De Bijlmer Arena

De Bijlmer is een wijk waarin veel verschillende cultuurgroepen bij elkaar wonen. Als je dat niet gezien had door alleen maar een snelle blik te werpen op straat, dan had je het wel gemerkt aan de vele buitenlandse eettentjes in het winkelgedeelte. Ook in de wijken rondom het winkelcentrum van de Bijlmer is er een grote diversiteit aan culturen. De mening of deze grote diversiteit goed of slecht is, verschilt erg. “Doordat er veel donkere mensen wonen, voel ik me heel erg thuis in deze buurt.” Zegt Charell, een meisje uit de Bijlmer. Een mevrouw die liever anoniem wil blijven meent wat anders: “Er komen te veel vreemdelingen binnen, je breekt er je nek over. Er is geen Nederlander meer.”

 

De woonwijken en het winkelcentrum zien er netjes uit. Er is veel groen te vinden en afval op straat is schaars. De buurt is ook makkelijk bereikbaar, het station Amsterdam Bijlmer Arena is op minder dan 10 minuten loopafstand. Vanaf hier kun je met de trein, metro of bus allerlei kanten op. Dat is ook handig voor de bezoekers van de concertzalen de Ziggo Dome, AFAS live en voor de voetballiefhebbers de Johan Cruijff Arena. De buurtbewoners hebben geen last van de drukte: “Daar hoor je helemaal niks van.” Zegt de anonieme vrouw.

 

Kortom een buurt die iedereen anders ervaart, voor de één voelt het als thuis en voor de ander is het thuisgevoel al een langere tijd niet meer aanwezig. Maar dat de wijk een plek is waar verschillende cultuurgroepen samenleven mag wel duidelijk zijn.