‘Stamp met je voeten op de grond’

Op de Technische Universiteit Eindhoven vond maandagavond 12 maart een debat plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen. In een afgeladen collegezaal zocht ik een plekje tussen andere studenten en ging ik er eens goed voor zitten. Ieder mens heeft vooroordelen, ik dus ook. Van acht tot half tien naar een debat luisteren, dat wordt een hele lange avond, dacht ik bij mezelf. Dit zou niet de eerste keer zijn deze avond dat ik het mis had.

Op het moment dat debatleider Gijs Weenink het woord neemt verdwijnt het geroezemoes. De debatleider, strak in het pak met een gezonde pens, heeft de uitstraling van een saaie kantoorwerknemer, maar zoals eerder op de avond laat mijn inschattingsvermogen mij in de steek. Hij legt uit dat het debat in de stijl van het Britse Lagerhuis gevoerd zal worden met alle gebruiken en tradities die daarbij horen.

Terwijl ik rustig de collegezaal eens rondkijk, zoekend naar bekenden, valt het mij op dat er veel verschillende soorten mensen in de zaal zitten. We zijn natuurlijk op de TU/e waar een hoop techneuten studeren. Die zie je dan ook in overvloed. Het andere type student dat je tegenkomt zijn de ‘balletjes’, strak in het pak met een peperduur horloge van pa en de welbekende ‘errrr’. Dit type student zou je eerder in Leiden of Delft tegenkomen, maar nee, het fenomeen vooroordelen mag me vandaag niet.

Terwijl de stellingen – soms met foute spelling – een voor een op de beamer tevoorschijn komen gaat het er in de zaal harder en harder aan toe. Er is uitgelegd dat je bij goede argumenten ‘yeahh, yeahh’ mag roepen en bij slechte, nutteloze argumenten ‘boehh’ of ‘shameeee’ en daarbij hard met je voeten op de grond mag stampen. Als objectieve journalist alles in de gaten houdend valt het mij toch op dat het steeds dezelfde studenten zijn die gebruik maken van de Britse privileges om keihard door een parlement heen te roepen. Welke van de twee bovengenoemde types mag u zelf beslissen.

De meeste stellingen gaan over woonruimte voor studenten in Eindhoven. Veel partijleiders zijn het ermee eens dat er meer woonruimte beschikbaar moet komen voor studenten en dat de gemeenteraad daar verantwoordelijk voor is. Andere stellingen gaan weer over duurzaamheid en groene stroom. We zijn natuurlijk niet voor niets op de TU/e, het walhalla van de zonne-energie. Met gezonde humor en soms een vleugje spot vraagt debatleider Gijs Weeninks naar de mening van de politici en studenten in de zaal. Waarom deze mensen nou voor of juist tegen de stellingen zijn. De zaal ligt zo nu en dan dubbel van het lachen.

Tegen het einde van het debat blijkt waarom het debat in Lagerhuis opstelling is gevoerd. Het ging erom welke politicus de meeste mensen naar zich toe kon trekken met zijn of haar argumenten. De winnaar is uiteindelijk onze grote vriend Yasin Torunoglu (PvdA). Met een grote glimlach ontvangt hij een fles bier en neemt het applaus met alle liefde in ontvangst.

Voor de mensen die Yasin niet kennen. Onze klas heeft aan het begin van dit project een aanvaring gehad met deze man tijdens een interview. Voor meer informatie over dat interview kunt u de blog daarover lezen op deze pagina.

Yasin sprak mij en twee klasgenoten na het debat ook verdacht onschuldig aan en vroeg vanuit welke instantie wij hier waren. “Fontys journalistiek in Tilburg,” was daarop mijn antwoord. “U kent ons vast nog wel,” riep ik nog. “Ik ben bang van wel,” zei hij, en weg was Yasin…