Boedapest in Beeld

Een fotoreportage van de politieke onrust in Hongarije

door Meike Jentjens & Anne Giesen

“Boedapest in Beeld” is een fotoreportage die de onrust in Hongarije duidelijk in beeld brengt. Het straatbeeld van de Hongaarse hoofdstad vormt voor deze reportage het podium voor de verdeeldheid van de samenleving en het wankele protest dat plaatsvindt, maar geeft ook helder de stevige invloed van de huidige regering weer. Onder elke foto vindt u een korte omschrijving.

Kogelgaten

Kogelgaten in de muur vlakbij het parlementsgebouw in Boedapest vormen nu een memento aan de Hongaarse Opstand in 1956 gericht tegen het stalinistische regime en voor een Imre Nagy als nieuwe leider.
Anne Giesen © 2019

Imre Nagy, deel II

Flinke stalen ogen in de grond en een lege vijver is al wat er over is van de plek achter het parlementsgebouw in Boedapest waar voorheen een beeld van communistische politicus Imre Nagy stond.
Anne Giesen © 2019

Imre Nagy, deel I

Een foto uit 2018, toen het beeld van communistische politicus Imre Nagy op een brug over een kleine vijver nog trots uitkeek over het parlementsgebouw.
Anne Giesen © 2018

Staat van de Maffia

Op de grond staat de tekst “Fidesz = maffiaállam” geschreven wat “Fidesz = staat van de maffia” betekent.
Anne Giesen © 2019

Hongaarse vlag

De Hongaarse vlag wappert fier op het plein bij het parlementsgebouw in Boedapest.
Anne Giesen © 2019

FCK FDSZ

Deze sticker is representeert de oppositie van het Orbán regime met de tekst FCK FDSZ, wat een sneer is naar de politieke partij geleid door Orbán: Fidesz.
Anne Giesen © 2019

Verlaten bedden

Daklozen zijn bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen door de nieuwe omstreden wet in Hongarije die het strafbaar maakt dakloos te zijn. De bedden op straat die men nog wel tegenkomt, zijn vaak verlaten.
Anne Giesen © 2019

Omstreden monument

Dit monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Duitse invasie in Hongarije dat op het Szabadság plein in Boedapest staat, is een omstreden monument. Zodoende hebben tegenstanders er een alternatief monument voor gecreëerd, bestaande uit prikkeldraad, koffers, kaarsen en A4’tjes vol teksten.
Anne Giesen © 2019

#IstandwithCEU

Studenten lopen langs de oude ingang van de reeds door Orbán gesloten Central European University waar een zwarte vlag en blauwe banner een duidelijk punt maken.
Anne Giesen © 2019

CEU

De gevel van het hypermoderne en gloednieuwe gebouw van de Central European University in Boedapest steekt af tegen de oude gevel aan de overkant. CEU is reeds gesloten is door Orbáns nieuwe regelgevingen.
Anne Giesen © 2019