D66 krijgt ruime meerderheid aan de Burgemeester Brokxlaan

Als het aan de 83 ondervraagde stemmers op de Burgemeester Brokxlaan ligt, moet D66 met afstand de grootste partij van Nederland worden. D66 krijgt van de ondervraagden een meerderheid van 37% van de stemmen. De partij wordt gevolgd door de VVD, die 10% van de stemmen krijgt.

De grote blauwe vlag met het rode stempotloot wappert in de wind. Om te stemmen moet men de grote, statige hekken door. De mensen komen en gaan in vlagen: om 15:50 staat er een lange rij, maar tien  minuten later kan iedereen rustig doorlopen, op naar het stemhokje.

Lianne van der Meijs (64) is een van de mensen die D66 heeft aangekruist in het stemhokje: “Normaal stem ik GroenLinks. Dit jaar heb ik eens strategisch gestemd op D66.” Ze is qua leeftijd een van de ouderen die op D66 stemt. De gemiddelde leeftijd van de D66-stemmers is namelijk 32 jaar. Die van de VVD ligt, met 30, nog lager.

| Props

Niet alleen D66 en VVD zijn populair, ook kleine partijen lijken een kans te krijgen van de stemmers. Zo geeft Joris Sterk (25) zijn stem aan de partij Volt, een partij die vooral bij de jongere kiezers populair lijkt. Dat is te zien aan de gemiddelde leeftijd van de stemmers: 27. 8% van de ondervraagden geeft aan op Volt gestemd te hebben, hetzelfde percentage als de GroenLinks stemmers. De gemiddelde leeftijd van GroenLinks stemmers ligt, met 33, wel hoger dan die van de Volt stemmers.

De partij van Geert Wilders is het meest geliefd bij de oudere stemmers; de gemiddelde leeftijd van de ondervraagde PVV-stemmers is 69 jaar.

Is het dan zo dat de oudere ondervraagden vaker op rechtste partijen stemmen? In de grafieken is te zien dat het verschil tussen linkse en rechtse partijen groter is bij partijen waarbij de gemiddelde leeftijd van de ondervraagden 45 of jonger is. Toch is ook bij de ondervraagden boven de 45 links populairder.

| Props

Stemmen in de leeftijd 18 t/m 45

| Props

Stemmen in de leeftijd 45 t/m 90

 

De partijen zijn onderverdeeld in links-rechts naar aanleiding van hun eigen standpunten. De rechtse partijen zijn hierbij VVD, PVV, CDA, FvD en JA21. Onder de linkse partijen vallen D66, GroenLinks, Volt, PvdA, PvdD, BIJ1, SP, Splinter, JONG, de Piraten Partij en de Christen Unie.

De totale verdeling van de 83 stemmen is in de tabel te zien:

| Props

Het stembureau aan de Burgemeester Brokxlaan ligt in de wijk Theresia en valt onder het stadsdeel Oud-Noord. Het gemiddelde bruto jaarinkomen van de bewoners is 22.900 euro en de grootste groep inwoners is tussen de 25 en de 40 jaar oud.

In de landelijke verkiezingsuitslagen van de NOS is te zien dat 71,2% van de stemgerechtigen in Tilburg gestemd hebben. VVD is de grootste partij in Tilburg geworden, gevolgd door D66.