David Wicker: “De straat op gaan is het enige wat ik kan doen om iets te veranderen.”

beeld: David Wicker

David Wicker is nog maar veertien jaar. Toch is hij zich nu al heel erg bewust van het Italiaanse en het wereldwijde klimaatprobleem. Iedere vrijdag staakt hij door niet naar school te gaan. Samen met de non-profitorganisatie Fridays for Future gaat hij de straat op om mensen bewust te maken van klimaatverandering. David sprak over de organisatie en wat hij hoopt te bereiken in de toekomst.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Fridays for Future?

“Achttien weken geleden zag ik een bericht op Instagram van Fridays for Future over hun organisatie en wat ze willen bereiken. Dat motiveerde me. Omdat ik heel jong ben, kan ik niet dezelfde dingen doen als een volwassene, zoals stemmen. De straat op gaan is het enige wat ik kan doen om iets te veranderen. Op die manier kan ik met mensen praten over klimaatverandering.”

“Mijn acties hebben een invloed op de samenleving.”

Was je al geïnteresseerd in klimaatverandering, of raakte je pas geïnteresseerd door de instagrampost?

“Ik was van tevoren al geïnteresseerd. Thuis deed ik al van alles, zoals afval recyclen en de auto niet gebruiken. Mijn acties hebben een invloed op de samenleving. Ik denk wel dat als maar één persoon iets doet tegen klimaatverandering, dat wordt ondermijnd doordat de industrie fossiele brandstoffen gebruikt. We laten nog steeds koolstofdioxide en broeikasgassen de atmosfeer in. Ik wil bij andere mensen het bewustzijn hierover vergroten.”

Hoe ziet de groep activisten eruit?

“De eerste keer dat we de straat op gingen in Turijn, waren we met vijf jongens en meisjes. Er was ook een meisje uit Milaan. Daar zijn ze al eerder begonnen met staken. De tweede keer dat staakten waren we met ongeveer tien man. Hierna met twintig, vijftig en uiteindelijk waren we met driehonderd mensen. Op vijftien maart stonden we met drieduizend mensen op straat. Bij een van de demonstraties was er een hele klas. Alle kinderen waren ongeveer tien jaar oud.”

 

“Ik doe er alles aan om zoveel mogelijk te leren in de tijd die ik heb.”

Krijg je veel kritiek op de demonstraties?

“Veel mensen zeggen dat we geen schooltijd moeten verliezen. Ze vertellen ons dat we door moeten gaan met studeren, zodat we daar kunnen leren hoe we het probleem kunnen oplossen. Dat is niet mogelijk. Volgens de wetenschap zal er tegen de tijd dat ik mijn studie afrond, niets meer te doen zijn. Wetenschappers zeggen dat we in een vicieuze cirkel zitten. Het zou voor mensen onmogelijk maken om onze acties terug te draaien.”

Wat zijn de consequenties van het staken?

“Staken zal in Italië geen probleem zijn. Er zijn een aantal dagen die je kunt missen, maar ik weet niet hoeveel. Als je meer staakt dan die ‘vrije dagen’, zal het je cijfers beïnvloeden. In Italië hebben we een cijfer voor hoe je je op school gedraagt. Op dit moment zal mijn cijfer nog hoog zijn. Ik zorg ervoor dat ik in de les luister, de leraren respecteer en goed deelneem. Ik doe er alles aan om zoveel mogelijk te leren in de tijd die ik heb.”

Denk je dat het belangrijk is voor jongeren om te demonstreren?

“Ja, ik vind van wel. Onze toekomst en de generaties die na ons komen – mijn kinderen – zullen het meest worden beïnvloed door de gevolgen van klimaatverandering. Het is belangrijk dat wij ook onze stem laten horen. En omdat we nog niet kunnen stemmen, is dit de enige manier om te laten weten wat wij vinden. Ik hoop dat Fridays for Future in de toekomst een grotere organisatie wordt en dat we meer mensen bewust kunnen maken over klimaatverandering.”

“Sommige wetenschappers zeggen zelfs dat de samenleving zoals we die kennen kan gaan instorten.”

Hoe ziet zo’n dag demonstreren eruit?

