De boetetocht van Adriaanse

door Seán van Zon

In het heden is Willem II een degradatiekandidaat, de lift staat stil. Dit was niet altijd het geval. Rond de eeuwwisseling beleefde de club grote successen, dit onder trainer Co Adriaanse. Hij regeerde met ijzeren hand. Dit is een van de verhalen van toen Willem II in de lift omhoog zat.

Een beschamende verliespartij

Het was 24 juli 1999, Willem II speelde in Gent een oefenwedstrijd tegen KAA Gent. Willem II was het seizoen daarvoor 2e geworden in de eredivisie en hadden zich gekwalificeerd voor de Champions League. Willem II zat in de lift omhoog. Zoals toen had Willem II nog nooit in de lift gezeten, noch zat het tot het heden niet zo in de lift. De verwachtingen voor het seizoen waren dus hooggespannen. De Belgen zaten al weken verder in hun voorbereiding dan Willem II, de Tilburgers werden van de mat gespeeld. Eindstand: 6-1 voor Gent. De man die grotendeels verantwoordelijk was voor het succes van het vorige seizoen, trainer Co Adriaanse, was woedend. Hij moest een straf verzinnen en kwam uit op een strafloop, een boetetocht. Dit op een dag waar spelers eigenlijk voor de eerste keer in 2 weken vrij zouden hebben. Van Adriaanse moesten ze van Café de Vijf Eiken in Rijen 13,3 kilometer teruglopen naar het Willem II stadion.

Valsspelen

De meeste spelers begonnen aan deze loop, Adriaanse had immers veel autoriteit vergaard onder de spelers. Toch hadden sommige spelers geen zin in deze loop, zeker de keepers niet. Die gingen niet netjes lopen zoals hun teamgenoten. In plaats daarvan gingen zij meeliften met langsrijdende bestuurders. Eén van de keepers, Casper Nelis, was goed voorbereid. Hij trok, op de warmste dag van het jaar, twee shirts aan. Dat tweede shirt wilde hij namelijk gebruiken als ruilmiddel om mee te mogen liften. Doordat de keepers het grootste deel hadden gelift in plaats van gelopen, kwamen zij als eerste aan. Toen kreeg Adriaanse gelijk het gevoel dat er iets niet in de haak was. Uiteindelijk kwam hij erachter, dit leidde tot een confrontatie tussen Adriaanse en Nelis. Adriaanse ontsloeg zelfs Nelis om zijn houding. De nummer 1 onder de lat, Jimmy van Fessem, raakte zijn basisplaats kwijt. Uiteindelijk is dit allemaal uitgepraat.

Onverwacht retourtje

De weg die de spelers moesten belopen

Toen alle spelers terug waren gekeerd werd er geluncht. Dit werd gedaan met de gedachte dat ze later terug zouden rijden. met de ene helft van de auto’s om de andere helft van de auto’s, die nog bij de Vijf Eiken stonden, op te halen. Dit bleek niet het geval te zijn, de spelers mochten wederom 13,3 kilometer hardlopen in de brandende zon. Deze keer moest het zelfs sneller dan de heenweg. En dus liepen de spelers maar weer terug naar de Vijf Eiken.

Niet voor niks

Een paar dagen later speelde Willem II een wedstrijd tegen de amateurs van SC ’t Zand. Deze wedstrijd, die de spelers met flinke blaren speelde, werd gewonnen met maar liefst 0-11. De boetetocht had mentaal toch een positieve uitwerking. Deze strafloop was tekenend voor het Willem II onder Co Adriaanse, spelers wilde voor hem door het vuur gaan. De buitenwereld had kritiek op hem, de resultaten spreken voor zich. Uiteindelijk heeft Adriaanse met een zeer beperkt budget 2x Europees voetbaal gehaald, waaronder 1x de Champions League. Ook werd hij 2e als trainer van de Tricolores. Spelers die toen onder hem speelde zeggen dat Adriaanse ‘the way to go’ is als een club het maximale uit zijn selectie wilt halen.