BLOG Startup: Gehaktballen, maar dan zonder gehakt

Turlaj Klopsa, oftewel Gehaktbal, is zeker geen naam die je zou zoeken bij een veganistische food truck. Geen een gerecht had namelijk gehakt. Maar er werden wel degelijk gehaktballen geserveerd. Gehakt als in kapot gehakte groente en dat tot een soort soepballetjes gedraaid. Het voedsel wordt bereid naar het meest gezonde voor ons lichaam. Daarnaast is het ook afgesteld naar wat het beste is voor ons uiterlijk.

Na veel testrondes binnen de persoonlijke kring van het personeel is deze schattige foodtruck afgelopen week begonnen met produceren voor het volk in Krakau. Sterker nog, ze zijn zo recent begonnen dat hun officiële opening nog niet eens geweest is. De kraam is prachtig versierd met klimplanten en heeft een logo waar grafische designers u tegen zeggen. Zelfs een veganhater (net als ik, voordat ik dit eten leerde kennen) zou honger krijgen door alleen al te kijken naar de kraam. Het voedsel wordt geserveerd in functionele kartonnen doosjes zodat het makkelijk mee naar huis genomen kan worden. De gerechten zijn gemaakt naar het meest gezonde voor ons lichaam Daarnaast is het ook afgesteld naar wat het beste is voor ons uiterlijk.

De food truck voor Museum PLR-u tijdens het Lava Festival

 

Voor de ‘meatballs without meat’, zoals de dame van de kraam ons vertelde, is er keuze tussen zoete aardappel, knoflook en een mix van allerlei groentes. Deze worden toegevoegd aan een basis van zwarte rijst of wortelspaghetti. Zwarte rijst werkt tegen veroudering van het lichaam en de ontwikkeling van kankercellen. Als laatste wordt er een flinke lik saus naar keuze aan het gerecht toegevoegd. Die keuzes bestaan uit no-cheese of zoete aardappelsaus. Voor 12 PLN heb je een kleine box en voor 15 PLN een grote. Voor de mensen die hier graag iets bij drinken heeft Turlaj Klopsa verfrissend en natuurlijk erg gezonde smoothies. Als je nog niet vol zit na zo’n box vol vitamines, dan moet je het toetje proberen: een cake gemaakt van pindakaas. Verwacht alleen geen Reeses- of Snickerssmaak, deze cake bevat geen toegevoegde suikers.

Indien je gezond wil doen is deze truck zeker een aanrader. Bovendien kent de kraam ongeveer het liefste personeel in Krakau. Ze staan open voor een praatje en vertellen vol passie wat je voor je neus krijgt. Ondanks de vaste samenstellingen op hun menukaart is het leuk om je eigen box samen te stellen en je te laten verrassen door aparte combinaties van smaken.

Een dikke shoutout naar Turlaj Klopsa, alias ‘Meatballs without meat’!

 

Door: Daan Princen