Crabbehof: “Als je hier vaker komt, merk je dat het hartstikke meevalt”

Dordrecht, zaterdag 6 februari, Nick den Engelsman en Fleur Hartmeijer

Een ding valt gelijk op als je de Dordtse wijk Crabbehof, die in 1960 is gebouwd, binnen rijdt: er staan heel veel portiekflats. Langs de weg staan grijze flatgebouwen die ooit wit waren. De gebouwen zijn verouderd en dit geeft de wijk een verwaarloosde uitstraling. Maar dit doet niet tekort aan het woonplezier in de wijk. Buurtbewoner Krijn Verstrate: “Het is hier fijn wonen. Ik ervaar geen overlast.” 

De buurt Zuidhoven maakt deel uit van de wijk Crabbehof. Het straatbeeld is hier heel anders. In Zuidhoven staan geen portiekflats, maar luxe vrijstaande huizen. Dat verklaart ook waarom het gemiddelde inkomen in Zuidhoven een stuk hoger ligt dan in de rest van de wijk. Joop Miermans woont in Zuidhoven. ““Ik woon hier met genoegen.”

Crabbehof dankt zijn naam aan het oude kasteel Crabbehoff. Nog altijd kunnen mensen een kijkje nemen in het kasteel. Volgens AlleCijfers.nl wonen in de wijk vooral mensen in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. De verhouding autochtone- en allochtone inwoners is ongeveer gelijk.

Opknapproces

In de wijk is te zien dat men druk bezig is met het afbreken van portiekflats. In 2014 heeft Woonbron de opdracht gegeven om deze portiekflats te slopen. De flats zijn verouderd en de buurt kampte met overlast en een slecht imago. In april dit jaar wordt verwacht dat de laatste portiekflat gesloopt is.

In totaal zijn er dan zo’n 386 woningen gesloopt. Deels komen hier nieuwe appartementencomplexen voor terug, aldus DordtCentraal. Ondanks dat wonen er nog steeds meer dan 5.000  inwoners in de wijk. Momenteel wordt er in de buurt Zuidhoven aan de weg gewerkt. Rondom het winkelcentrum zijn de wegen nog niet gedaan, dit merk je ook als je erover rijdt. Ook komen er op het grasveld aan de Dresselhuysstraat Tiny Houses te staan. Dit is project is in 2020 gestart, dus de huisjes moeten er nog komen.

Voorzieningen

In het midden van de wijk ligt het winkelcentrum Crabbehof. Dit is een belangrijk punt in de wijk, omdat hier de meest uiteenlopende winkels in de wijk zitten gevestigd. In het midden bevind zich de volle parkeerplaats omringd door winkels. Op drie minuten lopen van het winkelcentrum bevinden zich de bibliotheek en wijkcentrum de Nieuwe Stoof. In het wijkcentrum kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten. Ook voor maatschappelijk werk kan iedereen terecht bij de Nieuwe Stoof. Verder zit er in het winkelcentrum het Sociaal Wijkteam. Hier kunnen buurtbewoners terecht die ondersteuning en/of hulp nodig hebben. Buurtbewoner Cigmar vertelt dat er genoeg winkels in het winkelcentrum zijn. “Er is voor iedereen wel wat en ook de speelplek in het winkelcentrum is leuk voor mijn zoontje.” Er zijn diverse speelplaatsen voor kinderen. Bij de speelplaats in de buurt Zuidhoven zijn onder andere Joop en zijn kleinkind. Er zijn volgens hem voldoende wandelpaden en zijn kleinkind, die aan het klimmen is op het klimrek, heeft genoeg ruimte om te spelen. “Mijn kleindochter vermaakt zich hier prima.” Ook een moeder die met haar kleinkind aan het wandelen is in het Jaap Burgerpark vertelt dat het voor kinderen een fijne wijk is.

Religieuze gebouwen

Er zijn in totaal vijf kerken in de wijk Crabbehof. Dit zijn alle vijf Christelijke kerken. De gebouwen zijn verspreid over heel de wijk. De eerste kerk die opvalt is die op de Talmaweg. Verder heeft Zuidhoven een mintgroene kerk met een kleine toren en verder in de wijk zijn er nog drie andere kerken. Sommige kerken waren voorzien van een Grafiti tag. Niet ver van de wijk, op zo’n vijf minuten rijden, bevindt zich de El Fath Moskee.

Honden

Honden zijn ook in Crabbehof erg geliefd. Om elke hoek komt wel iemand met zijn hond aangelopen. Alleen zijn er weinig plekken te vinden in de wijk waar de hond kan loslopen. Op veel grasvelden zijn honden niet gewenst, omdat daar speeltoestellen staan voor de kinderen. Er is een park, Jaap Burgerpark, waar buurtbewoners met de honden kunnen wandelen, maar ook daar mogen ze niet los en het is niet een groot park. Daarnaast gaat er ook een fietspad langs. “Het is jammer dat mijn hondje nergens los mag lopen, want dat doen honden graag. Het is ook te ver om ergens anders heen te gaan. Dus doe ik het met wat ik hier heb”, vertelt buurtbewoner Ilona Weerts.

Kunst op de flats

De meeste flats in de wijk zijn versierd met een muurschildering. Deze muurschilderingen zijn erg verschillend. Zo is er een flat met een ridder erop en een flat met een krab erop. Verder zijn er ook flats met schilderingen, zoals een zonsondergang en een hart met de regenboog erin. De flats krijgen op die manier een stuk vrolijkere uitstraling.

Foto´s: Nick den Engelsman

Kasteel Crabehof

Met een graafmachine worden de laatste portiekflats gesloopt

 

Het kleinkind van Joop vermaakt zich in een speeltuin in Zuidhoven

 

De Stephanuskerk aan de Talmaweg

Een van de vele plekken in Crabehof waar je geen honden mag uitlaten