‘De bewoners hebben heel veel aan elkaar, dat is mooi om te zien’

Het was een vreemde kerst, ook voor de ouderen. Met maar drie gasten hebben ze dit niet uitgebreid kunnen vieren. “Ik denk wel dat sommige ouderen echt iets misten.” Dit zegt Sarah Rouss, werknemer bij Woonzorgcentrum de Zeven Schakels in Zevenbergen. De eenzaamheid onder de ouderen is sinds het begin van de coronacrisis een probleem.  In de Zeven Schakels proberen ze er het beste van te maken in deze bizarre tijd.

Eenzaamheid

“Ik denk dat de eenzaamheid erger was met kerst dan met oud en nieuw”, zegt Sarah over de feestdagen. “Kerstmis is het gevoel van samenzijn en dat kon nu niet helemaal.” Het aantal bezoekers is al weer minder dan in de kerstvakantie. “Het kerstgevoel is weer weg en dat heeft invloed op het aantal bezoekers. Ook voor de bewoners die een zoon of dochter hebben die in de zorg werkt; die hebben het zo druk dat ze geen tijd hebben om langs te komen.”

Toen de coronacrisis in maart begon, mochten er geen bezoekers bij verzorgingstehuizen langs. “Toen waren ze helemaal eenzaam; er mocht niemand naar binnen.” Op dit moment mogen er twee bezoekers per dag langskomen in Nederland. “In dat opzicht zijn ze wel minder eenzaam, maar als je kijkt naar vóór corona, dan is dit niet het geval. Toen kon er heel de dag bezoek komen; als er nu iemand is geweest, dan mag er de rest van de dag niemand meer komen. Dat is erg lastig plannen voor de families.”

Vaccineren

De start van het vaccineren tegen Covid-19 is begonnen, en daar hoort ook het zorgpersoneel bij. “Ik hoor van mijn collega’s dat ze met een veiliger gevoel naar hun werk gaan als ze de prik hebben gehad.” Iedereen vanaf 18 jaar die bij Surplus werkt mag op de lijst komen door zichzelf in te schrijven. Het is niet verplicht. “Ik wil het wel heel graag, zodat ik de mensen om mij heen kan beschermen. Ik kom namelijk wel met dertig bewoners in aanraking op een avond, die zou je dan allemaal kunnen besmetten. Ik doe het misschien niet eens voor mezelf, maar gewoon om de anderen te beschermen. Dat is gewoon té belangrijk.”

In de Zeven Schakels beginnen ze met vaccineren op de afdelingen waar het coronavirus al eerder is uitgebroken. “Plekken in het gebouw waar het nog nooit is geweest, bijvoorbeeld Schakel 5, die geven we geen prioriteit. De mensen die daar werken worden er ook minder snel aan blootgesteld dan de andere afdelingen.”

Coronabeleid

In het bejaardentehuis moeten de bewoners afstand van elkaar houden en een mondkapje op doen. “Dat is best lastig, want niet iedereen begrijpt waarom het moet. Het lijken namelijk in principe op huisgenoten van elkaar.” In het gebouw is er ook een regel dat er maar twee mensen de lift in mogen. Dit wordt ook gecontroleerd door mensen van het personeel. “Niet iedereen is er blij mee dat het zo moet, maar het is wat het is.”

Het RIVM heeft voorspelt dat voor het einde van het vierde kwartaal van 2021 iedereen in Nederland gevaccineerd is. “Het duurt nog heel lang voordat het weer wordt zoals het was. Voor de bewoners hoop ik dat het snel weer normaal wordt, dat zou ze goed doen.” De meeste vaccinaties komen halverwege 2021 binnen.

De eenzaamheid tegengaan

De Zeven Schakels heeft in het begin van de crisis telefooncellen geregeld. Een afspraak kan gemaakt worden, vervolgens gaat er een personeelslid met de bewoner mee zodat ze kunnen bellen met familie of bekenden. “Op die manier probeerden we het eenzaamheidsgevoel te verminderen.” Ook worden er activiteiten georganiseerd in het bejaardentehuis. “Op die manier komen ze toch even hun kamer uit om even naar beneden te gaan.”

Sarah vertelt ook over een collega die zich inzette tegen de eenzaamheid. “Er waren twee vrouwen die graag bij hun oom op bezoek wilden. Dit was toen er niemand langs mocht komen. De oom had net zijn heup gebroken, dus hij kon niet naar beneden; ook was hij doof, waardoor hij niet kon bellen. Een collega van mij ging twee keer per week naar die man toe om hem te helpen om te facetimen met zijn nichtjes. Dat maakte wel heel veel indruk op mij.”

Vrijwilligers

De Zeven Schakels krijgt veel hulp van vrijwilligers. “Er waren onlangs twee meisjes langs geweest. Zij hadden voor iedere bewoner een kaartje gemaakt en die gingen ze dan langsbrengen.” Volgens Sarah maakt het niet uit wie er langs komt voor de ouderen of wat ze doen, ze willen gewoon interactie met andere mensen. “Dat waarderen ze echt en ik denk dat ze het door de eenzaamheid nog meer waarderen.”

Verder vertelt Sarah dat de bewoners ook onderling voor elkaar zorgen. “Ze letten erg op elkaar, dat geeft een warm gevoel. Natuurlijk is het leuk als je familie komt, maar het is ook belangrijk dat ze elkáár zien. De bewoners hebben heel veel aan elkaar, dat is mooi om te zien.” In de Zeven Schakels is er volgens Sarah gelukkig niemand die helemaal geen bezoek krijgt.