Het Bossche nachtleven met Ivo Dierx

Grote creatieve evenementen organiseren waar jong talent zich kan laten zien en kan ontwikkelen.’ Dat is de visie die Ivo Dierx heeft voor de Bossche jongerencultuur. Hij zet zich al sinds 2009 in voor een breder cultureel aanbod in en om Den Bosch. Ik sprak hem over het uitgaansleven in Den Bosch en wat zijn bijdrage hier aan is.

 

Waar komt Ivo vandaan?

Ivo (26) is geboren in Den Bosch en is opgegroeid in de wijk ‘De Vliert.’ Een echte geboren en getogen Bosschenaar dus. Toen hij ongeveer 17 was stond hij wel eens achter de bar bij evenementen in de Talent Factory in Den Bosch, hij vond dat Den Bosch een te beperkt aanbod voor jongeren had en dan met name veel te weinig elektronische muziek zoals techno en dubstep.

 

Hoe is het ooit allemaal begonnen?

Doordat er op een gegeven moment een gat viel in de programmering van de Talent Factory besloot hij het zelf eens te proberen. Zo zette hij zijn eerste eigen feestje neer met een budget van slechts €50,-. Het evenement kreeg de naam ‘GLOW’ en focuste zich op elektronische muziek. ‘Met zo’n 200 bezoekers was de eerste editie zeker een succes’ zegt Ivo en daarom hebben ze de evenementen doorgezet. Na een jaar werd de eerste verjaardag van de ‘GLOW-feesten’ georganiseerd. Deze editie was een doorslaand succes en daarmee was de toon gezet en werden steeds meer Bosschenaren bekend met de organisatie. Deze ‘One Year Anniversery’ heeft zelfs zoveel indruk gemaakt dat mensen het nog steeds wel eens over deze editie van bijna zes jaar geleden hebben.

 

Na een aantal goedlopende edities kwam helaas vanuit de gemeente het bericht dat de ‘Talent Factory’ gesloten zou worden als evenementenlocatie en dat er een skatehal in het pand ging komen. Het poppodium ‘De W2’ in Den Bosch werd het nieuwe thuis van Glow. Deze edities zijn altijd goed bezocht Maar ook zijn er toen afspraken gemaakt met de eigenaar van ‘Plein79’ (Tegenwoordig P79) om ‘kleinere’ feestjes te organiseren. Ivo: ‘In tegenstelling tot de W2 en Talent Factory waar meerdere zalen beschikbaar waren, staat in ‘P79’ altijd een genre centraal’. Deze avonden kregen de naam ‘Club Glow’ en werden meestal een keer per maand gegeven.

 

Wat was het moment dat het roer een omgegooid werd?

Mensen veranderen en tijden veranderen ook dus besloot Ivo in 2012 dat het tijd was voor een nieuw concept waarin niet techno en dubstep de hoofdrol speelde maar meer de ‘UK Garage’ en ‘UK House.’ Na al de evenementen voor 2012 vond Ivo het tijd om zelf ook muziek te gaan draaien en werd het ‘Spatial Collective’ geboren. Spatial heeft uiteindelijk een flinke groei doorgemaakt en dat heeft geresulteerd in het festival dat nu twee keer heeft plaatsgevonden genaamd ‘Spatial Outdoor.’

 

Op 7 december 2013 was de eerste editie van ‘GIF’, Glow Interface Festival. Het idee achter GIF was om kunst en dansen te combineren. Ivo: ‘Het idee van GIF kwam voornamelijk van Nils (zijn oudere broer) die ook altijd heel actief betrokken is geweest bij de andere evenementen van Glow en Spatial.’ Dit idee kwam tot leven omdat zowel Ivo als Nils kunstexposities over het algemeen ‘een beetje saai vonden.’ Zij wilden graag laten zien dat beeldende kunst ook iets heel leuks kan zijn en dat je het prima kunt combineren met een dansavond. De belangstelling voor GIF was zo groot dat ze aan de deur flink wat mensen hebben moeten weigeren in verband met de capaciteit van de locatie. GIF was het eerste evenement dat ze helemaal van A tot Z zelf hebben geregeld. Ivo: ‘Dit gaf hier een daar wel wat stress maar uiteindelijk was het een fantastische avond voor zowel de organisatie als de exposanten en de bezoekers.’

 

 

Wat is de motivatie om door te blijven gaan?

De drijfveer voor Ivo om zich zo in te zetten voor het Bossche uitgaansleven is volgens hem zelf vrij simpel: ‘De liefde voor elektronische muziek.’ Er wordt vaak geroepen dat Den Bosch geen jongerenstad/studentenstad is. Ivo: ‘Ik denk dat dit komt omdat er niet genoeg gedaan word voor jong Den Bosch.’ Hij is zelf samen met zijn broer en een paar vrienden begonnen met de cultuur in Den Bosch te verbeteren en dat is hen zeker gelukt. In het tijdperk voor Glow Music was er maar weinig te doen in Den Bosch. Maar gelukkig hebben dankzij de inzet van Ivo, Nils en alle vrijwilligers die meegeholpen hebben aan de events, anderen dit goede voorbeeld gevolgd en zijn er in de afgelopen paar jaar een aantal andere organisaties bijgekomen die op hun eigen manier ook weer een steentje bijdragen aan een beter en gevarieerder aanbod voor de Bossche jongeren.