De Kruiskamp

De Kruiskamp is een wijk in het westen van Den Bosch. Het aantal inwoners is in de afgelopen zeven jaar met 9% gegroeid. De etnische achtergrond van de inwoners is zeer verdeeld: ongeveer 25,1% is westers, 24,4% Turks en 23,9% Marokkaans.

Geschreven door Jade Joosten en Jaël van der Aa

De wijk ziet er op het eerste gezicht vrij verwaarloosd uit: er zijn veel onverzorgde voortuinen, deuren waar de verf van af is gesleten en veel vuilnis langs de straten. Wat opviel was dat bijna alle gordijnen dicht waren, maar de bewoners wel graag mee wilden werken met het onderzoek en erg hartelijk waren.

Een bewoonster en tevens vrijwilliger (60) bij de tweedehands kledingwinkel IngeDinge, vertelt dat ze de wijk waarin ze woont niet prettig vindt. Ze heeft vooral last van auto’s die veel te hard door de woonwijken rijden. Soms voelt ze zich onveilig wanneer ze haar hond uitlaat door de dealers die ‘s avonds op straat rondlopen. Ook geeft ze aan dat er veel allochtonen bij zijn gekomen en dat dit een negatieve impact op de buurt heeft gehad.

Een ex-bewoner (78) van De Kruiskamp vertelt dat hij als het ware is ‘gevlucht’ uit de wijk en naar Engelen is vertrokken. Hij werd bedreigd vanwege zijn beroep als politieagent. Degenen die hij overdag tegenkwam vanwege zijn beroep, zochten hem ‘s avonds op en bedreigden hem. Zijn vrouw heeft de knoop doorgehakt en gezegd dat ze wilde verhuizen.

Een Turkse bewoner van middelbare leeftijd vertelt dat hij juist helemaal geen last heeft van zijn medebewoners. Hij hoort wel vaak dat de Turken de schuld krijgen van overlast, terwijl hij zelf nooit anderen lastig valt. Hierdoor voelt hij zich wel beledigd.