De “gewelddadige” jaarwisseling

We zijn ondertussen twee dagen bezig in het nieuwe jaar 2020. De jaarwisseling ging weer gepaard met een aantal vervelende incidenten zoals de flatbrand in Arnhem, hulpverleners die opnieuw belaagd werden, vernielingen en ga zo maar door. Vanwege deze incidenten en ook de incidenten tijdens de voorgaande jaarwisselingen, maakte de Partij voor de Dieren en GroenLinks in De Volkskrant bekend gezamenlijk een initiatiefwetsvoorstel te willen indienen om al het consumentenvuurwerk in Nederland te verbieden.

Een algeheel verbod op consumentenvuurwerk zou opnieuw de teloorgang betekenen van een Nederlandse traditie die inmiddels al langer dan 50 jaar bestaat. Het betekent het straffen van de overgrote meerderheid vanwege de daden van een groepje onruststokers. En dat is een verkeerd principe. Door consumentenvuurwerk in één klap af te willen schaffen, straf je de goegemeente die iedere jaarwisseling zichzelf gewoon gedraagt.

Overigens, als je de berichtgeving in de media van de jaarwisseling hebt gevolgd, lijkt het net alsof geen enkele Nederlander zich fatsoenlijk heeft kunnen gedragen. Elk incident werd groot uitgelicht en alles stond in het teken om het beeld van een “gewelddadige” jaarwisseling te scheppen. Wat een onzin. Deze jaarwisseling was niet meer dan gemiddeld, als het gaat om de schade in miljoenen euro’s.

Natuurlijk praat ik geen enkel incident goed, maar als je nu even heel koeltjes naar de voorlopige cijfers kijkt, dan zie je dat het een gemiddelde jaarwisseling is geweest met zo rond de 15 miljoen euro schade (Bron: Verbond van Verzekeraars). Dat valt dus relatief gezien wel mee. Tijdens de jaarwisseling in 2016 was er nog net geen 20 miljoen euro aan schade. En toen was er niet zo veel reuring rond een vuurwerkverbod dan dat er nu is.

Een meerderheid van de mensen in Nederland is nu voor een vuurwerkverbod. Dat vind ik niet zo verwonderlijk. Als je constant op het NOS Journaal of op het RTL Nieuws verhalen ziet en hoort van mensen die illegaal vuurwerk afsteken, ogen kwijtraken en hulpverleners aanvallen, zou ik ook bijna voorstander van een vuurwerkverbod worden. Het is in werkelijkheid maar een kleine fractie van idioten en onverantwoordelijken die je snoeihard moet aanpakken.

Martijn Koning (cabaretier) stelde een terechte vraag aan Erik Akerboom (Korpschef Nationale Politie) bij Jinek waarin hij stelde dat de problemen bij jaarwisselingen te wijden zijn aan de autoriteitspositie van agenten. Ze zouden niet autoritair genoeg zijn. Akerboom sprak dat tegen. Toch ben ik het eens met Koning. De politie zou veel steviger moeten handhaven tijdens jaarwisselingen en de mogelijkheden moeten krijgen om deze mensen harder aan te pakken. Als de politie die mogelijkheden krijgt, weet ik zeker dat de vernielingen en incidenten rond de jaarwisseling zullen verminderen.  Zo hou je het gespuis van straat en laat je de “normale” mensen rustig hun vuurpijlen afsteken.

 

Column – Lars Meiresonne – 7 januari 2020