Cozy Cracow: Kraków Art House

Als liefhebber voor kunst kun je in Krakau oneindig blijven kijken en als kunstenaar geeft de stad je ongetwijfeld een flinke dosis aan inspiratie. Overal zie je muurschilderingen, er zijn galerijen in elk district en er zijn ruim 25 musea die je kunt bezoeken. Dat is allemaal heel leuk en aardig, maar naar mijn mening is er een plek die er qua ‘artsiness’ volledig uitspringt: Kraków Art House. Een grote villa gelegen in de wijk Debniki. Als je het opzoekt zal het aangegeven staan als galerij, maar het is veel meer dan dat en ik zal uitleggen waarom.

Bron: https://www.facebook.com/krakowarthouse/

‘’Cracow art house is an artist-run independent art/cultural space located in the heart of Cracow”, zoals de organisatie het omschrijft is naar mijn mening de perfecte omschrijving van deze villa. Daarnaast wonen er kunstenaars in deze villa. Ben jij ooit in een galerij of museum gekomen waar de artiesten werkelijk wonen? Denk nog maar goed na, ik denk het niet. Het is geen museum of galerij met opening en sluitingstijden waar je zomaar een dagje naartoe kan gaan. Er worden workshops georganiseerd en soms staat heel het huis in het teken van een bepaald feest. Zo stond het op 21 april in het teken van het Cracow Gallery Weekend.

 Op 11 mei stond het Art House in het teken van het Lava festival. Een avantgardistisch filmfestival dat op verschillende plekken in de stad plaatsvindt. Na wat moeilijkheden met het zoeken van het huis

Muurschilderingen in chillroom

stond ik net voor middernacht voor het Art House. Het leek erop alsof Pipi Langkous een groot huisfeest gaf in Villa Kakelbond voor al haar studievrienden. Nou weet ik niet of Pipi studeert, maar wat ik wel weet is dat dit ik hier heel graag een onderdeel van wilde uitmaken. Als je naar boven keek zag je vaag wat mensen in het donker met daartussen vooral gloeiende peukenkoppen. In de tuin rond het huis zaten mensen met elkaar te socializen. De een zat in een hutje, de ander op een veel te klein bankje en sommige lagen op oude matrassen te chillen. Het was een zooitje, maar een goed geregeld zooitje. Het zag eruit alsof erover na was gedacht. Eenmaal binnen hoorde ik vanaf boven hele harde basdreunen komen, ik wist meteen dat deze avond een avontuur zou worden. Door die dreunen voelde het alsof ik mezelf aan het klaarstomen was voor een jumpscare die me bovenaan de trap stond op te wachten. Het tegendeel werd bewezen, ik kwam een kamer binnen vol mooie jonge mensen met gekke dansjes, ze leken bijna te zweven. De kamer werd verlicht door een beamer die een oud klassiek beeld liet zien met daar omheen muurschilderingen. Muurschilderingen, heel veel muurschilderingen. Eén kamer leek er compleet mee behangen te zijn.

 

Het huis is duidelijk een plek waarin een peace, love and happiness mentaliteit domineert. Je zult geen negatieve uitstralingen op mensen hun gezichten zien. Dit huis lijkt iets magisch te doen met mensen waardoor iedereen positieve energie brengt. Je leert ongetwijfeld verschillende mensen kennen en die wederzijdse positiviteit zorgt voor interessante gesprekken. Als student en fan van kunst en rare omgevingen is het een aanrader om in deze villa een evenement te bezoeken. Je verlaat dit huis sowieso met een glimlach op je gezicht, no doubt.

 

Door Daan Princen