‘De culturele waarde van Sexyland is immens’

Na een locatie op ADE, een stage op Lowlands heeft Sexyland laten zien dat amateurisme een echte vorm van kunst is. Sexyland laat zien dat je dat je met wilskracht ver komt. Ik sprak met initiatiefnemer Aukje Dekker en haar compagnon Floor Kortman, over hoe Sexyland onze cultuur verrijkt en wat Sexyland zo bijzonder maakt.                                                   

Op de NDSM-werf in Amsterdam zit sinds 13 januari 2017 de meest veelzijdige sociëteit van Nederland, genaamd ‘’Sexyland’’. Het is een soort barak van 250 vierkante meter, met een groot neonbord op het dak waarop de letters van de sociëteit staan.                                            Sexyland heeft 365 dagen per jaar een andere eigenaar en op de sociëteit worden, de meest uiteenlopende activiteiten en feesten georganiseerd. Op de ene dag is het rodeo rijden op klassieke muziek met je voeten in het water, en op een andere dag een boks evenement waarbij allemaal jongeren aan meedoen. Kortom Sexyland is de place to be.

Wat houdt het concept van Sexyland precies in?

Mensen willen een eigen ‘’iets’’ hebben waarbij zij zichzelf thuis en op hun gemak voelen, dit kan bij Sexyland. Wat Sexyland zo definieert is dat het nooit een kant op moet gaan, het moet verrassend zijn, maar het belangrijkste is dat het altijd vernieuwend blijft.

Heeft Sexyland nog wat te maken met het Eddie The Eagle Museum?                      

Het gedachtegoed van Sexyland is gebaseerd op het Eddie The Eagle Museum, waar het gaat over dat je niet persé hoeft te doen wat je denkt dat je moet doen. Sexyland is een verlengde hiervan. Bij het Eddie The Eagle Museum hadden we voor een uitbreiding van dit gedachtegoed geen ruimte en hier wel.

‘’Je hoeft niet persé te doen wat jij denkt dat jij moet doen’’

Wat is de culturele waarde van Sexyland?

De culturele waarde van Sexyland is immens en het blijft daarom ook belangrijk dat we worden opgepikt voor een groter geheel. Want voor het allereerst is er een blijk dat amateurisme gezien en geaccepteerd wordt. Wij creëren namelijk een fysieke ruimte voor mensen om te experimenteren. Het voelt ook niet arrogant om te zeggen dat een plek als Sexyland belangrijk is want het feit dat het zo een succes is, betekent dat mensen een plek innemen die wij hun geven, that’s it.

Wat is het verband tussen de Nederlandse cultuur en Sexyland?

Het verband tussen de Nederlandse cultuur en Sexyland is een lastige. Ik heb dus een keer door Nederland gelopen en onze eigen cultuur is zo veel meer dan alleen Rotterdam en Amsterdam. Wij als Nederlanders zijn van nature uit erg bescheiden, dat is dus ook de reden dat sterren als Brad Pitt aangeven dat hij het zo ‘’chill’’ in Amsterdam vindt, omdat wij te hautain zijn om toe te geven dat hij cool is. Dus of er een cultureel verband is tussen de Nederlandse cultuur en Sexyland weet ik niet. Sexyland is ook nog een leeg blad is in die zin.

Wat voor verschillende subculturen komen op Sexyland?

De subculturen die op Sexyland komen zijn echt totaal verschillend, van hiphop tot punkers.

Wat voor culturele evenementen vinden er plaats op Sexyland?

Van alles, nou ja van alles, een PVV-vergadering hebben wij tot op heden helaas nog niet gehad, dus extreemrechts ontbreekt. Floor vertelt dat Sexyland op dit moment ook in gesprek is met Extinction Rebellion, maar dat is allemaal politiek, wij zijn bijvoorbeeld ook goed te vinden voor de LHBTQ-community. Mensen kunnen hier een feestje of evenement geven dat echt van hen is. Zij hoeven zich hier niet aan te passen en mogen een eigen invulling geven aan Sexyland, dat wil echt iedere subcultuur.

Wat is echt het meest kenmerkende voor Sexyland?

Kenmerkend voor Sexyland is toch wel echt het gebouw met het grote neonbord op het dak, verder is het gevoel van openheid ook erg kenmerkend voor Sexyland. Iedereen voelt zich snel op zijn of haar gemak.

Herentoilet op Sexyland

Wat is de kunstwaarde van Sexyland?

Wat ons betreft kan Sexyland als kunstwaarde in het stedelijk Museum komen te staan.  Voor ons is het ook echt belangrijk dat Sexyland een kunstwerk blijft, wij zijn kunstenaars en Sexyland is een kunstproject dat duurt zo lang het duurt. Dus als iemand vraagt of Sexyland te huur is, krijg ik ook een rilling die mij kunstenaarshart raakt. Dit is niet de verhuurschuur maar een kunstproject, en het is daarom ook belangrijk voor ons allemaal om het ook zo te blijven zien.

‘’dit is niet de verhuurschuur maar een kunstproject’’

Hoe ziet de toekomst voor Sexyland eruit?

We hebben dus een vet plan om Sexyland naar een nog hoger level te brengen. Het plan is om Sexyland en andere bedrijven in een gebouw krijgen, waarin we onze eigen economie handhaven, zo helpen we elkaar en splitsen we de kosten.                                  Het gebouw zelf gaat supermooi worden met verschillende gekleurde verdiepingen op elkaar en Sexyland hier bovenop.                                        Dit plan is weer vernieuwend en innovatief, zoals wij van Sexyland zijn.

Aukje Dekker