“Fridays for Future staakt niet elke vrijdag de hele dag. Soms geeft de politie in Italië ons geen toestemming om op een bepaalde tijd te demonstreren. Dan moeten we het naar de middag verplaatsen. Op andere dagen doen we het met opzet rond lunchtijd, zodat we het publiek kunnen betrekken. Dan kunnen we praten met de voorbijgangers, zodat we hun bewustzijn over klimaatverandering verhogen. Tijdens deze ‘lessen’ vertellen we wat mensen kunnen doen om de situatie te verbeteren -of eigenlijk, om niet erger te maken.

We hebben meestal één dag coördinatie per week. Dan ontmoeten we elkaar in Taverne voor overleg. Ik regel de communicatie voor Fridays for Future Turijn, Rome en eigenlijk heel Italië. Dat coördineren duurt de hele week. Ik zoek contact met schoolhoofden, zodat demonstrerende kinderen minder nadelige consequenties krijgen. Ook contacteren we verenigingen en partijen die willen deelnemen in de beweging. Daarnaast organiseren we verschillende projecten. Afgelopen vrijdag hebben we een kledingruil georganiseerd. Iedereen nam oude kleding mee naar de demonstratie die anders zou worden weggegooid. Hier verzamelden we alle kleding en komende vrijdag kunnen mensen de kleding uitzoeken en meenemen. Alle kleding die over is, geven we aan goede doelen.”

beeld: David bij de grote demonstratie in Rome

Wat heeft Fridays for Future tot nu toe bereikt?

“Klimaatverandering komt nu steeds vaker in het nieuws. Ik herinner me dat vier of vijf maanden geleden hier niemand over sprak. Weinig mensen wisten wat het inhield. Ik merk dat het steeds vaker in het nieuws is. Er wordt regelmatig in korte stukjes verteld wat klimaatverandering is en welke effecten het heeft. Het is nog niet zo veel als het zou moeten zijn, maar het is al iets.

Ik merk ook dat mensen zijn begonnen met het doen van meer duurzame dingen in hun leven. Toch denk ik dat mensen de gevaren die gepaard gaan met klimaatverandering nog steeds niet begrijpen. Uithongering en vermindering van biodiversiteit horen hierbij. Sommige wetenschappers zeggen zelfs dat de samenleving zoals we die kennen kan gaan instorten. Ook de immigratiestroom zal gaan veranderen. Mensen in Italië zijn erg boos op immigranten die uit Afrika komen. De meeste immigranten die naar Italië komen, vluchten vooral weg van vreselijke oorlogen in Noord-Afrika. In de toekomst gaat het grootste deel van de immigratie over klimaatverandering. Veel van de plaatsen waar we vandaag wonen, zullen in de toekomst niet meer leefbaar zijn.”

Op welke schaal richten jullie je op de klimaatverandering?

“We hebben contact met organisaties als Greenpeace en Fridays for Future in andere landen. Het ding met klimaatverandering is dat het invloed heeft op de hele wereld. Dus één enkel land kan niet alles zelf veranderen. We proberen het publiek meer erbij te betrekken. We willen laten zien welke gevaren er in de toekomst zijn. In Noord-Italië zijn de effecten het grootst. Er zal massale immigratie zijn, samen met een schaarste aan waterbronnen. We beginnen het nu al te zien. De grootste rivier van Noord-Italië is de Po. In de laatste paar zomers is het water in deze rivier flink verminderd. Als je nu de rivier ziet, lijkt het net alsof hij leeg is.”

Wat geef je als tip om klimaatverandering tegen te gaan?

“Het eerste zou zijn om geen vliegreizen te boeken, omdat vliegtuigen het meest vervuilend zijn. Natuurlijk is ook het recyclen en het scheiden van afval belangrijk. En probeer zo min mogelijk te consumeren. We denken dat door te recyclen alles goed komt, maar uiteindelijk komt het toch op de stortplaats terecht. Volgens een rapport van de Verenigde Naties wordt minder dan negen procent van al het plastic dat we produceren, gerecycled.

O, en gebruik zo min mogelijk de auto, of zelfs helemaal niet. Probeer met het openbaar vervoer te gaan. Als je een auto hebt die op groene energie werkt, kan je die ook nemen. Een tijdje terug was er een vergadering van het Europese Parlement in Strasboug, Duitsland. Hier was ik voor uitgenodigd. Om er te komen, heb ik de trein genomen en dat ging prima. Ik denk dat als meer mensen met de trein gaan in plaats van met het vliegtuig, de treintickets goedkoper zullen worden.