Breda in beeld

Breda is een stad die vooral bekend staat om haar oude binnenstad, echte Brabantse gezelligheid en de bourgondische levensstijl van de Bredanaren. Maar wat vinden de inwoners van Breda daar zelf van? En wat maakt Breda volgens hen zo’n mooie stad?
Wij zijn afgelopen week de verschillende wijken van Breda ingedoken om hierachter te komen.

 

Breda-Noord

Breda-Noord kenmerkte zich vroeger als een wijk waar voornamelijk ambtenaren en politiemensen woonden maar daar is eind jaren ’60, begin jaren ’70 verandering in gekomen. Veel mensen trokken weg en maakte plaats voor nieuwe inwoners die vooral uit andere landen kwamen. Breda-Noord telt momenteel zo’n 25.550 inwoners en kent 92 verschillende nationaliteiten, volgens AlleCijfers, in 2018.

Opvallend in de wijken is dat er veel hoge flats en rijtjeshuizen zijn gebouwd. Ook is er een woonwagenkamp. De huizen ogen klein en staan dicht op elkaar. De voortuinen zijn veelal bestraat. Er hangen veel posters en voetbalvlaggen voor de ramen. Op sommige appartementencomplexen zijn grote exotische maskers opgehangen aan de buitenkant. Dit is een vaste eigenschap van de architectuur.

 

Tussen de huizen zijn veel speeltuinen met klimtoestellen te vinden. Ook zijn er veel pleintjes waar kappers en buitenlandse eettentjes zijn gevestigd. Er is een Leger Des Heils, een gemeenschapshuis en een moskee.

 

Een 72-jarige vrouw woont al 61 jaar in Breda. Ze is hier opgegroeid en heeft hier kinderen gekregen. Inmiddels zijn haar kinderen verhuisd naar grotere steden als Rotterdam en Amsterdam. Ze vindt het zelf erg fijn wonen, omdat ze goede contacten heeft met haar buren.

Een 40-jarige vrouw met Poolse afkomst zegt dat er veel veranderd is in de wijk. Ze is banger geworden voor criminaliteit, omdat er ’s avonds veel groepjes met jonge buitenlanders op straat hangen. Een 30-jarige alleenstaande moeder kan dit beamen. Ze heeft onlangs een huis toegewezen gekregen in deze wijk. Ze zegt dat er een week geleden twee jongeren een vrouw hebben bedreigd met een mes en geeft daarom aan dat ze liever niet ’s avonds met haar zoontje over straat gaat. Het liefst zou ze willen verhuizen. In Breda-Noord hebben ongeveer 230 inwoners wel eens te maken gehad met geweld en/of seksueel misdrijf.

 

Het Ginneken

Het Ginneken staat bij velen bekend om kakkers, dure auto’s en onbetaalbare woningen. Dat is echter niet het enige wat we hebben gezien in deze buurt. Naast mooie herenhuizen en speciaalzaken zijn er in het Ginneken ook rijtjeshuizen en flats te vinden.
Tot 1942 was het Ginneken nog een afzonderlijk dorp. Intussen behoort het Ginneken, ook wel: ‘t Ginneke, tot een van de wijken van Zuid-Oost Breda. Ginneken telt rond de 5300 inwoners waarvan de meeste de leeftijd hebben tussen de 45 en 65 jaar.

De inwoners van het Ginneken zijn erg tevreden. Veel mensen die we hebben gesproken wonen hier al heel hun leven, en zijn ook niet van plan om te verhuizen. De verbinding met de stad is goed. Jong en oud gaan goed met elkaar overweg en de wijk ligt dichtbij de natuur. In bijna iedere straat worden wel straatfeesten gehouden om het saamhorigheidsgevoel in het Ginneken hoog te houden. Door de vele cafeetjes hangt er een bourgondische sfeer in de wijk. Wat ook opvalt zijn de vele speciaalzaken die er te vinden zijn. Kunst en mode overheerst.

 

Wél wordt er geklaagd over diefstal. 6 op de 1000 inwoners heeft hier weleens last van gehad, deze cijfers staan tegenover een gemiddelde van 1 op de 1000 in heel Nederland. Een jongen die wij hebben gesproken vertelde dat er bij hem wel eens is ingebroken, hij vond dit echter iets wat bij iedereen wel voorkwam.

 

 

Breda West

Wij (Tijmen en Cato) gingen samen op pad in Breda West. Op het Dr. Struykenplein, kruispunt van de wijken Haagpoort en Heuvel, spraken wij een aantal mensen. Zowel hun leeftijd als geslacht en etniciteit varieerden. De conclusies die we uit onze bevragingen trokken zijn dat het als een onrustige en onveilige buurt wordt ervaren.

Dit is in tegenstelling tot de nabijgelegen buurt Boeimeer, wat volgens een van de bevraagden een rustige en vergrijzende buurt is. Verder was er een man die klaagde over zijn verzakkende appartement. Dit was volgens hem het gevolg van de vrachtwagens van de Jumbo die door zijn straat rijden, terwijl de straten daar niet op gemaakt zijn.

