‘De journalistiek heeft mij gekozen’

De van oorsprong Zeeuwse Stefan de Vries woont al bijna 20 jaar in Parijs. In Frankrijk is hij al ongeveer 13 jaar werkzaam als freelancejournalist voor verschillende platformen als RTL Nieuws, de VRT en BBC Radio. “Je moet echt in Parijs zitten, daar is het te doen.”

De reden waarom Stefan naar Parijs is vetrokken is simpel: “Ik wilde eigenlijk gewoon heel graag in Parijs wonen. Ik vond het altijd al een geweldige stad en ik dacht gewoon: ‘ik ga daar wonen.’” Stefan heeft zelfs een boek geschreven over de hoofdstad van Frankrijk.

In ‘Parijs op zak’ beschrijft hij een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn binnen en buiten het centrum. Ook beschrijft hij in zijn boek de eerste keer dat hij in Parijs aankwam: ‘Ik had nog nooit ergens zo’n grote vrijheid gevoeld, zo’n grootsheid, zo’n je-ne-sais-quoi. De geschiedenis, de cultuur en het goede leven spatten van de muren.’

 

Waarom journalist?

De Vries heeft verschillende stappen gemaakt in zijn leven. Zo heeft hij eerst rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens is hij naar Parijs vertrokken om een paar maanden als barman bij ‘Café Noir’ te werken. Daarna werd hij directeur bij Prisma Presse. “Op een gegeven moment had ik niet zoveel werk in Parijs en heb ik de New York Film Academy in Hollywood gedaan. Daarna ben ik uiteindelijk de journalistiek ingerold”, aldus Stefan.

Maar waarom heeft Stefan er dan toch voor gekozen om journalist te worden? Hierop antwoordt hij dat het journalistieke vak nooit echt een bewust keuze is geweest. “Ik heb wél altijd al geschreven van jongs af aan. Bij de schoolkrant begon het eigenlijk al.”

Stefan had de journalistiek nooit echt beschouwd als een echte baan, totdat hij op een middag zat te lunchen met een Nederlandse correspondent werkzaam in Parijs. De correspondent waarmee hij lunchte gaf aan dat hij het heel druk had en wel wat hulp kon gebruiken. “Ik ging terug naar Nederland en heb daar een deel van zijn werk overgenomen. Toen ben ik hem gaan assisteren in Parijs en was ik ineens correspondent. De journalistiek heeft mij dus eigenlijk gekozen.”

Hij heeft zich goed ontwikkeld als correspondent en is nu werkzaam voor verschillende mediaplatformen. “Ik heb een heel breed publiek eigenlijk. Ik werk niet alleen voor Fransen of Nederlanders. Mijn publiek is voornamelijk Europees.”

 

Tips en tricks

Stefan geeft een belangrijke tip voor een journalist in Parijs: “Je moet echt in Parijs zitten, daar is het te doen. Frankrijk is een erg centralistisch geleid land. Dit is heel anders dan Nederland. Nederland is heel decentraal, het maakt niet uit of je in Utrecht of Rotterdam woont. In Frankrijk zit alles geconcentreerd in Parijs. De politiek, economie, de media en het intellectuele leven noem maar op. Alles zit in Parijs.”

Ook is het volgens hem heel belangrijk dat je als journalist de Franse taal goed beheerst. “Wanneer je de taal niet goed beheerst, kom je niet heel ver.” Wel merkt hij dat het steeds gemakkelijker wordt om mensen in het Engels aan te spreken. “Steeds meer Fransen spreken best goed Engels. In Parijs kun je mensen wel gewoon in het Engels aanspreken, maar dan kom je niet echt tot de diepte.”

Volgens Stefan moet je Fransen ook anders benaderen, voor wat betreft het interviewen. “Frankrijk is iets formeler dan Nederland. Bij de benadering zegt men nooit jij of je tegen elkaar. Ook moet je veel investeren in netwerken, dus het kost meer tijd om mensen te spreken te krijgen.”

De Vries geeft aan dat je eigen netwerk ook erg belangrijk is om aan nieuwsitems te komen. Daarnaast volgt hij verschillende media en praat hij veel met mensen. “Je ogen openhouden is natuurlijk ook erg belangrijk. Verder heb ik een groot netwerk van Franse collega’s en daarin wisselen we vrij veel informatie uit.”

 

Gevaarlijke gebeurtenissen

De gebeurtenissen die Stefan het meest geraakt hebben zijn toch wel de aanslagen in Parijs. In het bijzonder de aanslag op Charlie Hebdo heeft erg veel indruk op hem gemaakt. In de nacht van 2 november 2011 werd op de kantoren van het tijdschrift een aanslag gepleegd. Waarschijnlijk was de aanleiding de uitgave: ‘Charia Hebdo’. Bij deze uitgave was Mohammed zogenaamd de gastredacteur. “Het gebeurde natuurlijk in mijn eigen stad Parijs. Bij Charlie Hebdo was het een aanval op de persvrijheid en vrijheid in het algemeen. Ook heeft het mij geraakt omdat ik daar wat mensen persoonlijk kende.”

Voor gevaarlijke plekken deinst Stefan niet terug. “Ik ga eigenlijk overal naartoe. Ik ben daar altijd redelijk nuchter in.” De belangrijkste tip volgens Stefan voor een journalist is dan ook: “Als journalist kom je eigenlijk overal wel bij, dus gewoon doen. Ga eropaf!”

 

Door: Rori Hendrix