Cultuur in Schiedam

Het Jenevermuseum, het Wennekerpand, de Schiedamse molens, het Theater aan de Schie en het Stedelijk Museum. Keuze genoeg aan culturele instellingen in Schiedam. Film, muziek, theater en kunst; het valt er allemaal te consumeren. Een aantal politieke partijen ziet cultuur als een groot goed en wil dit onderhouden door flink te investeren in die sector met bijvoorbeeld subsidies. Andere partijen vinden cultuur belangrijk, maar houden de steun van de overheid het liefst zo klein mogelijk. En dan zijn er nog partijen die helemaal geen geld over hebben voor kunst en cultuur. Voor de aankomende verkiezingen is financiële steun van de overheid voor de cultuursector een belangrijk onderwerp gezien de verschillende visies van partijen. Welk beleid is gewenst in een stad als Schiedam?

Vooral in het centrum van de stad is er veel te doen op het gebied van cultuur. Alleen al rondom de haven zijn drie musea te vinden: het Jenevermuseum, het Stedelijk Museum en het Nationaal Coöperatie Museum. Ze liggen mooi in het verlengde van elkaar. Ook het Wennekerpand, het culturele centrum van Schiedam op het gebied van dans, muziek, theater en film, ligt in de buurt van de haven. Het Theater aan de Schie bevindt zich in het gebouw dat ook dient als het gemeentehuis en waar bovendien de gemeenteraad zetelt.

In Schiedam is de gemeenteraad voor een groot deel links. PvdA is er een van de grootste partijen. Zij vinden cultuur nogal belangrijk en zijn voorstander van een ruime subsidie van de overheid voor culturele instellingen. De vraag is of dit nodig is en wat precies de meerwaarde is van subsidie voor dergelijke partijen. Dit ga ik uitzoeken de komende tijd. Ik ga mensen spreken die werkzaam zijn bij musea, theaters en andere culturele instellingen. Daarnaast zal ik ook bij de gemeente aankloppen om te zien wat zij ervan vinden en ten slotte zal ik de Schiedammer zelf vragen wat hij denkt dat goed is voor de stad. Uiteindelijk zal dit een reportage worden die onderdeel gaat uitmaken van het tijdschrift over Schiedam dat later verschijnt. Stay tuned!

Door: Cas Hoekstra