Cihan ‘Cinostyle’ Karadavut: “Cristiano Ronaldo knippen is echt mijn droom”

afbeelding

Links: kapper Cihan Karadavut, ontwerper van het haar van voetballer Rick Karsdorp, rechts

Cihan Karadavut, een van de bekendste sportcelebrity-kappers van het land, heeft al een hoop grote sportsterren op zijn ‘palmares’ staan. Bijna de voltallige selectie van de Nederlandse voetbalclub Feyenoord zat al bij Cihan in de kappersstoel, maar ook Royston Drenthe liet hem al eens naar Abu-Dhabi overkomen om te zorgen dat zijn haar er weer perfect uitzag.

Door: Tom Hogeweg

Van jongs af aan wilde ik al kapper worden en was het een droom om voetballers en andere grote beroemdheden te kunnen knippen. Ik zag toen al, en nu nog steeds, dat haar knippen meer is dan alleen haar knippen. Het is een bepaalde kwaliteit die je hebt, je moet er met je handen en de tondeuse wat moois van maken. De kunst is om het er perfect uit te laten zien. Ik ben gestart met knippen bij verschillende kapsalons en toen ben ik via social media, en dan vooral Instagram, mijn kapsels beginnen te promoten. Vanuit daar ging het snel. Royston Drenthe, die een ex-Feyenoord en ex-Real Madridspeler is, wilde graag dat ik zijn haar ging knippen en vroeg of ik zin had om daarvoor een tripje naar Turkije te maken. Toen kregen we een band met elkaar, eerst zakelijk en daarna meer als vrienden, dan praat je over alles met elkaar, behalve voetbal, daar zijn ze al de hele dag mee bezig. Bij mij zit je er voor je ontspanning. Die kan ik ze geven.

Vanuit Royston ben ik een beetje groot geworden. Ik heb op Dirk Kuyt en Michiel Kramer na de volledige selectie van Feyenoord geknipt. Het is niet per se een droom om ook die twee geknipt te hebben maar het is een prachtig pluspunt op je CV, het zou fantastisch zijn.

Die jongens komen naar mij toe vanwege de kwaliteit van het knippen en de behandeling die ik de jongens kan geven. Ik ben een ‘VIP barber’, als je bij mij wordt geknipt is dat één op één. Er zijn geen andere mensen in de kamer die aan het wachten zijn op hun beurt, die bijvoorbeeld handtekeningen willen hebben of iets dergelijks. Daar doe ik niet aan. Buiten het VIP gedeelte is het ook mijn eigen knipkunst. Daar ben ik iets meer in gespecialiseerd dan bijvoorbeeld andere kappers. Ik zie snel kapsels die mensen goed staan, en die pas ik dan toe. Je moet het zo zien, iedereen die profvoetballer is, is profvoetballer. Of je nou bij VVV-Venlo speelt of Real Madrid. Zo heb je dat ook bij kappers, alle kappers zijn kappers, maar sommige zijn gewoon beter dan andere, en ik hoor bij de betere.

afbeelding1

Rick Karsdorp tijdens een wedstrijd.

Er zijn dus ook nooit mensen die zeggen dat het hier en daar nog wel wat korter had gekund. Ze vertrouwen mij daar blind op. Bij andere kappers gebeurt dat misschien maar bij mij zal dat nooit gebeuren. Bekende mensen willen het ook meer aan professionals over laten. Je haar is toch onderdeel van je visitekaartje, je wilt dat dat er goed uitziet. Dit begon een aantal jaar geleden bij David Beckham, google je hem dan krijg je misschien wel vijftien foto’s van David met vijftien verschillende haarstijlen. Cristiano Ronaldo heeft dat voortgezet, hij is ook veel met zijn haar bezig. Dat is natuurlijk ook gewoon de tijd van nu, vroeger had het hele Nederlands elftal een snor, nu is het meer hoe gekker, hoe mooier, hoe origineler, hoe meer lef je hebt. De Karsdorp-look was een tijd geleden ook totaal niet in. Nu is het in Rotterdam en omstreken een ware hype. Wie weet is er binnenkort wel weer een andere look die helemaal in is, maar voor die look die dan in is, moet je wel mensen hebben bij wie die look past. Je kan wel leuk dingen gaan verzinnen, maar als het bij geen enkele persoon past heb je er niks aan. Dirk Kuyt ga je niet het kapsel van Rick Karsdorp geven. Dat past gewoon niet bij elkaar. Ik zag Rick voor me en wist dat dat zijn haar moest worden. Hij vertrouwde mij daar blind op, en zo hoort dat ook.

Ik hoop dat ik ooit het vertrouwen van Cristiano Ronaldo kan winnen. Het is echt een droom van mij om Cristiano Ronaldo te knippen. Hij is de beste voetballer van de wereld en het zou fantastische reclame zijn om hem te knippen, maar ook voor je eigen imago zou het prachtig zijn. Als hij er open voor zou staan zou ik hem zeker een bepaald kapsel aanraden, maar dat moet hij wel goedvinden. Het is inspirerend om naar iemand te kijken en te bedenken wat je met iemand zou willen doen. Je moet een bepaalde connectie met elkaar hebben. Dan vertrouwt diegene je, dat is het doel van een kapper zijn, je moet iemands vertrouwen winnen, en daar moet je goed mee om leren gaan.