Bredanaars zoeken randjes avondklok op: ‘Mensen gaan net voor 21.00 uur naar buiten’  

Het kabinet gaat de avondklok opnieuw verlengen. Dat melden onder andere De Telegraaf en het Algemeen Dagblad zaterdag. De avondklok werd zo’n anderhalve halve maand geleden ingevoerd, om het coronavirus te bestrijden. Tientallen mensen in Breda zoeken de grenzen op met de avondklok. Sommigen gaan daar ook overheen: de politie deelde vorige week 6966 avondklokboetes uit in Breda. Waarom zoeken mensen de grenzen op en hoe denken zij over aanstaande verlenging?

Het is een regenachtige zaterdag, half negen ’s avonds; een half uur voordat de avondklok ingaat. Er zijn nog tientallen mensen op straat. Bij sommigen slaat de ‘avondklokstress’ toe. In de Smaragdstraat te Breda, gelegen in de wijk Brabantpark, vertrekt een studente erg snel uit een studentenhuis. Ze heeft zich goed aangekleed en is klaar om de kou te trotseren. Buiten staat een jongen, die ongeveer even oud zal zijn, haar uit te zwaaien. De studente springt op de fiets en roept: “Ik ga er snel vandoor! Anders haal ik het niet met de avondklok.”

Een klein stukje verderop staat een groepje van vier jongeren op het Brabantplein, gelegen in het oosten van de stad. Hun stemmen galmen dusdanig hard over het plein, dat ze voor iedereen terplekke hoorbaar zijn. In een interview heeft het groepje alleen geen trek. Enige tijd blijft het viertal ontspannen staan, totdat ineens het besef bij ze door lijkt te dringen dat het al bijna negen uur is. ‘Opschieten!’, schreeuwt één iemand uit het groepje. Daarna vertrekken ze alle vier met de nodige haast.

Grenzen opzoeken

Deze twee voorbeelden illustreren hoe het er op straat aan toegaat in Breda, net voor het ingaan van de avondklok. Dat onderschrijft Martijn, die diezelfde avond ook op straat te vinden is. Hij staat om 20:40 uur blauwbekkend voor de ingang van de supermarkt. Daar wacht hij op zijn vrouw, die nog snel een lekker geurend goedje haalt om in bad te doen. Op het eerste gezicht lijkt Martijn niet echt zin te hebben in een gesprek. Na even op zijn horloge te hebben gekeken, gaat hij toch overstag. “Nou, heel kort dan”, zegt hij op zachte toon.

Volgens Martijn komt het vaker voor dat mensen in Breda de grenzen van de avondklok opzoeken. “Ik merk dat heel veel mensen net voor de avondklok naar buiten gaan”, vertelt hij. “Ze willen dan nog eventjes wandelen, of zo. Dat doe ik zelf ook wel vaker. Mijn vrouw werkt veel thuis. Dan is het fijn om na het eten nog even naar buiten te gaan om even een frisse neus te halen.”

Ook Tom en Guido zijn deze zaterdagavond, net voor het ingaan van de avondklok, buiten. Het tweetal is rond de 25 jaar oud en goed bevriend met elkaar. Ze lopen op hun gemakje langs de Breda University of Applied Sciences. Het tweetal spreekt de verwachting uit dat ze het gaan halen om voor 21:00 uur thuis te zijn en maakt zelfs nog tijd vrij voor een gesprekje. Tom en Guido zijn nog zo laat op straat, omdat ze nog even hun hoofd leeg willen maken na een drukke dag, waarvoor een wandeling, volgens hen, het beste middel is. De avondklok die bijna ingaat, weerhoudt ze daar niet van. Het duo vertelt dat ze vaker op straat te vinden zijn, net voordat de avondklok ingaat. “Het is chill om buiten te zijn”, beredeneert Guido daarbij. “Het is beter dan thuiszitten.” Tom gaat knikkend akkoord met de woorden van zijn vriend.

Kijk op avondklok

Het nieuws dat de avondklok naar alle waarschijnlijkheid opnieuw wordt verlengd, roept uiteenlopende reacties op onder de ondervraagden, die regelmatig nog laat op straat zijn. Tom heeft begrip voor het feit dat dat de avondklok nog langer gaat gelden. “Ik vind het wel terecht. Andere dingen zijn belangrijker. Scholieren en studenten worden gewoon echt depressief, dus dat is belangrijker. Het is ook belangrijker dat mensen naar de kapper kunnen.”

Guido hinkt op twee gedachten over de mogelijke avondklokverlenging. “Enerzijds vraag ik me af of het nou echt heel veel nut heeft”, spreekt hij zijn twijfels over de avondklok uit. “Anderzijds is het een pressiemiddel waarmee je het gedrag van mensen redelijk aanpast. Om alles weer vrij te geven is namelijk ook weer zoiets.”

Martijn, die eerder aangaf hinder te ondervinden van de avondklok, staat volledig achter een verlenging. “Nog een paar weken en dan is iedereen gevaccineerd. Dan kunnen we echt gaan versoepelen. Ik ben anders bang dat we net iets te vroeg zijn.”