Brexit zorgt voor onzekerheid bij Schotse whiskymakers

Door: Dominik Morawiak, 21-05-2019

Schotse whiskyproducenten maken zich zorgen om wat Brexit voor de alcoholindustrie in het land zal betekenen. Schotland staat bekend om de productie van whisky. Het Verenigd Koninkrijk (VK) verdient er jaarlijks miljarden aan en de whisky-industrie zorgt voor duizenden banen in het hele land.

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

BBC News meldt dat de Schotse whisky ieder jaar bijna 5 miljard pond bijdraagt aan de Britse economie, volgens onderzoek van de Scotch Whisky Association (SWA). De whisky-industrie zorgt voor meer dan veertigduizend banen in heel het VK, waarvan zevenduizend op het platteland. Het land verdient vier miljard pond aan export en besteedt jaarlijks 200 miljoen pond aan import van brandstof, verpakkingsmaterialen en granen die nodig zijn voor productie van whisky. Volgens data van HM Revenue and Customs (HMRC) was 2018 een recordjaar met export van meer dan 1,2 miljard flessen ter waarde van 4,36 miljard pond. Schotland exporteerde in 2017 de meeste flessen naar de Verenigde Staten (t.w.v. 922 miljoen pond), Frankrijk (433 miljoen) en Singapore (291 miljoen).

De whisky-industrie kampt de laatste tijd echter met een probleem: onzekerheid rondom Brexit. De inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben bij het referendum in juni 2016 voor het verlaten van de Europese Unie (EU) gestemd. Op 29 maart 2019 zou het VK uit de EU stappen. De Brexit is ondertussen twee keer uitgesteld en staat op dit moment gepland op 31 oktober. In Schotland heeft een meerderheid tegen het verlaten van de EU gestemd.

Allan Logan, verantwoordelijk voor productie van whisky in Bruichladdich, vertelt aan Euronews: “We zijn bezorgd over mogelijke wijzigingen in wetgeving door Brexit die ervoor zullen zorgen dat productie vertraging oploopt of duurder wordt.” Vooral de onzekerheid over hoe het VK de EU zal verlaten, is momenteel frustrerend voor whiskymakers. Bij een harde Brexit verlaat het VK de Europese Unie zonder een overeenkomst. Volgens tijdschrift Forbes zal Schotland in dat geval te maken krijgen met hogere importkosten van producten die nodig zijn voor productie. Bovendien zal het Verenigd Koninkrijk nieuwe handelsovereenkomsten moeten sluiten met landen zowel binnen als buiten Europa. De export van whisky zou daarnaast vertraging op kunnen lopen door veel uitgebreidere douanecontroles op het Europese vasteland.

Aan de andere kant zorgt de onzekerheid rondom Brexit voor een lagere koers van de Britse pond. Daardoor wordt de whisky goedkoper. Anne-Sophie Bigot, whisky-expert bij Catawiki, vertelt aan EenVandaag: “Op dit moment worden meer whisky’s aangeboden en geveild. Slimme verzamelaars doen er goed aan om nu bijzondere whisky’s in te kopen, vooral flessen die alleen in het Verenigd Koninkrijk verkocht worden. Na de Brexit verwachten we een prijzenstijging vanwege ingewikkeldere inkoopvoorwaarden.”

Whisky is een echt Schots product. Het wordt sinds eeuwen geproduceerd in distilleerderijen door het hele land. Het eerste officiële bewijs voor productie van whisky stamt uit 1494. Er zijn meer dan 120 distilleerderijen in Schotland. Single malt is de populairste whisky in Schotland. Het wordt uit water, gist en gerst gemaakt. Gerst is een gewas dat goed groeit in Schotland. In Amerika gebruikt men daarentegen rogge en maïs omdat die gewassen daar beter groeien. Er zijn honderden soorten single malt whisky. Welke soort een Schot pakt, hangt af van de gebeurtenis, het dagdeel of het weer.

De populariteit van het bruine drankje gaat mogelijk gepaard met de overmatige alcoholconsumptie in het land. Volgens BBC News overlijden er daardoor iedere week 22 mensen. Ter vergelijking, volgens het CBS stierven in Nederland in 2014 zeventien mensen per week door alcohol. Om het alcoholgebruik in Schotland terug te dringen, heeft het parlement op 1 mei 2018 een minimumprijs voor alcohol ingevoerd. Schotse minister van Gezondheid Shona Robison vertelde aan BBC dat ‘de maatregel bedoeld is voor mensen die op een gevaarlijke manier met alcohol omgaan’.

De Britse alcoholmarkt bereidt zich voor op een mogelijke Brexit zonder deal, meldt EenVandaag. Pernod Ricard is een van de grootste Schotse whiskyleveranciers. Het bedrijf heeft grote voorraden whisky en gin aangelegd in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zodat het aan de vraag kan blijven voldoen en geen invoerrechten hoeft te regelen. Bij een harde Brexit wordt de vrije handel tussen het VK en de EU onmogelijk. Ondanks de onzekerheid over de toekomst rekent Allan Logan op het blijven bestaan van de Schotse whiskyindustrie. ‘Ik hoop dat mijn zoon in de whiskyindustrie komt en dat hij dezelfde whisky zal maken als wij op dit moment.’