Via Alle Cijfersvonden we cijfers die deze conclusies ondersteunen. Zo heeft 56 procent van de bewoners van Haagpoort een huurhuis van een corporatie. Met het gemiddelde inkomen van ongeveer 20.400 euro per jaar staat Haagpoort als een-na-laatste op de lijst van inkomens in Breda West. Toch zeker zeven procent van de bewoners heeft een bijstandsuitkering en dertien procent van de huishoudens leeft onder of rond het sociaal minimum inkomen. Een bevraagde mevrouw vertelt dat er veel criminaliteit is en dat er laatst geschoten is in haar straat. Hiermee doelt ze op het schietincident van 29 november 2018, toen er twee gewonden vielen in de Amerstraat.

In Boeimeer heeft bijna driekwart van de mensen een koophuis. Het inkomen is daar jaarlijks bijna tienduizend euro hoger dan in Haagpoort. 32 procent van de 20 procent personen met het hoogste inkomen wonen in Boeimeer. Het grootste gedeelte van de inwoners is tussen de 45 en de 65 jaar (1575). Daarnaast zijn er 1180 mensen van 65 jaar of ouder.

 

Wijkportret Breda Centrum

Wij (Sophie en Willem) hebben onze stadssafari in het centrum van Breda gedaan. De wijk Breda Centrum telde 14.965 inwoners in 2018. Dit is een groei van 7 procent in vijf jaar (van 13.955 inwoners in 2013 naar 14.965 inwoners in 2018). Het centrum ligt er goed verzorgd bij, bijna nergens ligt troep. Breda Centrum telt 8.807 woningen, 74 procent van deze woningen zijn gebouwd voor het jaar 2000. De WOZ-waarde van een gemiddelde woning lag op 181.000 euro in 2017. Wat opvalt is dat de meeste inwoners van Breda Centrum ongehuwd zijn, namelijk 70,2 %. De meeste inwoners zijn tussen de 25 en 45 jaar.

Wij hebben een aantal mensen gesproken die in het centrum van Breda wonen. Allereerst een oudere vrouw van 75 jaar. Zij gaf aan dat ze het fijn vond om in het centrum van Breda te wonen. Wel had ze een aantal opmerkingen wat betreft het parkeerreglement. Ook vertelde ze over de evenementen op het Chasséveld, de vrouw ging dan gewoon het huis uit om zo min mogelijk overlast te ervaren.

Hierna spraken we een koppel. Ze woonden in het centrum en maakten dagelijks een wandeling door het Valkenberg park. Ze vinden het fijn dat Breda relatief klein is, omdat je zo makkelijker buiten komt.

Ook hebben we 2 studenten van Avans Hogeschool gesproken. Zij woonden hun hele leven al in Breda met veel plezier. Als puntje van verbetering hadden ze dat er wat meer evenementen moesten komen.

Als laatste spraken we een koppel van middelbare leeftijd. De vrouw liep met een stok en vond dat er wel vaak obstakels waren als zij door de stad liep.

Het centrum van Breda telde in 2018 een grove 15 duizend inwoners, ongeveer de helft van het aantal inwoners van het centrum van Rotterdam in 2018. Toch geven de mensen aan die wij spreken dat het centrum van Breda zeker niet onderdoet voor het centrum van Rotterdam. Het is dan wel wat kleiner, maar Breda heeft veel te bieden. Dorps, historisch en gezellig zijn enkele woorden die voorbijgangers op weten te noemen.

Alle mensen die wij spreken over het centrum en vragen wat zij een positief aspect vinden, antwoorden zij allemaal dat Breda het gezellige van een dorp biedt, maar de voorzieningen van een stad heeft. Genoeg winkels, voor ieder wat wils, maar ook de Markt met verscheidene horeca-aangelegenheden is iets wat menig grote stad niet heeft. De Markt straalt gastvrijheid en gezelligheid uit; het Hart van Breda. Een verzameling van historische panden op een groot plein van kasseien met een immens terras, met onderin de panden een verzameling van knusse cafés en prachtige lunchrooms. Iets wat bij Rotterdam niet snel te vinden is.

Het centrum van Breda heeft weinig tekortkomingen volgens de inwoners, maar er mag beter gelet worden op het onderhoud. Als er ergens een pand afgebroken wordt, blijft het puin lange tijd liggen en zien mensen dit als openbare stortplaats. Ook parkeergelegenheid voor de bewoners zou niet ideaal zijn in het centrum. Een bewoonster geeft aan dat wanneer zij om 10 uur ’s avonds thuis zou komen, zij haar auto nergens kwijt kan, omdat de parkeerplaatsen in het centrum ten allen tijde open zijn voor bezoekers, en nauwelijks parkeergelegenheid is die uitsluitend voor bewoners is. Maar niet alleen auto’s hebben last van de verminderde parkeergelegenheid, ook zouden er te weinig fietsenrekken zijn in de studentenstad. Verder noemen de jongere inwoners dat meer events in het centrum, Breda nog meer op de kaart zullen zetten, wanneer hier uiteraard wel voldoende reclame voor gemaakt wordt.

Toch, wanneer wij mensen vragen of zij ooit Breda nog zullen verlaten voor een andere stad, kijken zij ons aan alsof wij gek zijn. Geliefd Breda verlaten? Nooit! Breda zit bij deze mensen diep in het hart, en ze zullen er voor geen goud weggaan.