De grootste probleemwijk van Gelderland: Hatert

Bruine rijtjeshuizen met bankjes in de voortuin. Je ziet ze in overvloed in de Nijmeegse wijk Hatert. In de wijk die onder andere bekend staat als de grootste probleemwijk van Gelderland zijn altijd wel mensen op straat te vinden. 

Etniciteit

Hatert is een wijk aan de rand van Nijmegen. Het is qua etniciteit een erg diverse wijk. 62 procent van de inwoners is autochtoon en de rest heeft een migratieachtergrond. Van deze bewoners met een migratieachtergrond is 42 procent westers, 15,3 procent Turks en 7,8 procent Marokkaans. Een klein percentage komt uit Suriname en de Antillen en een groot deel van 26,5 procent komt uit overige landen. Dat deze verschillende culturen goed samen kunnen leven blijkt uit het evenement Kleurrijk Hatert, dat dit jaar alweer voor de 24e keer georganiseerd zal worden.

Activiteiten

Maar Kleurrijk Hatert is niet de enige activiteit in de wijk. Er is nog veel meer te beleven: van bingo’s tot computerclubs en van dansavonden tot biljarten. Wat opvalt is dat de activiteiten voornamelijk gericht zijn op de oudere inwoners. Dit lijkt op het eerste oog een beetje gek, aangezien de meeste bewoners in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar zitten. Toch is dit niet zo, want de wijk is sterk aan het vergrijzen. Misschien wordt het aantal bingoavonden dus alleen nog maar meer in de loop der jaren.

Inwonertal

Waar ook een stijgende lijn inzit is in het inwonertal van de wijk. Dit kan komen doordat wanneer je in Hatert woont je lekker dicht bij het centrum van Nijmegen zit, maar je hier toch een stuk minder betaalt. De gemiddelde prijs per vierkante meter is hier namelijk 2.137 euro, wat aanzienlijk minder is dan het gemiddelde van 3.171 euro in het centrum. Wie weet zal Hatert ooit nog uitgroeien tot de nieuwe place to be in Nijmegen. De tijd zal het leren.