De kunstschildermiddag bij de Catharinenberg

Het is woensdagmiddag 13:30. Miezerig en kil is het in Oisterwijk. In de Catharinenberg is het weer tijd voor een 3 uur durende schilderles onder leiding van Mira Schouteten. Langzaam druppelen er mensen binnen die ijverig hun schildersezeltjes op tafel neerzetten en hun verf en kwasten naast zich uitstallen. Mira loopt rond en maakt een praatje met de mensen. Zeven mensen telt het gezelschap van creatieve individuen. Een kleine groep. Hierdoor krijgt iedereen persoonlijke aandacht en tips. De lessen zijn gratis en geheel vrijblijvend. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen die een artistieke geest heeft.

De ruimte is TL-verlicht en er hangt een geur van olieverf en koffie. Aan de muur hangen werken die eerder door de mensen zijn gemaakt. Vogels, bloemen en portretten. Het zevental gaat aan de slag met het schilderen. Iedereen kiest welke verf hij fijn vindt om mee te werken. De een kiest ervoor om zijn papier te beschilderen met acrylverf, de ander kiest ervoor om te werken met olieverf. Mira Schouteten, degene die het allemaal leidt, is zelf ook erg creatief. Zij heeft zich tijdens haar pabo studie gespecialiseerd in het creatieve gedeelte. ‘Ik schilder en boetseer zelf ook graag. Deze ketting heb ik onlangs zelf gemaakt.’ Ze wijst naar haar nek waar haar eigen gemaakte creatie hangt.

In 2017 werd aan Mira gevraagd om de groep te gaan leiden. Met haar ruime ervaring in de kunstsector was de keuze voor haar de juiste. Het gezelschap is al een aantal jaar hetzelfde. ‘Je leert elkaar goed kennen als er geen changement is qua mensen,’ vertelt Mira terwijl zij een blik werpt op de groep. ‘Iedereen mag maken waar hij of zij zin in heeft, het moet niet te schools worden, die tijd hebben ze gehad. Ik probeer ze tips te geven waar dat nodig is.’ Mira loopt verder naar een mevrouw die niet weet of ze nou glans verf moet gebruiken of niet. Er is een korte gedachtewisseling. ´De glans verf zou het een hele andere sfeer kunnen geven´, wordt er besproken.

Het gezelschap bestaat uit zes vrouwen en een man. Meneer Hoekman. Hij is ijverig bezig met zijn nieuwe schilderij. Achter hem ligt zijn vorige schilderij. ´Het meisje met de parel´, een klassiek schilderij van Johannes Vermeer uit 1665. ‘Die is niet zo goed gelukt’, vertelt hij terwijl hij wijst naar zijn eigen versie van het beroemde Vermeer schilderij. ´Het schilderij waar ik nu mee bezig ben wordt beter,’ zegt meneer Hoekman die werkt met acrylverf voor zijn nieuwe schilderij. De puntjes moeten nog op de i gezet worden maar dan is ook zijn huidige schilderij voltooid. ‘Ik maak dit schilderij voor mijn echtgenoot’ zegt hij met een glimlach. ‘Ik geef veel van mijn schilderijen weg aan familie, ik kan het moeilijk allemaal voor mijzelf houden.’ Meneer haalt zijn inspiratie uit een boek waar voorbeelden in staan, ook kijkt hij weleens op Pinterest om daar iets te vinden is wat misschien tot een schilderij zou kunnen leiden. Tussen de zes kletsende dames is meneer Hoekman wat stil. In volle concentratie is hij bezig met het kunstwerk voor zijn echtgenoot. Of hij het erg vindt om de enige man te zijn in deze groep? ‘Nee’ verkondigt hij ‘Ik heb weleens voor hetere vuren gestaan.’

De minuten op de klok tikken snel voorbij. Er hangt een gemoedelijke sfeer tussen het zevental. Er wordt gekletst over de activiteiten die plaatsvinden binnen Catharinenberg en gediscussieerd over welke kleur het beste te gebruiken en wat hierna nou te schilderen. Een ieder past geheel zijn eigen stijl toe aan zijn schilderij. Daarbij wordt de verf gebruikt die het meest toevoegt aan het desbetreffende schilderij. Mira legt een techniek uit die ‘tamponeren’ genoemd wordt. Hiermee wordt met een speciale kwast de verf met een kloppende manier aangebracht op het doek. Deze techniek gebruikt een van de vrouwen uit de groep om haar abstracte bloem vorm te geven. Ze is bijna klaar en heeft al nieuwe inspiratie opgedaan voor een fonkelnieuw schilderij, waar zij op deze druilerige woensdag nog mee wil beginnen.

Een aantal kunstwerken die gemaakt zijn wordt aan de muur gehangen in de creatieve ruimte. Als er bijvoorbeeld een schilderij van meneer Hoekman hangt, kan een ander daar weer inspiratie uit halen. Zo helpen zij elkander een handje. ‘Ik hoop dat ik dit gezelschap  nog een hele lange tijd bij mag wonen, er is hier veel talent en dat is leuk om te zien’ zegt Mira. De schildergroep is een amusante tijdsbesteding voor het zevental van de Catharinenberg. Je waant jezelf in een creatieve ruimte met mensen die dezelfde passie delen. Zonder dat je beoordeeld wordt kun je je creativiteit hier kwijt in Oisterwijk.