Broek uit, webcam aan

Interview met een webcamgirl

Lily* (19) begon te cammen zodra ze achttien werd. Een webcamgirl in het kort: iemand die erotische handelingen bij haarzelf verricht, terwijl ze zichzelf filmt met de webcam en het op internet zet. Een bekende site is Chaturbate, hoewel mannen en stellen dit werk ook kunnen doen. Ondertussen staat het op een laag pitje: sinds augustus is ze een student aan de kunstacademie waardoor ze het te druk heeft om ook nog aan het cammen te denken. Lily heeft op haar zeventiende een traumatische ervaring gehad, en het cammen hielp haar ermee om te gaan.

Myrthe van Munster, 13/12/2018

Mensen kunnen soms wel vreemde dingen zeggen, maar ze heeft duidelijke guidelines. Daarin staan ook verzoeken om dingen niet te zeggen, want als je dat wel doet blokkeert ze je gewoon. Er zit natuurlijk ook een chatbox bij: daar kijken meer mensen naar je sessie en dus kunnen meer mensen reageren. Die nemen haar dus ook weleens in bescherming als er iets raars wordt gezegd. Over het algemeen zijn de kijkers gewoon lief. Zij komen ook om iets leuks te zien dus het heeft geen nut om gemeen te doen voor die mensen. Wel krijgt ze vaak verzoeken die dan bijvoorbeeld over voeten gaan.

Een keer moest ze witte sokken aan doen van een kijker en wilde hij ook dat Lily ze vies zou maken door ermee in gras te lopen. Nadat ze dat gedaan had wilde hij dat ze de sokken zou opsturen, maar dat vond ze teveel gedoe. Verkrachtingsgrapjes of verkrachting fantasieën die sommige mensen soms kunnen uitspreken tijdens haar sessies tolereert ze absoluut niet. En dat heeft een belangrijke reden.

‘Toen ik zeventien was werd ik verkracht door mijn toenmalige vriend. Mensen vinden het daarom vreemd dat ik iets ben gaan doen waarin seks een belangrijke rol speelt.’ Lily wilde niks meer met haar lichaam te maken hebben. Geen seks, geen aanraking. Ze voelde zich niet vies over zichzelf, maar ze zag de verkrachting als haar schuld. Elke keer dat ze iets deed, voelde ze zich erg naar.

Ze ging naar haar psycholoog en die zei dat ze wel moest proberen om iets met haar lichaam te doen, anders ging haar lichaam nooit meer goed voelen. Toen ze haar huidige vriend ontmoette ging het langzaam weer goed. Zodra ze achttien werd begon ze met cammen. ‘Het werd weer rustig. Ik kon weer beter met mijn lichaam omgaan. Dit is er gebeurd, maar het is chill, mijn lichaam doet het nog!’ Ze heeft nog wel lichamelijke trauma’s, maar die kan ze uit elkaar houden. Helaas woonde de verkrachter nog in hetzelfde dorp als Lily, later is ze bij haar zus gaan wonen omdat ze hem nog te vaak zag.

In het begin vond ze het cammen wel eng. Dan hield ze heel korte sessies omdat ze niet wist wat ze nou aan het doen was. Daarvoor vond ze het altijd heel interessant, ze zag camgirls op Tumblr langskomen die gewoon hun eigen ding deden en erg zelfverzekerd waren. Hiervoor was ze al zelfverzekerd, maar nu voelt ze zich wel meer comfortabel met zichzelf en het helpt mee met haar mentale gesteldheid. Om aan te melden op Chaturbate (de site waarop ze aan de slag ging) moest ze eerst een foto sturen met haar identiteitsbewijs om aan te tonen dat ze echt achttien jaar of ouder is. De betaling gaat trouwens gewoon eerlijk, met belasting. Je schrijft jezelf in bij een groter bedrijf, als een soort zzp’er.

Voor Lily was het tijdens haar tussenjaar haar inkomstenbron. Ze werkte er wel naast, maar cammen is iets dat je gewoon makkelijk in de avond kan doen of als je niks te doen hebt. Bang dat de beelden lekken of dat ze herkend wordt is ze niet. ‘Je kan gewoon uitzetten dat mensen in bepaalde landen een sessie kunnen bijwonen. Ik heb Nederland en België uitgezet, een Nederlands of Belgisch IP-adres kan niet meekijken. De kans is dus heel klein dat iemand aan de andere kant mij persoonlijk kent. Stel je voor, dadelijk zit ik ineens te cammen met de beste vriend van mijn vader!’ In principe is ze er niet bang voor, want zelf geeft ze veel om haar seksualiteit.  Voor sommige mensen kan het ook eng zijn, maar Lily schaamt zich er niet voor. Voor haar gevoel schaadt het helemaal niks aan haar of haar toekomst. ‘Ik word toch geen schooljuf of iemand in de politiek ofzo. Ik wil gewoon een kunstenaar worden dus ik heb niet zo veel te vrezen.’

Reacties als mensen het te weten komen: ‘Nou oké.. “als dat je vrolijk maakt”, mensen kunnen ook sceptisch zijn. Dan zeggen ze dat ik een échte baan moet vinden. Vrienden zeggen dat weleens, of mensen die me niet goed kennen. Dat vind ik vervelend. Het ís een echte baan! Mijn moeder vindt het wel oké, maar mijn vader is er niet zo blij mee. Die is meestal stil als ik het erover heb. Hij keurt het niet af hoor, maar soms kijkt hij gewoon moeilijk,’. Haar moeder vond het in het begin moeilijk, maar nu vindt ze het best. Ze is een ‘hele lieve mama’ die vindt dat Lily moet doen wat ze zelf leuk vindt.

Haar vriend heeft ze leren kennen na haar examens via Tinder. Net voor haar 18e gingen ze daten. Hij had geen problemen met het cammen toen ze daaraan begon. Hij vindt het zelfs leuk dat mannen het fijn vinden om naar haar te kijken, ‘dat is weer zijn gekke fetisj’. Maar iedereen is anders. Hij vindt het best en weet ook dat ze die mensen nooit zou ontmoeten, dat ze haar niks zouden doen.

Of cammen een toekomst heeft verder? ‘Tja, ik hoor nu ook vaak over seksrobots of van die spannende VR-brillen. Dus ik denk dat het wel af zal zwakken. Behalve voor de mensen die echt heel veel volgers hebben, daar gaat het waarschijnlijk wel wat langer door.’

*Lily is een gefingeerde naam vanwege privacyoverwegingen.