Dancetour dit jaar gewoon weer op de Spuiboulevard

Het is druk op de Spuiboulevard. Veel auto’s rijden met een te hoge snelheid over de weg richting de rotonde en hier en daar loopt een voetganger door de regen en stevige wind. Er stopt een bus bij de bushalte op de Spuiboulevard. Meerdere mensen versnellen hun looppas om op bus 2 richting Dubbeldam te stappen. De spuiboulevard wordt vandaag drukbezocht door mensen die in de stad moeten zijn.

Ieder jaar weer wordt er op koningsdag een groot gedeelte van de Spuiboulevard afgesloten voor het festivalterrein van het evenement Dancetour. Het zorgt voor veel omleidingen en drukte in de historische binnenstad.

“Ik heb best veel last van grote evenementen in de binnenstad, vooral omdat al het verkeer langs mijn huis in de Prinsenstraat gaat en er veel mensen passeren,” zegt binnenstadbewoner Kas Hogeboom.

Organisator van Dancetour, BOD events, vindt de Spuiboulevard de perfecte plek voor het dansfestival op de verjaardag van onze koning.

“Onze doelstelling is om het evenement een centrale plek te geven in de stad. Dus niet ergens op een industrieterrein ver weg. Nee, gewoon midden in de stad één keer per jaar voor jongeren,” zegt Dirk Malschaert, één van de oprichters van het evenementenbureau BOD events.

Dat ze bij BOD events weten hoe ze een feestje moeten vieren is wel duidelijk. In hun kantoor in het Energiehuis aan de Noordendijk staat een pingpongtafel als vergadertafel, wordt er water gedronken uit bierglazen en hangen er grote posters en foto’s van de evenementen die ze jaarlijks organiseren. Naast Dancetour in Dordrecht organiseren ze ook alle andere edities van Dancetour, Wantijpop, Live at Wantij, Breda Live en het ASM-festival in Arnhem.

Dit jaar is Dordrecht voor de derde keer gekozen als ‘evenementenstad van het jaar’. Dat is ook niet gek, want Dordrecht host dit jaar ruim 100 evenementen in de stad, waaronder het landelijk bekende evenement The Passion. “Dordrecht heeft een mooie binnenstad dat zich goed leent voor evenementen,” zegt Malschaert over de oudste stad van Holland. “Het is een uniek decor wat niet veel andere steden hebben.”

De meesten van deze evenementen worden dan ook in de historische binnenstad georganiseerd. Tijdens de kerstmarkt zorgen de oude panden, smalle straatjes en de prachtige haven voor de juiste sfeer rond de feestdagen. Maar ook tijdens de evenementen Big Rivers, Dordt in Stoom, de boekenmarkt en dus ook Dancetour speelt de binnenstad een grote rol.

“Vooral tijdens evenementen die meerdere dagen duren, zoals de kerstmarkt, heb ik last van de drukte,” zegt Hogeboom. “Het verlaten van mijn huis en de stad is dan erg lastig en vervelend.”

Dit jaar is het de 19ekeer dat Dancetour op de Spuiboulevard georganiseerd wordt. Tijdens eerdere edities is er meerdere malen ophef geweest over de locatie van het dansfestival. Na de 15eeditie in 2015 zei CDA-fractievoorzitter Peter Heijkoop in een interview met AD de Dordtenaar: “We willen het evenement niet de nek omdraaien, maar kijken hoe dit volgend jaar anders georganiseerd kan worden. Verplaatsing is nadrukkelijk aan de orde. Zo’n evenement moeten we niet in het centrum willen, dat is te gek voor woorden.”

In de tijd na de 15eeditie is er in de gemeenteraad over gedebatteerd maar dat heeft tot niks geleid. Er hebben geen veranderingen plaatsgevonden en het evenement wordt dus nog steeds op de Spuiboulevard georganiseerd.

Binnenstadbewoner Jente-Floor Olthof is het er ook mee eens dat het evenement beter naar buiten het centrum verplaatst kan worden. “Ik zou het persoonlijk in het Wantij- of Weizigtpark organiseren. Daar is er veel minder overlast voor de mensen die er niks mee te maken willen hebben,” aldus Olthof.

Voor mensen buiten de stad is de locatie wel ideaal. Dancetour trekt niet alleen bezoekers uit Dordrecht zelf maar ook uit de omliggende dorpjes, zoals Hendrik-Ido-Ambacht. “Vanuit hier vind ik de locatie van Dancetour top. Ik stap hier op de bus en nog geen halfuur later sta ik op het terrein van het festival,” zegt Koen Bezemer, een bewoner van Hendrik-Ido-Ambacht die met Koningsdag ieder jaar naar Dancetour in Dordrecht gaat. “Ik ga veel liever naar Dancetour dan de grotere evenementen in de grotere steden. Die kosten veel meer en mijn reistijd is ook drie keer zo lang. Ik denk dat Dancetour echt een aanwinst voor de stad is.”

BOD events doet er zoveel mogelijk aan om alle vormen van overlast te voorkomen. “Zowel de gemeente als wij sturen een brief naar de omwoners. Daarin vertellen we wanneer we gaan op- en afbouwen, wanneer het precies is en hoe laat we stoppen,” zegt Malschaert. “Ook staat er een telefoonnummer bij waar we bereikbaar op zijn. Tijdens het evenement kunnen de bewoners ons mobiel bellen als er iets is.”

Peter Heijkoop meldt in het interview met AD de Dordtenaar dat de overlast de spuitgaten uitliepen bij de Dordtenaren. “Huizen werden ondergepist, mensen deden hun behoefte voor de deur en door bezoekers werden volop drugs gebruikt.” Olthof vindt ook dat het evenement te veel overlast oplevert. Zelf is ze daarom ook niet graag in de stad aanwezig tijdens Koningsdag. “Kots is die dag door de hele stad te vinden.”

Voorlopig is het nog rustig met evenementen op de Spuiboulevard. Nu kunnen de mensen nog genieten van de weg die je het snelst het centrum inbrengt. Maar over ruim een maand zullen we de verjaardag van onze koning weer vieren en dus wordt de Spuiboulevard weer omgetoverd tot een terrein vol kotsende, drugs gebruikende en plassende jongeren. Maar na een dag vol drukte, herrie, vervuiling en omleidingen, is er de volgende dag niks meer van te merken. De Spuiboulevard is dan weer zoals altijd; auto’s die te hard rijden en mensen die zich naar de bus of de stad in haasten.