dat wil zeggen dat de patiënt door zowel de professional als de ervaringsdeskundige wordt begeleid. Tot vijf jaar geleden werden ervaringsdeskundigen nog niet heel serieus genomen vanwege hun achtergrond, maar tijd heeft aangetoond dat ook professionals baat hebben bij ondersteuning van ervaringsdeskundigen. “Verslaafden hebben vaak vragen die ze niet aan de professionals kunnen stellen. Dit heb ik zelf ook meegemaakt. De patiënten weten dat ze niet begrepen worden door iemand die geen ervaring heeft met een serieuze verslaving”, zegt Yenem. “Als ik me ziek voelde door de afkickverschijnselen van mijn jarenlange heroïneverslaving ging ik naar een professional, die gaf mij vervolgens een pijnstiller zonder na te denken. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd nodig is om gelijk naar medicatie te verwijzen. Een kleine wandeling werkt vaak net zo goed. Lichamelijk kom je er wel overheen, het geestelijke aspect is het belangrijkste”, aldus Yemen.

Goede voorlichting over drugsgebruik door mensen die weten hoe verwoestend het kan zijn zou goed zijn om verslavingsproblematiek en criminaliteit tegen te gaan. Beter dan legalisatie volgens Yenem en Verbrugge. “Een ervaringsdeskundige heeft meegemaakt wat cliënten nu meemaken, de hel. Ik denk dat als deze ervaringen op een goede manier worden overgedragen aan de jeugd het de beste voorlichting is”, zegt Yenem.