Boots on the ground: afval scheiden in Zweden

Nicholas Malm is 20 jaar oud en woont in het zuiden van Zweden in een dorpje genaamd Vinslöv. Malm woont al zijn hele leven in Zweden. Hij vertelt hoe het komt dat zij in Zweden, volgens hem, zo goed scoren op het vlak van afval scheiden. “Wij worden vanaf kinds af aan opgevoed met de gedachte: opruimen die zooi.”

Zie jij een duidelijk verschil in het scheiden van afval in het buitenland?

Als ik in het buitenland ben zie ik duidelijk verschil. Het ligt aan waar je bent. Ik zie vooral verschil tussen de Scandinavische landen en de zuidelijkere landen. Een verschil tussen Noord- en Zuid-Europa, bijvoorbeeld in Spanje.

Is er verschil tussen het noorden en zuiden van Zweden als het op afvalscheiding neerkomt?

De laatste paar Jaren valt het mee. Een aantal jaar geleden heb ik wel een verschil gezien. Maar tegenwoordig lijkt het veel op elkaar en zitten we op 1 lijn

Werken jullie in Zweden met boetes?

Ik ken niemand die een boete heeft gehad, al weet ik wel dat er een boete is voor als je verkeerde dingen doet. Bijvoorbeeld afval voor een politieagent zijn neus op straat gooien. Dat is strafbaar en hoor je niet te doen. Maar ik denk niet dat er gecontroleerd wordt op verkeerd scheiden.

In Nederland kunnen mensen een boete krijgen als afval niet goed wordt gescheiden. Zie je dit gebeuren in Zweden?

Ik denk het niet. Ze kijken er niet specifiek naar. Ik denk wel dat als het minder goed zou gaan met afval scheiden dat dit zou kunnen helpen om de scores omhoog te krikken.

Hoe stimuleert de staat jou om afval goed te scheiden?

Veel goede reclames en spotjes om goed te scheiden. Neem bijvoorbeeld een leuk, pakkend nummer om het scheiden van plastic te stimuleren. Die liedjes gaan het hele land door, er is ook eentje over het scheiden van flessen. In Zweden hebben we bedrijven die plastic flessen en blikjes scheiden van het afval, en die maken een beetje reclame voor zichzelf op een leuke manier. Ik ben een fan van de leuke nummers die ze af en toe naar buiten brengen. Iedereen kent ze wel en dat is vooral goed voor de kinderen om vroeg te beginnen met scheiden.

Scheid jij afval op het werk even goed als dat jij thuis doet?

Ja, we doen het ook goed op mijn werk maar misschien net niet zo goed als thuis. Bijvoorbeeld al het plastic gaat naar 1 bak, papier naar een ander en metaal naar andere bak. Maar thuis scheiden we net wat beter door de dopjes van pakken melk te halen en karton gemixt met plastic van elkaar af te halen en zo te scheiden. Dat hoort een beetje bij onze thuissfeer.

Gezien jij ook duiker bent, heeft de impact van plastic vervuiling op de oceaan invloed gehad op jou als persoon en hoe jij afval scheidt?

Ja dat denk ik wel, bij SSI en Padi heb je niet erg veel nadruk op vervuiling maar alleen het duiken. Ik ben toen wel meer filmpjes over vervuiling gaan opzoeken en dan ben je er wel een stukje meer mee bezig. Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat dat microplastic erg schadelijk is voor het milieu. Het helpt om de juiste instelling te creëren.

 

 

Jouw website heeft veel prachtige natuurfoto’s. Zie jij een verschil in vervuiling in de natuur als je naar het buitenland gaat?

Ja ik zie daar zeker een verschil. In zweden leren we van jongs af aan dat we ons afval niet mee moeten nemen naar de natuurgebieden. Ik zie toch dat dit in wat armere landen gebeurt, ik denk niet dat zij echt beseffen wat er met hun afval gebeurt omdat ze daar misschien niet genoeg onderwijs in hebben gehad. Wij weten bijvoorbeeld al sinds de basisschool hoelang het duurt voor een stukje plastic in de natuur wordt verteerd. Dat duurt jaren. Ik denk niet dat men in het buitenland datzelfde besef heeft kunnen ontwikkelen. Het Zweedse onderwijssysteem heeft hier genoeg aandacht aan besteed. Al moet ik wel zeggen dat je rond een McDonalds wel genoeg afval ziet omdat sommige mensen er niet veel om geven. Wel zijn de natuurgebieden erg schoon.

Ben jij het eens met hoe de Zweedse overheid met het milieu omgaat?

Ik zie niet heel veel informatie vanuit de overheid komen. Wel geven ze ons de juiste middelen om afval goed te scheiden. Bijvoorbeeld stevige afvalbakken waarin er verschillende compartimenten zitten om afval te scheiden. Ze maken het wel makkelijk voor ons. Ik vind dat de overheid ons genoeg stimuleert om afval goed te scheiden.

Hoe staan jouw landgenoten hierin, merk jij?

Er is natuurlijk enig verschil, maar over het algemeen zijn we allemaal hetzelfde opgevoed. Op school, thuis en op straat zien we de hele tijd dat wij goed moeten scheiden. Van kinds af aan doen de meesten van ons het gewoon, het is niet een groot probleem.

Hebben jouw ouders ook van kinds af aan zo goed aan afvalscheiding gedaan?

Niet zeker of ze het van kinds af aan hebben gedaan. Ik heb dat in ieder geval wel gehad en mijn ouders houden zich er goed aan. Wel weet ik van hele oude reclames die vanuit de overheid komen, volgens mij vanuit de jaren vijftig. Zij leggen duidelijk uit hoe je plastic weg moet gooien als je op het water zit. Dus er was al aandacht voor, dat is tot op de dag van vandaag alleen maar verbeterd.

Zerowastesweden beweert dat slechts elf procent van al het plastic in Zweden wordt gerecycled. Vind jij dit genoeg?  

De laatste tijd zie je veel meer verpakkingen met 99% gerecycled plastic. Dus je begint dit veel meer te zien, en er is de laatste tijd gewoon heel veel plastic afval. Dus elf procent voelt misschien klein aan als je het met vijftig vergelijkt, maar tegelijkertijd is het best een groot percentage. Dat zijn alsnog tonnen die goed gerecycled worden. Dus als het niet anders is, heb ik er alsnog vrede mee. Het kan altijd beter. Ik zal wel eerder voor een product kiezen met gerecyclede verpakkingen dan niet. Dat hoort ook bij de beter-leven producten die wij kopen als huishouden; het voelt ethisch beter.

Wat kan beter gedaan worden in het Zweedse recycling programma?

Alles is op zich prima geregeld. Het enige dat meer zou mogen van mij is dat er meer informatie vanuit de overheid mag komen waarom het goed is om te recyclen. Een soort reminder voor het volk. Voor de rest ben ik er erg over te spreken.