De jongeren in het centrum van Middelburg

Verslag Middelburg Centrum

De jongeren in het centrum van Middelburg

Door Tom Schumann

MIDDELBURG – De hoofdstad van Zeeland ziet er op deze zonnige dag erg goed uit. En toch ontbreekt er iets. De sfeer die de stad zo aangenaam maakt, is weg. En dat heeft impact op de jongeren van Middelburg. “Thuis is veranderd,” vertelt Ruben, “school is weg en nu mis ik ook nog mijn echte stad.”

Nog geen jaar geleden stond het in Middelburg elk weekend vol met mensen die de markt wilden zien; verse vis wilden eten, het terras opgingen en van alles kochten in de winkelstraten. Een jaar geleden zou niemand je geloven als je zou vertellen dat dit, in 2021, de realiteit zou zijn. Vooral de jongeren hebben de laatste maanden last van de lockdown: 3 jongens in Middelburg vertellen hierover in Middelburg centrum.

Vooral de sfeer wordt gemist door Ruben, student aan de Hogeschool Zeeland. “Ik heb echt last van de lockdown. Zoals je ziet is het gewoon treurig in de stad, ik mis het mensenkijken gewoon! Daar laad ik echt van op, ik vind dat zo leuk.” Ruben studeert nu thuis zoals alle jongeren doen, maar de maat is vol. “Er zijn versoepelingen nodig om uit deze negatieve spiraal te komen”, vindt hij. “Het shoppen zal nu met click & collect wel wat beter gaan, maar ik wil wel nog gewoon schoenen passen, voelen of een broek goed zit… of gewoon binnen een kijkje nemen. Ik heb toch niet zoveel geld!”

“Heb je ooit van een Kowa of Lawa gehoord?” Dat zijn wat nieuwe woorden die 2021 ons heeft gebracht. Kowa staat voor ‘Koffiewandeling’ en Lawa voor ‘Langewandeling.’ Ruben vertelt dat dat de nieuwe dingen zijn die hem bezighouden in 2021. Je ziet meteen het effect van de lockdown op de jongeren, die zelfs als ze een verfrissende wandeling door het centrum nemen toch geen echte escape hebben van de realiteit. Het blijft een treurig gezicht, een uitgestorven binnenstad. En dat baart Ruben nog meer zorgen omdat hij bang is dat zijn favoriete eettentjes en kroegen failliet gaan. “Natuurlijk een bekend probleem, zij houden het niet langer vol. Maar ik heb het over na de lockdown… Ik ben bang dat mijn stamkroeg weg is. Ben je ooit in de Rooie Oortjes geweest? De leukste kroeg van Zeeland, de gezelligheid was mijn uitlaatklep, besef ik mij nu.” Het mooi kroegje verkeert sinds de lockdown, net als andere horecazaken, in serieuze financiële problemen. “Het is pijnlijk om te zien dat een stuk Middelburgse cultuur het zo moeilijk heeft,” zegt Ruben.

De gesloten poorten van het café blijven voorlopig dicht voor de jongeren.

Ook Mitchel, 22 jaar oud, heeft last van de lockdown, maar ziet ook kansen in de komende tijd. “Laten we niet vergeten dat we al aan het vaccineren zijn en er licht is aan het eind van de tunnel.” Mitchel bezorgt door heel Zeeland dierenvoer, een perfect bijbaantje voor deze tijd. “Ik snap dat iedereen het oude normaal mist, maar probeer naar de positieve kant te kijken. Zo kan iedereen nog altijd bestellen, wordt alles thuis afgeleverd en omdat het in de stad nu minder druk is ben ik ook nog sneller klaar.” Bij zijn opleiding Bedrijfskunde op de HZ merkt de student wel dat zijn klasgenoten meer last hebben van de lockdown dan hijzelf. Dat komt volgens hem door de afleiding die hij wél heeft, en zijn studiegenoten minder. “Het heeft weinig zin om te piekeren over de lege straten, dat weten wij zelf ook. Het gaat meer om ons sociaal leven dat wij missen. Zo is er één leuk festival in Zeeland: City of Dance. Een heerlijk gevoel voor iedere Zeeuw om dichtbij huis een feest te hebben, maar dat zit er niet in. We beginnen onszelf op te vreten.” En dat is heel normaal, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out. Dat artikel schokte het land; tachtig procent van de jongeren zit tegen een burn-out aan. Dat percentage is inmiddels genuanceerd na onderzoek door Factcheckers. “Tachtig procent is natuurlijk ongeloofwaardig hoog,” vertelt Mitchel, “maar wij zijn als belangrijke groep voor de samenleving echt toe aan versoepelingen.” Gelukkig kan hij genieten van zijn werk buiten zijn huis; hij zou niet op zijn kamer opgesloten willen zijn.

Jasper is student engineering op de HZ en woont in het centrum van Middelburg. Hij werkt thuis aan zijn afstudeerstage en zijn scriptie. Hij mist vooral het studentenleven. “Voor mijn stage is het top. Ik hou niet zo van vroeg opstaan, dus ik bepaal zelf wanneer ik mijn uren maak. Vaak ’s avonds omdat ik dat fijner vind.” Om toch nog een beetje sfeer te scheppen tijdens het werken en een herinnering aan de kroeg dichtbij te houden, heeft hij zijn bureau een beetje gepersonaliseerd.

Aanschouw het studentenleven van een afstudeerder anno 2021: het nieuwe normaal is nu. Wel geeft Jasper als tip aan leeftijdsgenoten: “Blijf nieuwe dingen proberen! Ik heb laatst een tour op deze tandem gemaakt, dag van m’n leven! Ik was wel kapot toen ik thuiskwam, heel fijn.”